Skip to content

Ομιλία στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Κόρινθο

.

Η συζήτησή μας διεξάγεται σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, όχι τόσο λόγω των πρωτοφανών γεγονότων που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα στη Βουλή, αλλά κυρίως λόγω των όσων ετοιμάζονται να ψηφίσουν αύριο οι 153 πρόθυμοι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ

 • Μείωση του αφορολόγητου, με προφανείς επιπτώσεις για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
 • Μείωση συντάξεων, ακόμα και σε χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και περικοπές σε δικαιούχους του ΕΚΑΣ, σε πλήρη αντιδιαστολή με την υπόσχεση για επαναφορά των συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα. Οι μειώσεις από το 2019 φτάνουν τα 2,7 δις
 • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019 για χιλιάδες επαγγελματίες
 • Περικοπές, συνολικά, που αγγίζουν τα 5 δις ευρώ
 • Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
 • Υιοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2021, μέσα από φορολόγηση και περικοπές
 • Με τα περιβόητα αντίμετρα τα οποία αμφισβητεί η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, να τελούν υπό τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών αλλά σε καμία περίπτωση να μη μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εισοδημάτων
 • Με πλήρη αποδοχή των θέσεων των δανειστών για τις συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, και την Κυριακάτικη αργία

Και όλα αυτά σε ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται κυρίως:

 • Την ανάπτυξη να αναθεωρείται προς τα κάτω από την Κομισιόν και το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
 • Την έλλειψη αλλά και την υπονόμευση μεγάλων επενδύσεων. Δείτε τι γίνεται στο Ελληνικό και στον ΟΛΠ, με δήθεν περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ευαισθησίες. Η EUROSTAT ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός των επενδύσεων μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ!
 • Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια να αγγίζουν τα 110 δις ευρώ
 • Τις λαϊκίστικες εξαγγελίες Τσίπρα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, χωρίς ο αρμόδιος υπουργός να γνωρίζει κάτι
 • Τις υποσχέσεις Σκουρλέτη για μονιμοποιήσεις στο δημόσιο, όταν το Ελεγκτικό ζητάει τα δεδουλευμένα πίσω
 • Τις επικοινωνιακές πιρουέτες Πολάκη στην υγεία η οποία νοσεί και μαζί της η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών
 • Τη σκανδαλολογία και τη βουτιά στο παρελθόν, ως αντιπερισπασμό, με αναπαραγωγή της πόλωσης και του διχασμού, με κατασυκοφάντηση και λοιδωρία χωρίς όρια, μέσα και από φιλικά ΜΜΕ.
 • Την εμπέδωση καθεστωτικής λογικής με παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και τη δικαιοσύνη
 • Την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα, πολιτικό και μη

Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, ο κύκλος των ψεύτικων υποσχέσεων, των εξαγγελιών και των λεονταρισμών, ο κύκλος της αυταπάτης για εκατομμύρια συμπολίτες μας θα κλείσει με την ψήφιση των μέτρων αύριο το βράδυ στη Βουλή.

Από του αγανακτισμένους αντιμνημονιακούς των πλατειών, νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετατράπηκαν σε πρόθυμους υποστηρικτές της πολιτικής τους επιβίωσης και μόνο. Από αυτούς που έσπειραν το μίσος και το διχασμό για ίδιον όφελος, επιδεινώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και τη θέση της χώρας.

Από αυτούς που χέρι-χέρι με τους γραφικούς ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ του κ.Καμμένου, διαλύουν συστηματικά τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας

korinthΦίλες-φίλοι,

Απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή κυβέρνηση, επιχειρεί να εμφανιστεί ως σωτήρια λύση η Νέα Δημοκρατία υπό τον ‘’ μετριοπαθή’’ κ. Μητσοτάκη.

Χωρίς να αποδέχεται, έστω και τώρα, τις συντριπτικές ευθύνες της για την πενταετία 2004-2009 που οδήγησε στην κρίση και σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα

Χωρίς να απολογείται για την ένοχη σιωπή και των ενοχή του κ. Καραμανλή, αλλά και τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό του κ.Σαμαρά που έδωσε αστική κάλυψη στις πλατείες και ενίσχυσε το κλίμα διχασμού στην κρίσιμη περίοδο μετάβασης από τη μεταπολιτευτική ευδαιμονία στη συνειδητοποίηση της χρεοκοπίας.

