Skip to content

Ομιλία στο Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής

Φίλες-φίλοι,

Βρισκόμαστε όλες και όλοι εδώ, με τις ίδιες αγωνίες και προσδοκίες για τη χώρα και την παράταξη.

Η εντολή των 212.000 πολιτών μας δεσμεύει, μας παρακινεί και μας οδηγεί.

Να υπερβούμε το δίπολο ανάμεσα σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση και μια αξιωματική αντιπολίτευση που δε γεννά ελπίδα για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιέργησε τεχνητά για να καταλάβει την εξουσία, υπονομεύοντας τη χώρα, αλλά και δυσκολεύοντας την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Η ΝΔ διαψεύδει καθημερινά τις προσδοκίες για κάτι διαφορετικό, ποντάροντας σε μια καλύτερη διαχείριση, με την ίδια νοοτροπία όμως με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της.

Η εντολή των δημοκρατικών πολιτών μας δεσμεύει να συγκροτήσουμε άμεσα τον χώρο μας, να δώσουμε έκφραση στις δημιουργικές δυνάμεις, να ανορθώσουμε τη χώρα, να υπερβούμε τη μοιρολατρία και την παραίτηση.

Γι’ αυτό είμαστε όλοι εδώ, σε μια συγκυρία κρίσιμη για το έθνος και τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Σε μια εποχή δύσκολη για τη σοσιαλδημοκρατία που βιώνει την κρίση και τη συρρίκνωση της πολιτικής της απήχησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την παράταξη που μπορεί να ενώσει, να εμπνεύσει και να εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες σε μια εποχή διχασμού, απαξίωσης και αποχής από τα κοινά.

Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο πολιτικός φορέας που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα, να στηρίξει την παραγωγή και την οικονομία, να αλλάξει τα κακώς κείμενα στο κράτος, τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, να προσφέρει κοινωνική προστασία στους αδύνατους.

Μπορεί όμως το Κίνημα Αλλαγής να ποντάρει στη νομοτελειακή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων και του ώριμου φρούτου; Θα γυρίσει η βάση των ψηφοφόρων μας πίσω, λόγω της απογοήτευσης από τη σημερινή κυβέρνηση;

Προφανώς όχι, γιατί η κοινωνική αυτή βάση έχει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά και σίγουρα πιο ριζοσπαστικά από αυτά που ίσχυαν στην προ κρίσης εποχή.

Φίλες-φιλοι,

Είναι σαφές ότι χρειάζεται νέο αφήγημα. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να μιλήσει και πέρα από την υπεράσπιση του πρόσφατου κυβερνητικού έργου της δημοκρατικής παράταξης.

Παρά το αναμφίβολα θετικό πρόσημο, η ιστορική αναδρομή δε συγκινεί και δεν πείθει, παρά ελάχιστους πλέον.

Η δικαίωση των επιλογών του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η πολιτική μας στόχευση για το μέλλον.

Χρειάζεται καθαρό αφήγημα. Οι πολίτες που κυρίως πλήττονται και αναζητούν ελπίδα και διέξοδο, πρέπει να αντιληφθούν από εμάς καθαρές θέσεις και επιλογές, επιλογές που δίνουν λύσεις. Λύσεις δίκαιες, ακόμα και αν θίγουν κατεστημένα συμφέροντα που και εμείς δημιουργήσαμε.

Χρειάζεται κοινωνικό πρόταγμα, με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Η προσπάθεια να καλύψουμε τους πάντες και τα πάντα δε δίνει το καθαρό στίγμα που χρειαζόμαστε.

Η παράταξη πρέπει να αποκτήσει προνομιακό και συνειδητό ακροατήριο και όχι να αρκείται στο βίωμα και το συναίσθημα.

Μόνο η επικράτηση της πολιτικής έναντι της καλύτερης διαχείρισης, η ιεράρχηση των επιλογών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης και των ανθρώπων της παραγωγής θα μας δώσουν διακριτό στίγμα και προνομιακή θέση στον πολιτικό χάρτη.

Μαζί με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αναδιανομή και προστασία των αδύναμων στρωμάτων, τη στήριξη των νέων μη προνομιούχων της εποχής μας.

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Εξίσου σημαντική με την πολιτική μας πυξίδα είναι και η επαναφορά ενός αξιακού κώδικα στη λειτουργία του κομματικού μας φορέα.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει φορέας υποδοχής στελεχών με τυχοδιωκτικές πολιτικές διαδρομές και οι οποίοι σήμερα βλέπουν την παράταξή μας ως σανίδα σωτηρίας και μόνο.

