Skip to content

Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ 20/02/19

Η σημερινή συγκλονιστική σας παρουσία αποδεικνύει ότι κάποιες σχέσεις δεν παραμένουν απλά ισχυρές και αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο.

Γίνονται πολύ πιο δυνατές.

Και αυτή είναι η δική μας σχέση.

Γιατί δεν ξεχνώ ποτέ από που και πως ξεκίνησα.

Δεν ξεχνώ ποτέ ότι εσείς με αγκαλιάσατε και με στηρίξατε στο ξεκίνημα μου.

Με αναδείξατε εκπρόσωπό σας στη Βουλή, μου δείξατε και εξακολουθείτε να μου δείχνετε εκτίμηση, εμπιστοσύνη και κυρίως αγάπη.

Και έχει σημασία αυτή η τελευταία λέξη, η αγάπη.

Γιατί κάποιοι θέλουν η πολιτική να είναι μια στυγνή διαδικασία, χωρίς συναίσθημα. Να είναι μόνο δούναι και λαβείν.

Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να αγοράζουν πρόσκαιρα την αγάπη και την εμπιστοσύνη των πολιτών με ψέματα. Το έκαναν, άλλωστε, με ευκολία.

Γιατί κάποιοι παραμύθιασαν συστηματικά τους πολίτες για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη και αξιώματα. Και τα κατάφεραν.

Οι μεν έταξαν εύκολες λύσεις με τα Ζάππεια και τους άλλους δρόμους που ποτέ δεν είδαμε, χωρίς, μέχρι και σήμερα, να παραδεχθούν τις τεράστιες ευθύνες της δικής τους κυβέρνησης, της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι δε υποσχέθηκαν άμεσες λύσεις με το σκίσιμο των Μνημονίων με ένα νόμο και με ένα άρθρο, αλλά και επιστροφή στην εποχή της ευδαιμονίας με μια απλή πολιτική απόφαση, φροντίζοντας και αυτοί να καλύψουν την καταστροφική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας.

Και οι δύο μαζί, σε διαφορετική χρονική περίοδο, στοχοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, τους βουλευτές που ανέλαβαν τεράστιο πολιτικό κόστος για να σωθεί η χώρα το 2010, όταν τίποτα δεν ήταν δεδομένο και βαδίζαμε ολοταχώς προς την άτακτη χρεοκοπία.

Και χαίρομαι γιατί βλέπω σήμερα εδώ αρκετά από τα μέλη της ηρωικής κοινοβουλευτική ομάδας του 2009-2012 με τα οποία δώσαμε δύσκολες και άνισες

μάχες. Τους ευχαριστώ διπλά για την τιμή που μου κάνουν να είναι εδώ απόψε.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε όσο κανένας πολιτικός χώρος.

Γίναμε πεδίο λεηλασίας από τους χειρότερους λαϊκιστές που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Και δυστυχώς, βρέθηκαν αρκετοί πρόθυμοι που δε σεβάστηκαν ούτε αυτά που τους προσέφερε η παράταξη ούτε τους απλούς πολίτες που τους τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Απέναντι όμως στον τυχοδιωκτισμό κάποιων στελεχών, βρέθηκαν και βρίσκονται άνθρωποι που έμειναν όρθιοι.

Είστε όλοι εσείς αλλά και πολλοί άλλοι.

Όλοι εσείς, όλοι εμείς που υπηρετούμε αρχές και αξίες, αγαπάμε την παράταξη, αγαπάμε την ευθύνη, αγαπάμε τη χώρα.

Όλοι εμείς που είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία, την πορεία και τη στάση μας. Που δε λυγίσαμε στα δύσκολα και δε μεταμφιεστήκαμε σε πολιτικούς λωτοφάγους, απλά γιατί βόλευε.

Γιατί η ιστορία του πολιτικού μας χώρου δεν αμαυρώνεται από κάποιους ελάχιστους επίορκους που εκμεταλλεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ με χυδαίο και ανήθικο τρόπο.

Γιατί αυτή η παράταξη επιβίωσε όταν την χτυπούσαν όλοι μόνο και μόνο γιατί σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δράσης υπήρχαν δημοκρατικοί πολίτες που δεν ξέχασαν και δεν κρύφτηκαν.

Αυτοί είστε όλοι εσείς που και σήμερα με τη δυναμική σας παρουσία δίνετε την απάντηση στους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς του κ. Τσίπρα και των πρόθυμων συνεταίρων του.

