Skip to content

Πέντε δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μισθούς, συντάξεις

Πέντε δεσμεύσεις ανέλαβε η Κυβέρνηση έναντι των εταίρων μας στην ευρωζώνη αλλά και έναντι των πολιτών, προκειμένου να προχωρεί σε ριζικές αλλαγές- τομές για την χώρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικές πρωτοβουλίες δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι οι εξής:

1 Διαμόρφωση εισοδηματικής πολιτικής με γνώμονα «το αίσθημα δικαίου», καθώς θα μπει πλαφόν στους πολύ μεγάλους μισθούς, πάνω από το οποίο δεν θα δοθεί αύξηση,

2 Κατάθεση νέου αναδιανεμητικού φορολογικού νομοσχεδίου τον Μάρτιο στη Βουλή.

3 Διάλογος για το Ασφαλιστικό με στόχο να κατατεθεί νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα αρθούν οι αδικίες του νόμου Πετραλιά.

4 Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και άλλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα και ύφεση.

5 Αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, με στόχο την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο, στις δαπάνες, που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συγκρατήσει, στη φοροδιαφυγή, που δεν θέλησε να κυνηγήσει, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την οποία εκποίησε σε ευτελιστικές τιμές.

Οι δεσμεύσεις μας αυτές θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2010 θέτει ως δημοσιονομικό στόχο:

  • τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο λόγο ως προς το ΑΕΠ (9,1%), και
  • τη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα, όμως με τον προϋπολογισμό αυτό στηρίζονται η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, ενισχύονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, βοηθούνται οι άνεργοι για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αναλαμβάνονται δράσεις για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα και υποστηρίζονται ουσιαστικά οι τομείς της παιδείας και της υγείας.

Και όλα αυτά χωρίς παρέκκλιση από τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς είναι ανάγκη να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές, τουλάχιστον όσο το έλλειμμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πατρίς

Back To Top