“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Παράταση κατά δύο ακόμη έτη στην περίοδο χάριτος όσο και στην εξόφληση των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων του νομού μας
Με νέα του παρέμβαση ο βουλευτής του Νομού μας Μιχάλης Κατρίνης ζητά την παράταση- κατά δύο τουλάχιστον έτη- τόσο στην περίοδο χάριτος όσο και στην παράταση στο χρόνο εξόφλησης των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων του Νομού μας, ως ένα επιπλέον μέτρο για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μαστίζονται και από τη διεθνή οικονομική ύφεση και κρίση.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως η Κυβέρνηση οφείλει να τονώσει την τοπική οικονομία και να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ηλεία δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι ο Νομός μας είναι από τους τελευταίους σε ρυθμούς ανάπτυξης και από τους πρώτους σε ανεργία. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:
Είναι γνωστές σε όλους οι πληγές που άφησαν στο Νομό μας οι φονικές πυρκαγιές του 2007 αλλά και οι μετέπειτα σεισμοί, γεγονότα που οδήγησαν όλες τις περιοχές και του Δήμους σε οικονομική ύφεση και μαρασμό.
Είναι επίσης γνωστές οι δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης για χορήγηση δανείων πενταετούς ή δεκαετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος των δύο ετών, τα οποία θα εξοφλούνταν σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.
Η περίοδος χάριτος των δύο ετών λήγει, όμως, τον Ιούνιο του 2010 και οι επιχειρηματίες και έμποροι του Νομού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις λόγω και της δεινής τους οικονομικής κατάστασης αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, η οποία τώρα εντείνεται και εμφανίζεται απειλητική στο Νομό μας.
Δεδομένου, λοιπόν, της οικονομικής ύφεσης και κρίσης αλλά και των χαμηλότερων από ολόκληρη την χώρα ρυθμών ανάπτυξης του Νομού μας τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Επιμελητήρια ζητούν κάποια ρύθμιση για παράταση- κατά δύο τουλάχιστον έτη- τόσο στο χρόνο παράτασης της περιόδου χάριτος όσο και στους χρόνους παράτασης της εξόφλησης των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, καθώς η κατάσταση στο Νομό συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι χαριστική ούτε μοναδική αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές ανάπτυξης του Νομού ολόκληρου, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, να τονωθεί η τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση να μειωθούν και οι δείκτες ανεργίας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αντί λοιπόν, να δίνονται άσκοπα, ρουσφετολογικά και χωρίς στόχευση ενισχύσεις, όπως έγινε πριν δύο χρόνια με τα τριχίλιαρα είναι ανάγκη να υπάρξουν συνδυασμένες και ολοκληρωμένες μεσομακροπρόθεσμες πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα δώσουν πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία.
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες:Πατρίς, Πρώτη, Πρωινή