Γιατί στην ιστορία της δημοκρατικής παράταξης δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς πλαστογράφους και αδέξιους μιμητές όπως ο κ.Τσίπρας και το μόρφωμα που έχει δημιουργήσει.

Ένα μόρφωμα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία και τις αρχές όχι απλά της δικής μας παράταξής αλλά και της ίδιας της Αριστεράς.

Γιατί τι είδους Αριστεροί είναι αυτοί που κυβερνούσαν χέρι-χέρι με τον κ.Καμμένο για 4 χρόνια, αφού είχαν ταυτιστεί πλήρως στις πλατείες των αγανακτισμένων;

Τι είδους Αριστεροί είναι αυτοί που για να μείνουν στην εξουσία δε δίστασαν να δεχθούν στους κόλπους τους ακροδεξιούς, υμνητές του Κώστα Καραμανλή και γυρολόγους της πολιτικής;

Δυστυχώς για τη χώρα, ιδεολογικό πρόταγμα του κ. Τσίπρα είναι η με κάθε τρόπο παραμονή του στην εξουσία για όσο μπορεί περισσότερο.

Αδιαφορώντας για την πορεία της οικονομίας, την αποεπένδυση της χώρας, την παντελή έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.

Αδιαφορώντας για τις παρενέργειες μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και τις σειρήνες που προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μιας νέας περιπέτειας παραμονεύει για την Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι απλά να λέει ότι είναι ο πρωθυπουργός που μας έβγαλε από το μνημόνιο, ενώ την ίδια στιγμή μας οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδο για να ρίξει την ευθύνη στον επόμενο, ακριβώς όπως έκανε ο κ. Καραμανλής το 2009

Φίλες και Φίλοι

Η χώρα βιώνει μια πολύ βαθιά ,θεσμική και αξιακή κρίση.

Τελευταίο σύμπτωμα, η πρωτοφανής κίνηση του κ. Πολάκη να απειλήσει και να ηχογραφήσει το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδια στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης αλληλοκατηγορούνται και μηνύονται για παράνομες χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ και απευθείας αναθέσεις.

Στη Βουλή έχει σχηματιστεί μια ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μικρής διάρκειας, χωρίς αρχές και ιδεολογία, μέσα από παζάρια και ανταλλάγματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ+φίλων δε διστάζει να παρεμβαίνει στις ανεξάρτητες αρχές αλλά και στην ίδια τη δικαιοσύνη, μόνο και μόνο για να συντηρήσει ένα κλίμα σκανδαλολογίας που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες.

Μια κυβέρνηση που ευτελίζει την κορυφαία πολιτική και κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκπλήσσει, δυστυχώς, και αυτή δυσάρεστα και να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Φαίνεται τελικά ότι και τον κ. Μητσοτάκη το μόνο που τον απασχολεί είναι η άνοδός και η παραμονή του στην εξουσία, αφού μιμείται τον κ.Τσίπρα σε κορυφαία θεσμικά ζητήματα, ανταλλάσσοντας με φτηνό τρόπο στήριξη στα υπό αναθεώρηση άρθρα.

Μια ρηχή, όπως εξελίχθηκε, διαδικασία με χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κοντόφθαλμη λογική του ΣΥΡΙΖΑ τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η ιδεοληπτική άρνηση για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας, όταν η εκπαίδευση δε γνωρίζει σύνορα.

Αυτό έγινε την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό για σπουδές, ενώ χιλιάδες νέοι επιστήμονες στερούνται της δυνατότητας να εργαστούν και να διδάξουν στη χώρα μας, η οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε εκπαιδευτικό αναπτυξιακό πόλο.

Αγαπητοί πατριώτες,

Δυστυχώς για τη χώρα, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία είναι ικανή για όλα. Έτοιμη να υποχωρήσει σε πάγια εθνικά συμφέροντα, έτοιμη να υπογράψει και να διαπραγματευτεί τα πάντα.

Η δημοκρατική παράταξη που ίδρυσε και δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε και έχει πατριωτικό χαρακτήρα και συνείδηση.

Ποτέ δεν θα υπέγραφε άρον άρον μια κακή συμφωνία, όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Ποτέ δεν θα έθετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, υπό διαπραγμάτευση, χωρίς καν αίσθηση του εθνικού κινδύνου.

