Skip to content

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη ρευστότητα των Πυρόπληκτων Επιχειρήσεων

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για την ρευστότητα των πληττόμενων και από την οικονομική κρίση πυρόπληκτων επιχειρήσεων του Νομού Ηλείας, οι οποίες έκαναν χρήση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να ανακάμψουν, ύστερα απ’ τις «σαρωτικές» πυρκαγιές του 2007.

Ο Υπουργός των Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Κατρίνη, την οποία είχε καταθέσει στις 31 Μαΐου 2011, απάντησε εγγράφως ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα των πληττόμενων από την οικονομική κρίση επιχειρήσεων στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007, εξετάζει, σε συνεργασία με τα Πιστωτικά Ιδρύματα, τη δυνατότητα βελτίωσης της απόφασης για την αποπληρωμή των δανείων που είχαν ληφθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».

Στην απάντησή του, ο Υπουργός των Οικονομικών, θυμίζει ότι μετά τις πυρκαγιές του 2007 εκδόθηκε υπουργική απόφαση για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για κεφάλαια κίνησης και για ρύθμιση οφειλών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που βρίσκονταν εγκατεστημένοι σε πυρόπληκτους νομούς.

Ασφυκτικές οι δόσεις των δανείων

Μέσω της σχετικής Ερώτησης, την οποία είχε καταθέσει στη Βουλή στις 31 Μαΐου 2011, ο βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω οικονομική βοήθεια χορηγήθηκε μέσω χαμηλότοκων δανείων συνδεδεμένων με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και παροχής εγγυήσεων από την πολιτεία στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Στην συνέχεια προβλέφθηκε, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2010, διετής αναστολή (αναδρομικά) της τοκοχρεωλυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας αυτών.

«Στην παρούσα, όμως, διεθνή οικονομική κρίση και στη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η σύνδεση των Δανείων αυτών με τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για τις πληγείσες επιχειρήσεις», είχε δηλώσει ο βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, προσθέτοντας ότι: « λόγω της μεγάλης αύξησης των spreads, έχουν αυξηθεί υπερβολικά και οι δόσεις αυτών των δανείων».

Το εκρηκτικό οικονομικό μείγμα της τελευταίας χρονικής περιόδου, έχει ως αποτέλεσμα οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση καταβολής του 50% των τόκων.

Μάλιστα, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είχε χαρακτηρίσει σκόπιμο και αναγκαίο το επιτόκιο των πυρόπληκτων δανείων να διαμορφώνεται με βάση αυτό του euribor, δηλαδή της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης και όχι με το αντίστοιχο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, πριν την κατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή, η τελευταία έκδοση των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου είχε επιτόκιο 4,85% το οποίο με την επιβάρυνση του 70% και την εισφορά του Ν. 128/1976, 0,60% φθάνει στο 8,30% για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.

Back To Top