Skip to content

Φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πακέτο συγκεκριμένων μέτρων, ενταγμένο σε νομοσχέδιο, με το οποίο θα επιδιώκεται να μπει φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας προστατεύοντας όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση και η έλλειψη ανάπτυξης θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας και σε προώθηση νέων μορφών ελαστικής εργασίας.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε μέτρα για απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στο προωθούμενο πρόγραμμα σταθερότητας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της απασχόλησης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης –σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο- καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%- 22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας -ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών, υγιεινή ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο η αύξηση από τους τρεις στους έξι μήνες το διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) αποκλειστικά στον ίδιο εργοδότη χωρίς να τεκμαίρεται ότι έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Όσον αφορά τη μερική απασχόληση, κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας υπό το καθεστώς αυτό θα πρέπει να υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά να θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση, λόγω του ότι αυτές οι μορφές απασχόλησης θα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και συχνότατα εμφανιζόμενες.

Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης και δημοσιονομικής κρίσης, η χώρα χρειάζεται επειγόντως σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας με προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την αναδιοργάνωση των δομών προστασίας- όπως το Σ.Ε.Π.Ε.- των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για την αύξηση της προστασίας των εργαζομένων, η οποία αποτελεί σημαντική πολιτική του Σχεδίου μας για την ανάταξη της οικονομίας. Η ανασυγκρότηση και η ουσιαστική ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ αποτελεί βασικότατο παράγοντα αυτής της πολιτικής.

Δέσμευσή και πυλώνας της πολιτικής μας είναι η επανασύσταση και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του σκοπού των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να λειτουργούν ως εργαλεία βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πατρίς

Back To Top