1) Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του…
Η χρεοκοπημένη λίστα αναμονής
Άρθρο στο www.aixmi.gr
3000 Έλληνες γιατροί ζουν και εργάζονται στις Σκανδιναβικές χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων με πολύ καλές ή και άριστες σπουδές.
Καταφεύγουν σε αυτή τη λύση αδυνατώντας να συμβιβαστούν με την πολυετή αναμονή για τη λήψη ειδικότητας. Αναμονή που καθιστά σχεδόν απαγορευτική μια εξελισσόμενη και ανοδική επιστημονική πορεία. Αναμονή που συνεπάγεται ανεργία, ετεροαπασχόληση, υποαπασχόληση.
Αποτελεί ειρωνεία ότι τόσοι νέοι επιστήμονες εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στη χώρα μας, αλλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό. Το κράτος επενδύει, μέσα από τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά δεν εισπράττει τα οφέλη αυτής της επένδυσης.
Οι απόφοιτοι των Ελληνικών Ιατρικών Σχολών θεωρούνται πολύ καλά εκπαιδευμένοι, γι’ αυτό και προτιμώνται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία, τη Βρεττανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, όλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας.
Σε μια χώρα, όπου βασιλεύει η καχυποψία και η αίσθηση αναξιοκρατίας, η παραλυτική και ισοδεπωτική λογική της επετηρίδας και της λίστας εξομοιώνει τους πάντες και τα πάντα.
Αρκεί μια ημέρα διαφορά στη λήψη του πτυχίου, ανεξαρτήτως επιδόσεων και επιπέδου σπουδών, για να κάνει τη μεγάλη διαφορά, τόσο για τους νέους γιατρούς όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών, τους Έλληνες πολίτες.
Το κριτήριο της ημερομηνίας λήψης πτυχίου είναι αντικειμενικό. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Είναι όμως δίκαιο; Ασφαλώς όχι. Σε τομείς ευαίσθητους, όπου υπάρχει υπερπροσφορά υπηρεσιών όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση απαιτείται να υπάρχει ένα κριτήριο αξιοκρατικής επιλογής. Των καλύτερων, όχι των παλαιότερων.
Στην παιδεία , η ξεπερασμένη λογική της επετηρίδας αποτελεί παρελθόν. Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, παρά τα προβλήματά τους, αποτελούν μια πραγματικότητα αποδεκτή και λειτουργική.
Στη δημόσια διοίκηση, η αποσύνδεση της εξέλιξης και της επιλογής σε θέση ευθύνης από την προϋπηρεσία, παρά την άτολμη θεσμοθέτησή της, αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες νόμο του κράτους.
Στην υγεία , οι εξετάσεις για την έναρξη λήψης ιατρικής ειδικότητας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.