Προσώπων που κανιβάλισαν τη δημοκρατική παράταξη και προσέτρεξαν να συνδράμουν το λαϊκισμό της ΄΄πρώτης φοράς αριστερά΄΄ μέσα από συμμετοχή στην κυβέρνηση και σε θέσεις ευθύνης, την ίδια στιγμή που ο χώρος μας απειλείτο με πολιτικό αφανισμό.

Είναι θέμα αρχής και ηθικής απέναντι σε όλους όσοι άντεξαν και πάλεψαν, αντιστάθηκαν και φύλαξαν Θερμοπύλες, για να μπορούμε σήμερα να είμαστε όλοι μαζί στο νέο αυτό ξεκίνημα.

Φίλες-φίλοι,

Η περίοδος της πολιτικής επώασης του χώρου μας έφτασε στο τέλος. Οι διαφορετικές αφετηρίες και καταβολές, η διαφορετική ίσως κουλτούρα επέβαλαν ως τώρα την ανάγκη σύνθεσης και ομοφωνίας στις αποφάσεις, με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ταυτόχρονα, η πολυκομματική σύνθεση του φορέα επιτρέπει την πολυφωνία, η οποία αρκετές φορές προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στους πολίτες που μας παρακολουθούν. Αφαιρεί, ίσως, αντί να προσθέτει.

Απαιτείται, πλέον, ενιαία λειτουργία και έκφραση σε όλα τα επίπεδα. Λήψη αποφάσεων με σεβασμό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς βέτο, χωρίς στρογγύλεμα του πολιτικού μας στίγματος,  χωρίς παραλυτική ισορροπία.

Στόχος, επιτέλους, η θεσμική λειτουργία του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Που θα δίνει αξία στη συμμετοχή και θα κατοχυρώνει το ρόλο των μελών και των οργάνων.

Κόμμα που θα συνδιαμορφώνει τις κρίσιμες αποφάσεις με την ΚΟ και την ηγετική ομάδα. Με στελέχη και μέλη που θα έχουν ευθύνη για τη στρατηγική και τις επιλογές, τόσο σε θέματα συμμετοχής ή μη σε κυβερνητικά σχήματα όσο και σημαντικές πολιτικές επιλογές εντός και εκτός Βουλής.

Κόμμα που θα συνδεθεί με φορείς, κινήματα και συνδικάτα. Που θα αποκαταστήσει τους χαμένους διαύλους επικοινωνίας με τους ενεργούς πολίτες.

Που θα παρακινήσει τους νέους να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν θέσεις που θα άρουν τη σημερινή διαγενεακή αδικία στη χώρα.

Γιατί οι νέοι απαιτούν σκληρές θέσεις για να αλλάξει η σκληρή για αυτούς πραγματικότητα. Και το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τους νέους και να εκφράσει τα αιτήματά τους.

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η απλή βελτίωση των ποσοστών μας στις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι μια αμυντική λογική που δεν ταιριάζει με το νέο εγχείρημα.

Στόχος μας είναι η υπέρβαση της τεχνητής πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και η σημαντική πολιτική μας ενίσχυση με δυνατή και καθαρή εντολή.

Στόχος μας είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης από τους δημοκρατικούς πολίτες,  που απέχουν ή δηλώνουν πολιτικά άστεγοι.

Αυτή η ανανέωση όμως προϋποθέτει αλλαγή και ανανέωση στα πάντα : ανανέωση ύφους, λόγου, προτάσεων και προσώπων.

Για να γίνουμε πραγματικό κίνημα αλλαγής θα πρέπει πρώτοι εμείς να αλλάξουμε, κινητοποιώντας και άλλες δημιουργικές δυνάμεις.

Θα πρέπει, όμως, πρώτα να πιστέψουμε στο εγχείρημα και να αφήσουμε πίσω τους διαγκωνισμούς, την εσωστρέφεια, την ατέρμονη αυτοκριτική, τις μάχες του χθες.

Να στηρίξουμε το Κίνημα Αλλαγής καταθέτοντας όλοι τις κομματικές μας ταυτότητες. Να συνταχθούμε ψυχή τε και σώματι στην προσπάθεια αυτή.

Να κοιτάξουμε μπροστά, ανοίγοντας νέους δρόμους με όραμα και ελπίδα.

Αυτούς τους δρόμους πρέπει να τους χαράξουμε και να τους διαβούμε όλοι μαζί. Για τους πολίτες και τη χώρα, για το μέλλον που μας αξίζει.

Back To Top