Skip to content

Παρέμβαση 12 Βουλευτών στον Πρωθυπουργό για την κοινωνική συνοχή

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στον κοινωνικό ιστό της χώρας με την ραγδαία αύξηση των φαινομένων της ακραίας φτώχιας, δώδεκα βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Κατρίνης, απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, καλώντας τον να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική συνοχή  και αλληλεγγύη στοχευμένο ειδικά σε παιδιά και τρίτη ηλικία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στην επιστολή ότι πρέπει να τρέξουν και να προλάβουν τα χειρότερα που έρχονται.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

H πρωτοφανής οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, έχει προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, το οποίο καθημερινά αυξάνεται.

Η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Πάνω από 20-25% έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2010 οι συμπολίτες μας που προστρέχουν σε συσσίτια και είναι άστεγοι.

Η Ελληνική κοινωνία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις  και τα θύματα της κρίσης είναι πρώτα απ’ όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα μικρών παιδιών που υποσιτίζονται. Που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Ενήλικες ,που λόγω του ότι έχασαν την δουλειά τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους , έχουν μείνει χωρίς εισόδημα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα συσσίτια ή να μένουν άστεγοι, δημιουργώντας μια γενιά νεόπτωχων.

Συνταξιούχους οι οποίοι μετά την μείωση των συντάξεών τους, αδυνατούν να αγοράσουν αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα ή χρόνια πάσχοντες και ΑΜΕΑ που κυριολεκτικά απειλείται η ζωή τους λόγω της ανέχειας.

Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, που είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, απλά και μόνο με ακραίες  και ισοπεδωτικές καταγγελίες. Επιλέγουν όχι την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό τους, αλλά την εμπλοκή τους στην πολιτική διαμάχη.

Εμείς πιστεύουμε ότι μια προοδευτική πολιτική πρόταση οφείλει να απαντά καθημερινά στα προβλήματα, δημιουργώντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα εκείνων των συμπολιτών μας που φθάνουν στα όρια της ακραίας φτώχειας.

Η  περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός πρέπει να αφυπνίσει τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων. Να ξαναφέρει στο προσκήνιο την Ενότητα του έθνους, την Ανθρωπιά και την Αλληλεγγύη.

Το Κεντρικό Κράτος, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η Εκκλησία, οι Κοινωνικές Οργανώσεις, οι Δημόσιες Επιχειρήσεις, ο Ιδιωτικός Τομέας, τα Κινήματα Εθελοντισμού, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι περισσότερο από κάθε φορά επιβεβλημένο να αναλάβουν από κοινού ενιαία και συντονισμένη δράση επιστρατεύοντας κάθε δυνατό μέσο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή.

Η παρέμβαση αυτή για να έχει ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα θα πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα και τη δομή «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης», με δεσμευμένους ποσοτικά πόρους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη τριετία.

Ρεαλιστικές αναλύσεις, εκτιμούν τον απαιτούμενο ελάχιστο προϋπολογισμό του προγράμματος δράσης σε 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

δεν ζητούμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που μόλις ψήφισε η βουλή. Ζητούμε να υπάρξουν άμεσα στοχευμένες δράσεις κοινωνικής προστασίας και φροντίδας.

Για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν:

– Εθνικοί πόροι αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης,

– Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και  Μέτρα δράσης του ΕΣΠΑ

– Χορηγίες Ιδιωτών και κάθε είδους προσφορές των εθελοντικών Οργανώσεων.

– Δράσεις , Εταιρικής   Κοινωνικής Ευθύνης που αναπτύσσουν φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Τραπεζών και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων.

Μεγάλα ποσά από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, λιμνάζουν και παραμένουν αναξιοποίητα στα αρμόδια Υπουργεία.

Παρ’ ότι είναι γνωστό ότι οι πόροι αυτοί προορίζονται και είναι δεσμευμένοι σε ενεργητικές πολιτικές όπως, η απασχόληση και η κατάρτιση, τα σημερινά οξυμένα  κοινωνικά προβλήματα επιβάλουν τον αναπροσανατολισμό ορισμένων δράσεων με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο επ’ ευκαιρία της αναθεώρησης  του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, να τεθεί επιτακτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη συντονισμένης κοινής δράσης για την κοινωνική φροντίδα συνανθρώπων μας, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, διαφορετικά η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Εργασίας  και Εσωτερικών, σε άμεση συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών,  την Κεντρική Ένωση Δήμων, την Εκκλησία της Ελλάδος, οφείλουν να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των ακραίων κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής η οποία θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει ως Ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο Συντονισμού τις δράσεις για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Κανείς συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να μένει μόνος και αβοήθητος.

Σκοπός μας είναι :

«Κανένα παιδί χωρίς γάλα και φαγητό»,

«Κανένα παιδί χωρίς εμβόλιο»,

«Κανείς συνάνθρωπός μας να μην τρώει από τα σκουπίδια και να κοιμάται  στις πλατείες»,

«Κανείς συνάνθρωπός μας να μην στερείται την αναγκαία για την ζωή του φαρμακευτική αγωγή».

Πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι ο ελληνικός λαός θα επικροτήσει κάθε προσπάθεια που καλλιεργεί Συλλογικές Αξίες για μια Ελλάδα της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς”

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο