Skip to content

Ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή

( απόσπασμα από ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής)

Το μήνυμα για συσστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας κατά της φοροδιαφυγής έδωσε με ομιλία του στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο βουλευτής του Νομού μας Μιχάλης Κατρίνης.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο- σχολιάζει ο κ. Κατρίνης- έρχεται σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία ακριβώς για να πατάξει τις παθογένειες του οικονομικού μας συστήματος, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση τα μηνύματα μιας αποφασισμένης πολιτείας.

Γιατί είναι τέτοια τα μεγέθη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, τέτοιο το ειδικό βάρος αυτού του εγκλήματος που η πολιτεία με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν ενισχύει μόνο τη δράση της εκτελεστικής εξουσίας αλλά αναδιατάσσει και τις δυνάμεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί μια αθώα ενέργεια- πρακτική ούτε μια απλή αθέτηση υποχρεώσεων. Αποτελεί μια απαξιωτική αντίληψη προς το νομοταγή συμπολίτη μας. Μια προσβλητική συμπεριφορά προς την κοινωνία, μια άκρως βλαπτική στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την εθνικής μας οικονομία.

Οι διατάξεις που φέρνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο συμβάλλουν στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης.

Δεν είναι δυνατό να επιβαρύνονται και να δέχονται περικοπές στα εισοδήματά τους συνέχεια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την ίδια στιγμή που η υστέρηση των εσόδων από την φοροδιαφυγή δίνει αφορμή για ανοίκειες και πονηρές επιθέσεις κατά της χώρας μας, όπως αυτή που έγινε πριν από μια εβδομάδα από τον οίκο Moodys.

Πέραν, όμως, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναδιαρθρώνονται και οι κρίσιμες φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ, ένα σώμα, που εξελίσσεται πλέον σε ένα ισχυρό και πολύτιμο όπλο στα χέρια της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας.

Εκτός της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όμως, το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει και στην απλοποίηση, εξορθολογισμό των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, επιβαρύνουν τη δημόσια διοίκηση μέσω της δυνατότητα ελέγχου από το γραφείο.

Η τρίτη πλευρά και σημαντικότερη του νομοσχεδίου είναι ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας όπως η εξεύρεση κονδυλίων για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας, η διατήρηση του δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες, οι οποίοι ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων ή κατεύθυνση που δίδεται στον τομέα της πράσινης οικονομίας, της γνώσης και της καινοτομίας…

Κλείνοντας ο κ. Κατρίνης τονίζει ότι ο αγώνας για την φοροδιαφυγή είναι ένας εθνικός αγώνας αλλά και εξίσου αναπτυξιακός, καθώς η άνιση φορολογική μεταχείριση στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, υπονομεύει τις υγιείς επιχειρήσεις αυξάνει τα ελλείμματα. Η φοροδιαφυγή αποτελούσε μέρος του φαύλου κύκλου και της στρεβλής ανάπτυξης της τελευταίας εικοσαετίας, γεγονός που υπονόμευσε και υπονομεύει την πορεία της νέας γενιάς.

Στόχος και προσπάθεια όλων είναι να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, να οργανώσουμε το κράτος για την ανάταση της χώρας μας, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου κράτους και μιας παραγωγικής ανταγωνιστικής οικονομίας.

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο