Skip to content

Να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο οι τιμές των τροφίμων μέσα από ένα ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών

Ενόψει της αύξησης των τιμών σε πολλά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης κρίνεται αναγκαίο και επιβεβλημένο να υπάρξει στενή επιτήρηση στις τιμές των ευρωπαϊκών τροφίμων μέσα από μία πολιτική που θα διασφαλίζει τα αγροτικά προϊόντα από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και θα οδηγεί σε ισορροπημένες και αμοιβαίου οφέλους εμπορικές συμφωνίες ζητά με παρέμβασή του ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης.

Προκειμένου να έχουμε βελτίωση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων είναι ανάγκη να ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να προστατευθούν οι δύο βασικοί πυλώνες στην αλυσίδα εφοδιασμού των αγροδιατροφικών προϊόντων, δηλαδή οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

Βασική επιδίωξή κάθε χώρας αποτελεί η τροφοδοσία της αγοράς με ασφαλή, ποιοτικά και πιστοποιημένα τρόφιμα, προστατεύοντας, παράλληλα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο το εισόδημα του γεωργού όσο και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ελλήνων αλλά και ευρωπαίων.

Ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρηματοδοτήσει τα εργαλεία εκείνα, που ρυθμίζουν τις αγορές, αντιμετωπίζουν τις διατροφικές κρίσεις, ενθαρρύνουν την παραγωγή και την προώθηση προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα.

Αυτό απαιτεί συντονισμένες πολιτικές  και καθημερινή παρακολούθηση της αγοράς και του τρόπου που διαμορφώνονται οι τιμές και τα κέρδη ώστε να αποφεύγεται η μονοπωλιακή συγκέντρωση και να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, ο έλεγχος και η πάταξη της αισχροκέρδειας και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Είναι αναγκαίο να αποφασίσουμε επιτέλους, πέρα από τις εθνικές προσπάθειες και να οργανώσουμε, με τρόπο θεσμικά ολοκληρωμένο, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών.

Οι εταιρικές συνεργασίες, οι διεπαγγελματικές συνέργειες, η γεωργία, οι αγροτικοί και καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να ενταχθούν σε ενιαίο συνεκτικό και οριοθετημένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αποσπασματική, άνιση και ατελής.

Γι’ αυτό απαιτείται μία νέα συνολική ρύθμιση ενόψει και της νέας ΚΑΠ, μιας και η ευρωπαϊκή αγορά είναι εκτεθειμένη στις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις και την απελευθέρωση του εμπορίου.

Συνεπώς, η εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κάθε κράτους μέλους- ιδιαίτερα των χωρών με μεγάλη αγροτική παραγωγή, όπως η Ελλάδα- οφείλει να διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να προστατεύεται και ο καταναλωτής αλλά ταυτόχρονα και το αγροτικό εισόδημα.

Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε ισορροπημένες και αμοιβαίου οφέλους εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να προστατεύεται σε συνθήκες διαφάνειας ο καταναλωτής και το εισόδημά του.

 

Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Πρωινή

Back To Top