Skip to content

Επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα σε περισσότερους δικαιούχους της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ

Με νέα του παρέμβαση ο Μιχάλης Κατρίνης προτείνει το άνοιγμα της χρηματοδότησης του Ε.Σ.Π.Α. σε περισσότερους δικαιούχους και μέσω αυτού και την παράταση υποβολής έως τον Δεκέμβριο των δύο μεγάλων προγραμμάτων επιδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων με 215 εκατ. ευρώ, που έληγαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις σε όσους έχουν το χρήμα για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή σε μία περίοδο που αυτό αποτελεί το στοίχημα της Κυβέρνησης και γενικότερα τηςχώρας μας. Και τούτο διότι συνοδεύεται από μεγάλη «διεύρυνση» των δικαιούχων – γίνονται δεκτοί υποψήφιοι επιχειρηματίες αλλά και εταιρείες που απασχολούν 51-250 εργαζομένους- αλλά και του ποσοστού συγχρηματοδότησης τουλάχιστον κατά 5% – σήμερα κυμαινόταν μεταξύ 30% και 45%, ανάλογα την περιφέρεια στην οποία εδρεύει η εταιρεία-.

Οι επιδοτήσεις υπολογίζεται ότι θα καλύψουν από 4.000 έως 10.000 επιχειρήσεις ή υποψήφιους επιτηδευματίες –ανέργους και μισθωτούς- ανάλογα με το ύψος των επενδύσεων που θα υποβληθούν.

Μέσω αυτής της πρότασης- σχολιάζει ο κ. Κατρίνης- θα στηριχθούν ευρύτερα κοινωνικά σύνολα, όπως οι εργαζόμενοι, αφού υπάρχει πλέον ειδικό κίνητρο διατήρησης του προσωπικού, όσο και οι προμηθευτές και οι εταιρείες που θα μετέχουν στην επένδυση.

Πέραν αυτών, όμως, είναι ανάγκη -τονίζει ο βουλευτής Ηλείας- να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν οι πόροι από τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., που μέχρις στιγμής οι ρυθμοί του είναι πολύ χαμηλοί.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαίο και η Κυβέρνηση αναμένεται να υλοποιήσεις:

  • ·Την αύξηση των ποσοστών δημόσιας χρηματοδότησης στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας- τουλάχιστον κατά 5%- με ανάλογη μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής
  • · Τη μείωση του ελάχιστου ύψος προϋπολογισμού του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις 30.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» και στις 50.000 ευρώ για το «Ενδυση και Υπόδηση»,
  • · Την παροχή δικαιώματος συμμετοχής και στις μεσαίες επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας- 51-250 εργαζομένων
  • · Την διεύρυνση των δικαιούχων μέσω της μείωσης του ορίου ηλικίας και της αύξησης της συμμετοχής των φυσικών προσώπων, που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους

Το στοίχημα της ανάπτυξης– σχολιάζει οκ. Κατρίνης- είναι στοίχημα του ελληνικού λαού και της χώρας, αφού αφορά όλους και είναι ο βασικότερος τρόπος και μέσο, προκειμένου να βγούμε από την ύφεση και τα δυσμενή οικονομικά μέτρα του Δ.Ν.Τ.

 

Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Πρωινή

Back To Top