Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Παρέμβαση για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών παραβάσεων από την πλευρά της χώρας μας
Παρέμβαση προκειμένου να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές παραβάσεις, για τις οποίες απειλείται με βαριά πρόστιμα η χώρα μας πραγματοποίησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος. Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο κατά την οποία έχουν περιορισθεί δραστικά οι δημόσιες δαπάνες είναι ανεπίτρεπτο η χώρα μας να καλείται να καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά ως πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στο ζήτημα των περιβαλλοντικών παραβάσεων της χώρας μας, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η χειρότερη στις περιβαλλοντικές επιδόσεις ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι ανοιχτές ελληνικές υποθέσεις παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, ή μη ενσωμάτωσής της στο Εθνικό Δίκαιο, έχουν φθάσει τις 43, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και πολλές υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν και καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας.
Ήδη προ των πυλών βρίσκεται νέα καταδίκη για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι είχε αποφασίσει να «κρατήσει» την υπόθεση για λίγους μήνες στο συρτάρι, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς τα πρόστιμα ήταν ιδιαιτέρως υψηλά.
Άλλες πέντε πρωτόδικες καταδίκες αφορούν τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ανατολική Αττική, την απουσία διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσής τους, καθώς και τον καθορισμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας Πτηνών (ΖΕΠ).
Εκτός από αυτές τις υποθέσεις, άλλες είκοσι αφορούν καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο Εθνικό Δίκαιο, όπως π.χ. για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων ή την οδηγία-πλαίσιο για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Όπως είναι φυσικό και λογικά επόμενο η μη συμμόρφωση και η εκ νέου διαδικασία παραπομπής για όλες αυτές τις υποθέσεις θα οδηγήσουν σε δυσβάσταχτα πρόστιμα εις βάρος της χώρας μας σε μία ιδιαιτέρως δυσμενή περίσταση κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και οι πολίτες αναγκάζονται να προβούν σε κάθε είδους περικοπής δαπανών.
Πέραν αυτών, όμως, επιδεικνύοντας η χώρα μας αυτήν την αμέλεια υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές και τις ζωές χιλιάδων κατοίκων της χώρας.
Ενόψει της δεδομένης ευαισθησίας ολόκληρης της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ιδίου του Πρωθυπουργού στα θέματα περιβάλλοντος κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η θέσπιση αλλά κυριότερα η τήρηση αυστηρότατων κανόνων για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με όλες αυτές τις εκκρεμείς περιβαλλοντικές παραβάσεις, για τις οποίες μάλιστα αναμένονται σύντομα πολύ μεγάλα πρόστιμα.
2. Τι προβλέπεται να πράξει η Κυβέρνηση στο θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών.
3. Δεδομένων των ήδη γνωστών παρεμβάσεων και της επικείμενης επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην συμμόρφωση της χώρας.