Ποτέ δε θα έκανε μια τόσο επιπόλαιη εξωτερική πολιτική, αναζωπυρώνοντας τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Ποτέ δε θα εργαλειοποιούσε τα εθνικά θέματα για να αποσπάσει ανταλλάγματα από το διεθνή παράγοντα, νομίζοντας ότι έτσι διασφαλίζουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Εμείς δε θα συναινέσουμε σε αυτές τις πρακτικές που αφενός ευτελίζουν το θεσμικό σύστημα της χώρας, αφετέρου εγκυμονούν κινδύνους για την εθνική μας ακεραιότητα.

Γιατί η παράταξή μας γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα και θα συνεχίσει να το κάνει στο ακέραιο.

Και αυτή είναι η βασική μας αξιακή διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα.

Φίλες και Φίλοι

Η δημοκρατική παράταξη είναι το Κίνημα Αλλαγής, είναι η ψυχή και η καρδιά του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η ψυχή δεν ανήκει σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε τίποτα.

Αυτή η ψυχή δεν ανήκει σε αυτούς που πουλάνε τα πάντα για μια καρέκλα.

Και δυστυχώς στον πολιτικό μας χώρο, είχαμε αρκετούς τέτοιους, οι οποίοι μετακόμισαν στον κ.Τσίπρα κατόπιν ανταλλαγμάτων ή περιμένουν στον προθάλαμο του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα.

Απέναντι σε αυτές τις ανοίκειες πρακτικές πρέπει να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.

Και η επίκληση της ιστορικής μας προσφοράς στον τόπο τώρα πια δεν αρκεί. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε από τους πολίτες να

παραδεχθούν απλά τη λάθος επιλογή ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και να γυρίσουν μετανιωμένοι στο φυσικό τους χώρο.

Καμία πολιτική παράταξη δεν ανέκαμψε πολιτικά χωρίς να εκφράζει αυθεντικά τα κοινωνικά αιτήματα της εποχής της. Και τα αιτήματα αυτά άλλαξαν ριζικά μετά το 2010 και το γνωρίζουμε όλοι εδώ μέσα.

Αυτά τα κοινωνικά αιτήματα πρέπει να ανακαλύψουμε και πάλι και να τα θέσουμε κυρίαρχα στη δική μας ατζέντα, με αποφασιστικό λόγο και αποτελεσματικό τρόπο.

Με αιχμηρό λόγο, λόγο που θα πείθει, και θα είναι το δικό μας άρμα μάχης απέναντι στο λαϊκισμό, απέναντι σε αυτούς που στόχο έχουν να βεβηλώσουν και να μεταλλάξουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχαν πάνω από 210.000 πολίτες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός σε μια περίοδο αποχής και ιδιώτευσης.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, γιατί πήγαν να ψηφίσουν;

Γιατί συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία αντί να κριτικάρουν εκ του ασφαλούς από τα social media και τον καναπέ τους;

Πήγαν μήπως για να δώσουν σε κάποιους το δικαίωμα να ψηφίζουν στη Βουλή a la carte ότι φέρνει ο κ.Τσίπρας σήμερα ή ο κ. Μητσοτάκης στο μέλλον;

Πήγαν μήπως για να μπορούν κάποιοι να πάρουν αξιώματα και θέσεις και μετά να βρεθούν , εν μία νυκτί, στην κυβέρνηση του κ.Τσίπρα ή αύριο του κ. Μητσοτάκη;

Όχι, φίλες και φίλοι.

Οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στη γέννηση του Κινήματος Αλλαγής απαιτούν από όλους μας ένα πράγμα: να χτίσουμε τη νέα, μεγάλη, προοδευτική παράταξη.

Να κάνουμε όλο αυτό τον κόσμο να αισθανθεί ξανά περήφανος.

Να φέρουμε κοντά μας τους ανθρώπους που στήριξαν, διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που έδωσε φωνή και λόγο ύπαρξης στην ξεχασμένη Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ που έγραψε ιστορία και άλλαξε τη ζωή και τη μοίρα εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντας ευκαιρίες και δικαιώματα.

Στο συνέδριό μας θα μιλήσουμε ανοικτά για όλα αυτά, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. Χωρίς ισορροπίες που θολώνουν το στίγμα και προσβάλλουν όλους όσοι έμειναν σταθεροί και πιστεύουν στο εγχείρημα, χωρίς προαπαιτούμενα.

Και είμαι βέβαιος ότι από το συνέδριό μας θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί και ενωμένοι, αποφασισμένοι και ετοιμοπόλεμοι για τις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Για να συνεχίσουμε την πορεία στο λαό.

Να συνομιλήσουμε ξανά με τους πολίτες και τα κοινωνικά στρώματα που, διαχρονικά, προχωρούσαμε μαζί.

Να εκφράσουμε και πάλι τους νέους ανθρώπους, που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από το πολιτικό σύστημα και απέχουν επιδεικτικά ή σκέφτονται ακραίες επιλογές. ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΔΙΠΛΑ’ ΓΙΑΤΙ…..

Να διαμορφώσουμε και να πείσουμε για το δικό μας αυτόνομο, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης το πρόγραμμα ‘’ΕΛΛΑΔΑ’’.

Γιατί δεν είμαστε και δε θα γίνουμε κόμμα διαμαρτυρίας, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και η ιστορική μας ευθύνη.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η παράταξή μας πρέπει να εγκλωβιστεί στο δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί και οι δύο τους είναι οι όψεις του ίδιους νομίσματος.

Γιατί η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο από τον κ.Τσίπρα και τον κ.Μητσοτάκη.

Γιατί η δημοκρατική παράταξη, ποτέ δεν ήταν παρακολούθημα ή κομπάρσος και το πλήρωσε όταν η αίσθηση αυτή κυριάρχησε στους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους.

Γιατί ο δικός μας ρόλος δεν πρέπει να είναι απλά κρίσιμος ή στρατηγικός, αλλά πρωταγωνιστικός, όπως αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Και βέβαια, εάν οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των βασικών αρχών αυτού του προοδευτικού προγράμματος, δεν είναι αυτοσκοπός να συμμετάσχουμε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται ούτε για λεηλασία, αλλά ούτε ως βολικός κυβερνητικός εταίρος

Και αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς όλους.

Ιδιαίτερα σε αυτούς που επιχειρούν να μας θέσουν σε ομηρεία και να μας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο.

Φίλες και φίλοι ετεροδημότες,

Το 2007, όλοι εσείς, στηρίξατε ένα νεαρό παιδί κόντρα σε όλους και σε όλα.

Με αναδείξατε Βουλευτή Ηλείας, ενός πανέμορφου αλλά αδικημένου τόπου.

Είμαι γέννημα-θρέμμα της Ηλείας, αγαπώ τον τόπο μου και τους ανθρώπους του και θέλω να τους δω να προοδεύουν. Βρίσκομαι διαρκώς δίπλα τους και βιώνω την αγωνία τους.

Ήρθε η ώρα η Ηλεία να διαμορφώσει ένα αυτόνομο, ένα δικό της αναπτυξιακό πρότυπο.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για κάθε αναπτυξιακή πρόταση αποτελεί η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων υποδομών και δικτύων στο νομό μας.

Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα από την Πάτρα ως τον Πύργο και την Τσακώνα αποτελεί την αφετηρία για την τοποθέτηση της Ηλείας στο επίκεντρο του τουριστικού και αναπτυξιακού χάρτη της χώρας.

Δυστυχώς, διαχρονικές και διακομματικές παραλείψεις, οδήγησαν στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του οδικού αυτού άξονα αλλά και στο κόψιμο του αρχικού έργου της Ολυμπίας οδού.

Ο κ.Σπίρτζης, αφού δεν κατάφερε να επιβάλλει τον εκλεκτό του κ. Καλογρίτσα, με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές του προκάλεσε μεγαλύτερη καθυστέρηση και αβεβαιότητα, όταν τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους.

Προχθές μάλιστα, κατά τη συνήθη πρακτική του, εξήγγειλε και πάλι την κατασκευή του δρόμου για προεκλογικούς και μόνο λόγους.

Η Ηλεία όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλο, βαρέθηκε τις υποσχέσεις του κ. Σπίρτζη. Και αυτό στην κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν.

Σήμερα, εδώ μπροστά στους συμπατριώτες μου, θέλω να καταθέσω το βασικό πυρήνα των προτάσεων μου για τη διαμόρφωση του αυτόνομου αναπτυξιακού προτύπου της Ηλείας.

Ενός προτύπου που θα βασίζεται στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε συνέργεια με τον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονη αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γιατί η οικονομία του νομού πρέπει να μετεξελιχθεί από σχεδόν αποκλειστικά αγροτική σε μια δυναμική τουριστική βιομηχανία που θα δίνει υπεραξία στα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στην Ηλεία, θα αυξήσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα τους και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ίδια στιγμή τη θέση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Μιλώ για 3 βασικούς άξονες.