Χωρίς να ξεκαθαρίζει το ρόλο του κ.Παυλόπουλου, του κ. Παπαγγελόπουλου και λοιπών Καραμανλικής επιρροής προσώπων στη στήριξη του κ.Τσίπρα σε όλες τις ‘’δύσκολες’’ επιλογές του την τελευταία διετία.

Χωρίς να αποβάλλει την αλαζονεία της βέβαιης επικράτησης κουνώντας το δάκτυλο και μιας ανιστόρητης δικαίωσης που φτάνει στο στόχο της αυτοδυναμίας, γιατί τα στελέχη της ΝΔ αισθάνονται και πάλι ότι πρέπει να πάρουν μια ρεβάνς.

Χωρίς να έχει ουσιαστικές διαφορές με τον κ.Τσίπρα σε βασικές επιλογές του, όπως οι προτεραιότητες για τη φορολογία, οι εργασιακές σχέσεις, η καρτελοποίηση της αγοράς.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εκφράσει την αναγκαία αλλαγή που χρειάζεται η πολιτική και η οικονομία της χώρας. Σίγουρα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην τελευταία περίοδο διακυβέρνησης δεν μπορούν να πείσουν και να εγγυηθούν στις ασθενέστερες τάξεις ότι θα παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην αξία των εργασιακών σχέσεων. Πιστεύει μόνο στη δύναμη της αγοράς, χωρίς όρους, χωρίς δικλείδες.

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις και ανάληψη ευθυνών, χωρίς λαϊκισμούς, ανέξοδες υποσχέσεις και φτηνά πολιτικά τεχνάσματα για κομματικά οφέλη και μόνο. Χωρίς άλλοθι για την ανάδειξη ακραίων και επικίνδυνων λογικών, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής.

Γιατί, βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδράσει από τις ευθύνες του, ειδικά τώρα που προνομοθετεί για την περίοδο μετά το 2019.

Εκτός, αν βρει μια πειστική δικαιολογία για να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους λόγους που δεν μπορεί να υλοποιήσει μαζί και με τη Νέα Δημοκρατία ή και άλλους αυτά που συμφώνησε και ψήφισε μόνος του.

Γιατί, βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να δώσει  εναλλακτικές λύσεις, αλλά και δεν πρέπει να αφεθεί να συμπεριφερθεί με όρους αλαζονικής δικαίωσης μιας παράταξης που έχει την κύρια ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Ούτε είναι σε θέση να βάζει όρους και προϋποθέσεις, αν πιστεύει στην εθνική προσπάθεια.

Γιατί, σίγουρα, μια εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, με το δίλημμα ‘’Grexit ή διαρκής λιτότητα’’, να επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, απαιτεί συνθέσεις, συναινέσεις και σοβαρή δουλειά για αρκετό διάστημα.

Και στην εθνική προσπάθεια δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς, τουλάχιστον αν αισθάνεται υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη. Γιατί το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά ή δεξιά αλλά εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μόνο η αλλαγή συσχετισμών και η ενίσχυση της δημοκρατικής συμπαράταξης μπορεί να εγγυηθεί τν ασφαλή πορεία της χώρας. Γιατί η χώρα αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε όταν η παράταξή μας ήταν δυνατή.

Γιατί η παράταξή μας είναι ο αυθεντικός εκφραστής των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, των δημιουργικών ανθρώπων που δίνουν αγώνα επιβίωσης και της μεσαίας τάξης που προσπαθεί να σταθεί όρθια από τους φόρους και τα χρέη.

Γιατί η παράταξή μας είναι η παράταξη που στήριξε  και στηρίζει τους μη προνομιούχους και όσους περιθωριοποιούνται βίαια, τους αδύναμους, τους μικροσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μέσα από ένα πλέγμα δράσεων με απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Και τώρα χρειάζεται αναδιανομή όχι με φτωχοποίηση επιδόματα και συσσίτια, χρειάζεται όσο ποτέ ο συγκερασμός παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη της χώρας με κοινωνική συνοχή για όλους, είναι επιτακτικό ένα νέο αφήγημα για την παράταξή μας, για την Ελλάδα και τους πολίτες.

