Skip to content

Η νέα γενιά στο επίκεντρο -Ένα στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής-Άρθρο στα ΝΕΑ

Η νέα γενιά στο επίκεντρο

Ένα στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής

«Αδιάσπαστη συμμαχία», έγραφε ένα έντυπο του ΕΑΜ το 1943, απεικονίζοντας τις σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, τους σωτήρες της χώρας και ολόκληρου του κόσμου. Και όμως οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τον Πειραιά και λίγο αργότερα το ίδιο έκαναν και οι Άγγλοι, ενώ οι Σοβιετικοί πρόδωσαν τον «αγώνα» και εγκατέλειψαν τους «συντρόφους» τους.

 Η πτώση του τείχους και το τέλος του κομμουνισμού οδήγησαν στο θάνατο των «μεγάλων ιδεολογιών». Οι νέοι, οι οποίοι πίστεψαν στην αλλαγή και έδωσαν όλες τις μεγάλες μάχες παγκοσμίως,  είναι, πλέον, αποστασιοποιημένοι, κυνικοί και αμέτοχοι. Το έντυπο του ΕΑΜ σήμερα μοιάζει αστείο και αφελές όσο ποτέ.

Εξίσου αστεία και αφελής μοιάζει η σημερινή προσέγγιση των νέων με όρους του παρελθόντος. Η επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς, είναι απλά ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Η επιμονή στην ξύλινη γλώσσα οδηγεί στη συνεχή απομάκρυνση των νέων από την πολιτική.

 Υπάρχει μια διαρκής άρνηση των «πρεσβύτερων» να αποδεχθούν τα social media, όχι ως μέσο και πλατφόρμα διάχυσης πληροφορίας, όχι ως μια «τηλεόραση χειρός», αλλά ως προέκταση της κοινωνίας και διαμορφωτή συνειδήσεων και συμπεριφορών, μέσω της αλληλεπίδρασης. Ένα διαρκές τραπέζι συζήτησης, με εικόνα και ήχο σε real time, παγκοσμίως. 

Και όμως δεν συνομιλούν, δεν ακούνε, απλά βομβαρδίζουν με «τίτλους». Η αποτυχία είναι εμφανής και φαίνεται στα ποσοστά αποχής από τις εκλογές και την υποτυπώδη συμμετοχή των νέων στη δημόσια σφαίρα. Αποχή που επιτρέπει την εφαρμογή πολιτικών που επικαλούνται το μέλλον κάνοντας έφοδο προς τα πίσω.   

Το σκληρό  πρόσωπο του ‘’άλλου δρόμου’’ φαίνεται ήδη. Η κατάργηση της «αιτιολογημένης απόλυσης» και της «ευθύνης εργολάβου», με τροπολογία στο ‘’και πέντε’’ δείχνουν ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης και επί της αρχής της νομοθέτησης και επί του περιεχομένου.

Η επικοινωνιακή καταιγίδα κατά  του ‘’τρισκατάρατου’’ πανεπιστημιακού ασύλου, ως πηγή όλων των κακών της εκπαίδευσης και της δημόσιας τάξης της χώρας, νομιμοποίησε τη ΝΔ για την προληπτική αστυνόμευση εντός των πανεπιστημίων, ως αντίβαρο στην εισβολή του Ρουβίκωνα στις σχολές δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά δικαιολογούνται στο πνεύμα της απαλλαγής από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δοκίμασε τα όρια και τις αντοχές της πλειοψηφίας των πολιτών σε θεσμικό, οικονομικό και πολιτισμικό, πολλές φορές, επίπεδο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς σαφή αντιπρόταση που να δικαιολογεί την πενταετή σχεδόν κυβερνητική της εμπειρία, αδυνατεί να ανακόψει το ράλι συντηρητισμού που έρχεται.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας και  θα το εδραιώσει σύντομα στη συνείδηση των πολιτών.

 Με πλήρη συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας από την «κυβέρνηση του βουνού» και το Πολυτεχνείο, μέχρι την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 και τα χρόνια της κρίσης. Συνειδητοποίηση των παραλείψεων της τελευταίας εικοσαετίας και της  ανάγκης επαναπροσδιορισμού των όρων με τους οποίους συνομιλούμε και του κοινού που απευθυνόμαστε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο διάλογος με τη νέα γενιά δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά μονόδρομος. Είναι οι πραγματικοί μη προνομιούχοι της εποχής της κρίσης.

 Το έντυπο του ΕΑΜ ήθελε να μιλήσει στην ψυχή των νέων της εποχής. Ήρθε η ώρα  να συναντήσουμε και πάλι την νεανική ψύχη, την ψυχή της αλλαγής που κινεί τον κόσμο.    

Back To Top