Άξονας 1ος: Η Ηλεία μπαίνει στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.

Πως μπορεί να γίνει αυτό.

Έχουμε μια μεγάλη ακτογραμμή, δάση και τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα.

Όλα αυτά αποτελούν τη βάση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος που πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.

Η Ηλεία δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει ένας προορισμός μαζικού τουρισμού, να εγκλωβιστεί στη μονοκαλλιέργεια του all inclusive.

Ούτε, όμως, μπορεί να πληρώνει τις περιβαλλοντικές υπερβολές που ανακόπτουν κάθε έννοια ανάπτυξης, όπως το διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Η Ηλεία πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα, ως προνομιακός τουριστικός προορισμός εξωτερικού και εσωτερικού.

Να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος μέσα από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Και όταν λέμε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό εννοούμε σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα διαθέτουν μαρίνες ή και υποδομές για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.

Αναγκαία όμως συνθήκη για να γίνει αυτό, είναι ένας νέος και σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός που θα διευκολύνει τις επενδυτικές δραστηριότητας αυτού του επιπέδου.

Σημαντικό Μοχλό ανάπτυξης για τον τουρισμό της περιοχής μας αποτελεί η κρουαζιέρα, με τη δημιουργία νέων λιμενικών υποδομών και επιβατικού

σταθμού στο Κατάκολο, να το καθιστούν ελκυστικό προορισμό και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Άξονας 2ος : Η Ηλεία αξιοποιεί τη γη και τον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτό τον τόπο, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα και κυρίαρχο αναπτυξιακό εργαλείο.

Υπάρχουν οι εκτάσεις, υπάρχει το κλίμα, υπάρχουν οι ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι.

Επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη στροφή στην παραγωγή ειδικών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας που θα απευθύνονται σε καταναλωτές μεγάλου εισοδήματος.

Υψηλής αξίας νωπά ή και μεταποιημένα προϊόντα που συμβάλλουν στον υγιεινό τρόπο ζωής και τα οποία απευθύνονται σε ειδικές αγορές.

Προϊόντα που έχουν ονομασία προέλευσης, που αποκτούν brand name και συνδυάζουν την υψηλή θρεπτική αξία με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Οι άνθρωποι υψηλού εισοδήματος ή συγκεκριμένων διατροφικών απαιτήσεων αναζητούν τέτοια προϊόντα.

Ήρθε η ώρα να τους εντοπίσουμε εμείς και να προκαλέσουμε εμείς το ενδιαφέρον τους.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα υποτιμηθεί ή θα εγκαταλειφθεί η παραγωγική διαδικασία που στοχεύει στο ευρύ κοινό αλλά η προοπτική που ανέδειξα πριν αποτυπώνει ένα σημαντικό άξονα-στόχο του νέου και αυτόνομου αναπτυξιακού προτύπου.

Να δώσουμε προτεραιότητα στα υψηλής ποιότητας προϊόντα με σήμανση ειδικής ονομασίας προελεύσεως και υψηλή διατροφική αξία, με έναν σταθερά εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτή είναι η προοπτική.

Μέσα από συνεργατικές δομές, με συγκεκριμένα πλάνα προώθησης και δημιουργία δικτύων διανομής και σύγχρονων μονάδων μεταποίησης.

Με ανάλογη εκπαίδευση και καθοδήγηση των παραγωγών, αλλά και διευκόλυνση χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα (αυτό είναι μια κεντρική πολιτική απόφαση) να μετατραπούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας σε επαγγελματίες-επιχειρηματίες παραγωγούς, που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμοι.

Είναι μια μεγάλη στροφή στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα γιατί η γεωργία των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων ανήκει πια στο παρελθόν.

Άξονας 3ος: Η Ηλεία επενδύει στην Ολυμπιακή κληρονομιά.

Γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, την ιδέα και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μπορούν να αναπτυχθούν νέες υποδομές και δραστηριότητες.

Ουσιαστικά, η Αρχαία Ολυμπία να μετατραπεί σε κέντρο αθλητικών ιδρυμάτων και δραστηριοτήτων για 12 μήνες το χρόνο, σε αρμονική διασύνδεση με την Αρχαία Ήλιδα και τους υπόλοιπους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ηλείας και της επαρχίας Ολυμπίας.