 

Φίλες-φίλοι,

Αυτό είναι το πολιτικό πρόταγμα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ένα νέο αφήγημα, οραματικό αλλά κυρίως πειστικό για τις πλατιές κοινωνικές ομάδες που πληρώνουν το μάρμαρο της πολυετούς κρίσης.

Αφήγημα που δε θα εξαντλείται μόνο στον ορθολογικό τεχνοκρατικό σχεδιασμό και που θα αγγίζει το συναίσθημα, γιατί πολιτική χωρίς συναίσθημα είναι απλή διαχείριση. Αφήγημα που θα επαναφέρει την ηθική, γιατί πολιτική χωρίς ηθική είναι έκφραση συμφερόντων.

Για τους μη προνομιούχους της σύγχρονης εποχής, που αναζητούν αυθεντική πολιτική έκφραση. Γιατί η παράταξή μας πρέπει πρωτίστως να εκφράσει αυτούς και θα αντλήσει δύναμη από αυτούς, όπως στο ξεκίνημά της.

Και γι’αυτό οι επιλογές θα είναι δύσκολες και δε θα ικανοποιούν όλους.

Για τους νέους ανθρώπους που φεύγουν χωρίς αναστολή από μια χώρα που δεν τους δίνει ευκαιρίες και δε βασίζεται σε κανόνες και αξιοκρατία.

Γιατί μόνο όταν οι νέοι νιώσουν ότι η αδικία, και δη η διαγενεακή αδικία αίρεται, θα πειστούν και για την αξία και την αξιοπιστία της πολιτικής, της συμμετοχής, της ενεργοποίησης στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας.

Για τους σκληρά εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που κουράστηκαν να ακούν για ανάπτυξη, πληρώνοντας υπέρογκους φόρους για ολοένα και μικρότερα εισοδήματα.

Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέσα από συνέργειες, εξωστρέφεια, παροχή κινήτρων, συμβουλευτική και καινοτόμες πρακτικές ώστε να γίνουν πραγματικοί επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα με εξαγωγικό ορίζοντα.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν μοχλό πίεσης, χάνοντας ολοένα και περισσότερα δικαιώματα από την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.

Για τους ανέργους και τους αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη στροφή σε νέες υπηρεσίες, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας χωρίς κρατικοδίαιτη στήριξη.

Για τις αναγκαίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού όλοι συμφωνούμε ότι το πρόβλημα της χώρας πέρα από οικονομικό είναι και αξιακό, ηθικό, παιδαγωγικό.

Για την αξιοποίηση του υψηλού εκπαιδευτικού δυναμικού και το προσανατολισμό της χώρας μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς σύνορα.

Για αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε στην πορεία προς το συνέδριο, αλλά και στο συνέδριο ώστε να αποφασίσουμε

 • Για το πρόγραμμα ‘’Ελλάδα’’, τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας
 • Τις κεντρικές επιλογές μας για την προοδευτική διακυβέρνηση και τις κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση
 • Το προγραμματικό μας πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού

 

Φίλες και φίλοι,

Στο συνέδριο μας, αλλά και στην πορεία προς αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης ενιαίας δημοκρατικής παράταξης.

1,5 χρόνο μετά τη δημιουργία της δημοκρατικής συμπαράταξης και με την ουσιαστική ενδυνάμωσή της, πολιτική, κοινωνική αλλά και κοινοβουλευτική, οι συνθήκες μοιάζουν ώριμες όσο ποτέ για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ολική μας επαναφορά στον πολιτικό χάρτη.

Την αρχική διστακτικότητα έχουν αντικαταστήσει η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η πίστη στον κοινό στόχο.

Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την Κυριακή το ανοικτό προσκλητήριο για το συνέδριο, αλλά και πρόσκληση προς όλους όσοι αισθάνονται ότι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, ανεξάρτητα από την εώς τώρα αμφίσημη στάση τους.

Και είναι αναγκαία αυτή η πρόσκληση, γιατί τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της υπέρβασης των αντιθέσεων αλλά και της υποχώρησης των εγωισμών, ειδικά από όσους τιμήθηκαν από την παράταξη διαχρονικά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε και διατύπωσε καθαρά την πρόταση της για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας από τη βάση αλλά και ιδρυτικού συνεδρίου της ενιαίας παράταξης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δύο γεγονότα που θα αφυπνίσουν τον κόσμο της Παράταξης και θα δώσουν αφορμή για συμμετοχή.

