Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Η «πληγή» δεν έχει κλείσει
Δήλωση με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τις πυρκαγιές του 2007
Τέσσερα χρόνια πριν, ο Νομός Ηλείας, η πατρίδα μας, χτυπήθηκε από μια τραγωδία μοναδική στη σύγχρονη ιστορία, με δραματική κατάληξη την τραγική απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας – ανάμεσά τους μικρών παιδιών.
Η τετραετία που μεσολάβησε από τον Αύγουστο του 2007 δε στάθηκε ικανή να επουλώσει τις πολλές πληγές. Η καταστροφή που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα απλώθηκε στα δύο τρίτα του Νομού μας, αφανίζοντας σπίτια και περιουσίες συνανθρώπων μας και πλήττοντας τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και δασών. Πιο σημαντική, ωστόσο, ήταν η ανεπανόρθωτη απώλεια ανθρώπινων ψυχών.
Σήμερα, παρότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την αποκατάσταση των περιοχών που σαρώθηκαν από το μένος των πυρκαγιών, οι πληγές παραμένουν ανοικτές.
Γι΄αυτό χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και επιμονή για να φτάσουμε στο σημείο που θα μας επιτρέψει να πούμε με περηφάνια ότι επιχειρείται η συστηματική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στους τομείς των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής, με ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.
Σήμερα, με νωπά τα διδάγματα από την καταστροφή, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε δομές που θα επιτρέψουν να γίνει πιο αποτελεσματικά η αποκατάσταση των τοπικών κοινωνιών, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία που υψώνει αναχώματα στις επιχειρούμενες παρεμβάσεις.
Είναι ζήτημα ευθύνης και ηθική αναγκαιότητα κάθε πόρος που διατίθεται είτε από την Κρατική Αρωγή είτε από ιδιώτες να αξιοποιείται στο έπακρο, προκειμένου οι πυρόπληκτες περιοχές -και κατ’ επέκταση το σύνολο του Νομού μας – να αποτελέσουν πρότυπο ανάκαμψης και ουσιαστικής αναγέννησης.