Με οικολογικά κτίρια νέας γενιάς που θα φιλοξενούν αθλητικούς οργανισμούς, εκθέσεις, γεγονότα και δραστηριότητες που θα έχουν σχέση με τον ολυμπισμό και το αθλητικό ιδεώδες.

Μια πρόταση που ήδη έχει περιγραφεί και ενταχθεί στο σχέδιο ‘’Ελλάδα’’ του Κινήματος Αλλαγής και την οποία υπογράφει προσωπικά η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά.

Μια πρόταση που πρέπει να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί από τους τοπικούς φορείς, τις αθλητικές ομοσπονδίες και την πολιτική ηγεσία με διακομματική συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία.

Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της αφής της Ολυμπιακής φλόγας μία φορά στα 2 ή 4 χρόνια και τον κύκλο δραστηριοτήτων για λίγες μόνο ημέρες.

Να κάνουμε το αυτονόητο δεδομένο.

Η Αρχαία Ολυμπία να είναι κάθε μέρα το κέντρο της Ολυμπιακής ιδέας και κληρονομιάς.

Με ένα σύγχρονο στάδιο για αγώνες στίβου, στο οποίο θα φιλοξενούνται παγκόσμια μίτινγκ. Εάν έχουμε ένα τέτοιο στάδιο, είμαι σίγουρος ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα έβρισκε εξαιρετικά ελκυστική την ιδέα να εντάξει την Αρχαία Ολυμπία στα Diamond League.

Eξίσου σημαντική είναι και η αναβίωση των αθλημάτων των πρώτων ολυμπιακών αγώνων μαζί βεβαίως με πολλές άλλες ιδέες στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και ανάδειξης της πατρίδας και της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Μαζί με αυτούς τους τρεις αναπτυξιακούς άξονες, εξίσου σημαντική προτεραιότητα για την Ηλεία αποτελεί η αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας.

Σε ένα νομό που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά στη λειτουργία βιβλιοθηκών, εργαστηρίων πληροφορικής και τεχνολογίας στα δημοτικά σχολεία και είναι, δυστυχώς, ο 2ος στο δείκτη χαμηλής επίδοσης μαθητικού πληθυσμού, είναι σίγουρο ότι απαιτούνται δραστικές λύσεις.

Μέσα από την επένδυση στην εκπαίδευση, την αναδιάταξη του σχολικού χάρτη, τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία μεγάλων, σύγχρονων, σχολικών συγκροτημάτων που θα παρέχουν ίσες δυνατότητες στα νέα παιδιά στη γνώση και τη μόρφωση.

Με τη λειτουργία κατευθύνσεων στα επαγγελματικά λύκεια που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τη σύγχρονη γεωργική εκμετάλλευση, την αξιοποίηση υδρογοναναθράκων που θα αναπτυχθεί σύντομα, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν πραγματικά επαγγελματικά εφόδια και να βρουν δουλειά στον τόπο τους.

Με την ουσιαστική ένταξη της Ηλείας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τμήματα που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την τοπική ιστορία και οικονομία ώστε να ξεφύγουμε από το πρότυπο του ΤΕΙ μιας άλλης εποχής.

Ταυτόχρονα, απαιτείται αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, με συνέργεια και όχι ανταγωνισμό.

Η εώς σήμερα ακολουθούμενη πρακτική δεκαετιών έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της Ηλείας να λειτουργούν μόνο ως προθάλαμος της Πάτρας και της Αθήνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη υγεία και την περίθαλψη των Ηλείων πολιτών.

Και όλοι συμφωνούμε ότι αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

Ο σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη πρέπει να προβλέπει και την κάλυψη των τουριστών υγείας και ευεξίας που φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε τα επόμενα έτη, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, με προφανή οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Το αυτόνομο αναπτυξιακό πρότυπο της Ηλείας απαιτεί σχέδιο.

Χρειάζεται όμως και ανθρώπους που θα το υποστηρίξουν.

Ανθρώπους με θέληση, αποφασιστικότητα και ορμή.

Στις βουλευτικές εκλογές που έρχονται, διεκδικώ τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας.

Όχι απλά για να είμαι ο εκπρόσωπος σας στη Βουλή αλλά για κάτι πολύ πιο σημαντικό και ουσιαστικό.

Για να αλλάξουμε την πορεία φθοράς και παρακμής του τόπου μας.