Με σεβασμό των υπαρχόντων σχημάτων που αποτελούν τη Συμπαράταξη και όλων όσων θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Σεβασμός σημαίνει ότι τα κόμματα και οι φορείς που συμμετέχουν θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν ένα ομοσπονδιακό σχήμα ή θα προκρίνουν τη λύση του ενιαίου κόμματος, πιθανότατα με διάλυση των υπαρχόντων σχημάτων.

Αυτό όμως πρέπει να το αποφασίσουν τα κόμματα, με βάση τις καταστατικές τους λειτουργίες.

Η οργανωτική δομή και οι αρχές λειτουργίας της συμπαράταξης αποτελούν ένα από τα ζητήματα του προσυνεδριακού διαλόγου και του συνεδρίου.

Όλοι οραματιζόμαστε μια παράταξη που θα λειτουργεί ενιαία με κανόνες, με δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια σύνθεσης αλλά θα εκφράζουν τις πλειοψηφίες και μειοψηφίες όταν χρειάζεται.

Έτσι θα κατοχυρώσουμε το διάλογο, τον σεβασμό και την αποδοχή των αποφάσεων και τη δέσμευσή μας σε αυτές, ανεξάρτητα από την προσωπική ή την επιμέρους άποψη, η οποία πρέπει να υποστηρίζεται στα πλαίσια των εσωτερικών διαδικασιών, χωρίς περιττούς θορύβους, επιδίωξη δημοσιότητας και προσωπική στόχευση και μόνο.

Και οι αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα για τις κεντρικές επιλογές της παράταξης, οφείλουν να δεσμεύουν όλους, ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν.

Π.χ. οι αποφάσεις για τη συμμετοχή ή μη στην κυβέρνηση και με ποιού πολιτικούς όρους, πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από όλους όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της δημοκρατικής συμπαράταξης.

Για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εξελίξεων όπου κάποιοι, με μεγαλύτερο αίσθημα εθνικής ευθύνης από τη μία ή μεγαλύτερο κομματικό πατριωτισμό από την άλλη, αποφασίσουν κατά το δοκούν, τραυματίζοντας την παράταξη. Δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο πλέον.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από ενιαία δομή που θα δίνει ένα σαφές και ευδιάκριτο στίγμα στους πολίτες.

Χωρίς αντικρουόμενα μηνύματα ή παραλυτικές ισορροπίες κορυφής που διασφαλίζουν ηρεμία μεν, θολώνουν το μήνυμα δε.

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες που θα δίνουν αξία στη συμμετοχή, γιατί ο διάλογος είναι πλούτος. Διαδικασίες που δίνουν αξία στα μέλη μας, τα εκλεγμένα όργανα και την πολιτική διαδικασία.

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ απόψε, είστε η καρδιά της παράταξης. Αντέξατε στα δύσκολα, χάρη σε εσάς μπορεί σήμερα η δημοκρατική συμπαράταξη να στέκεται και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Πέρα και πάνω από τις επιμέρους πικρίες ή διαφωνίες, πέρα και πάνω από εντάσεις που κλόνισαν και πρόσφατα την παράταξη, μας ενώνουν κοινές αγωνίες και προσδοκίες για το μέλλον της χώρας, η αγάπη για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και η συνείδηση της ιστορικής της προσφοράς στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της χώρας.

Αλλαγή που , παρά τα όποια λάθη και υπερβολές, δεν μπορούν να αμαυρώσουν την καταλυτική μας προσφορά και την αλλαγή της μοίρας εκατομμυρίων πολιτών.

Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να αποκαταστήσουμε τη χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοκρατικούς πολίτες, να αγωνιστούμε για μια Ελλάδα αυτόνομη, παραγωγική και δημιουργική.

Να τους καλέσουμε να μας ακούσουν ξανά, να μας πιστέψουν πάλι και να μας στηρίξουν για μία ακόμα φορά. Για να συμβάλλουμε πρωταγωνιστικά στην αναγκαία αλλαγή που χρειάζεται η χώρα.

Για να το πετύχουμε, πρέπει όλοι μας να κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις, να πιστέψουμε στον κοινό στόχο και να δουλέψουμε μεθοδικά, αλλά όχι ατομικά.

Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι απαραίτητοι και σας καλώ να τον δώσουμε με ψυχή και ήθος, όπως αρμόζει στην παράταξη.

Back To Top