Για να σταματήσει η Ηλεία να είναι ένας νομός που διαρκώς διαμαρτύρεται χωρίς αντίκρισμα.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η Ηλεία να αλλάξει γενιά.

Να βγουν μπροστά άνθρωποι με νέες ιδέες, με άλλη νοοτροπία, άνθρωποι με γνώση, όραμα και δημιουργικότητα.

Για να ακούγεται δυνατά η φωνή της Ηλείας στη Βουλή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η φωνή αυτή να φέρνει αποτελέσματα.

Η φωνή της Ηλείας που θα απαιτεί και δεν θα επαιτεί.

Η φωνή της Ηλείας που θα διεκδικεί δυναμικά και θα κερδίζει.

Η φωνή της Ηλείας που θα έχει σχέδιο και προτεραιότητες.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζονται πολλοί άνθρωποι.

Και στον τόπο μας υπάρχουν ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι, σε όλους τους πολιτικούς χώρους, την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τα κινήματα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της Ηλείας και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν μπροστά αυτή τη μεγάλη ιδέα: το αυτόνομο αναπτυξιακό πρότυπο του νομού μας.

Mε αυτούς τους ανθρώπους έχω επιλέξει να προχωρήσω μαζί.

Σήμερα, σε αυτό το χώρο βλέπω πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό, λοιπόν, είναι το δικό μου μήνυμα.

Αλλαγή Γενιάς.

Να τα αλλάξουμε όλα.

Για να αλλάξουμε την Ηλεία, για να αλλάξουμε τη ζωή μας, για να πάρουμε και πάλι τις τύχες στα χέρια μας.

Φίλες και Φίλοι

Η μεγάλη Κεντροαριστερά , η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν χτίζεται με τυχοδιώκτες και επαγγελματικά στελέχη.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, χτίζεται από τη βάση.

Στο ερώτημα με ποιους, η απάντηση είναι με όλους εσάς.

Όλους εσάς που μείνατε όρθιοι στα δύσκολα και μας σφίξατε δυνατά το χέρι για να μπορέσουμε και εμείς να σταθούμε όρθιοι.

Όλους εσάς που κρατήσατε ψηλά τη σημαία της παράταξης και δεν σηκώσατε καμία σημαία ευκαιρίας.

Όλους εσάς, τους έντιμους πολίτες, τους νέους, τον κόσμο της εργασίας, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όλους όσοι δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης.

Με όλους αυτούς πρέπει να ξανασυναντηθούμε και να προχωρήσουμε χέρι-χέρι, όπως συναντηθήκαμε μαζί σήμερα.

Με όλους εσάς, που με οπλίζετε με δύναμη και πίστη να συνεχίσω τον αγώνα.

Γιατί όλους εσάς μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια όπως έκανα πάντα.

Γιατί δεν πρόδωσα ποτέ την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.

Γιατί δεν έκανα ποτέ έκπτωση σε αρχές και αξίες.

Γιατί δεν πλήγωσα ποτέ την παράταξη και δε φοβήθηκα τις δύσκολες επιλογές με προσωπικό πολιτικό κόστος.

Γιατί πυξίδα στην πολιτική μου διαδρομή είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη σας και μόνο.

Σε αυτή την πορεία ζητώ τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας με το ίδιο πάθος και την ίδια θέληση που σας τη ζήτησα και μου την δώσατε την πρώτη φορά.

Γιατί άλλοι μπορεί να μεταλάχθηκαν, να άλλαξαν και να αλλάζουν απόψεις και κόμματα, ο Μιχάλης Κατρίνης όμως δεν έχει αλλάξει ούτε το χαρακτήρα του ούτε αυτά που πιστεύει.

Και να είστε βέβαιοι ότι δε θα αλλάξει.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο, τις ίδιες αρχές και αξίες για να μπορώ να σας κοιτάζω και αύριο στα μάτια.

Όπως σας κοιτάζω τώρα , όπως σας κοίταζα πάντα.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την αποψινή συγκλονιστική σας παρουσία.

Μου δίνετε μεγάλη δύναμη.

Σε εσάς οφείλω πολλά.

Η Ηλεία θα αλλάξει γενιά.

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει μπροστά.

Πάμε και πάλι μαζί για να κάνουμε αυτή την παράταξη δυνατή.

Πάμε και πάλι μαζί για τον τόπο μας, για την Ηλεία

Πάμε και πάλι μαζί για τη νέα γενιά.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Adamos

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο