Skip to content

Συνέντευξη Μιχάλη Κατρίνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 στην εκπομπη των Λυριτζή – Οικονόμου

Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 στην εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου μιλώντας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Κατρίνης ώστε να κινηθεί το ελληνικό δημόσιο νομικά κατά του οίκου Moody’s, πρωτοβουλία την οποία υιοθέτησαν ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και την γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Καλημέρα κ. Κατρίνη. Γιατί να κάνουμε μήνυση στον οίκο Moody’s;

Γιατί νομίζω ότι θίγονται άμεσα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και αυτό το λέω με τεκμήρια, αφού μόλις προχθές δανειστήκαμε με επιτόκιο 0,15% υψηλότερο, απ’ ότι δανειστήκαμε πριν από ένα μήνα, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση από το συγκεκριμένο οίκο.

Όταν μια προσπάθεια εξυγίανσης η οποία είναι πολύ επώδυνη για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, προχωράει με τα όποια προβλήματα έχει, δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο κατά την άποψή μου και των βουλευτών που υπέγραψαν αυτήν την ερώτηση να μείνει απαθές. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Ισπανία.

Άρα είναι συνολικό θέμα και τίθεται το ζήτημα να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας αξιολόγησης σε επίπεδο ευρωζώνης

Με αυτά τα περιστατικά είναι ακόμα πιο επίκαιρο και θα πρέπει και ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος απ’ όσο γνωρίζω βλέπει πολύ θετικά το να κινηθεί νομικά αλλά και να πιέσει προς την κατεύθυνση να γίνει ένας δημόσιος φορέας αξιολόγησης.

Η χώρα μας πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής ως ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Δεν είμαστε η μόνη χώρα με χρέος έχουμε όμως το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο πρόβλημα.

Με αυτές λοιπόν τις κινήσεις των συγκεκριμένων οίκων αξιολόγησης -να υπενθυμίσω ότι η Moody’s μας έχει υποβαθμίσει εννέα φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο- όχι ότι δεν έχουμε αδυναμίες και προβλήματα, όμως και αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι αλάνθαστοι και ανιδιοτελείς.

Έχουν ελεγχθεί και εγκληθεί πάρα πολλές φορές και από το δικηγορικό σύλλογο της Ισπανίας και από τον εισαγγελέα της Καλιφόρνια καθώς και πολλές άλλες περιπτώσεις που αμφισβητούν την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία αυτών των οίκων.

 

Θα σας κάνω μια προβοκατόρικη ερώτηση. Μετά από τη μήνυση στον οίκο Moody’s μήπως πρέπει να κάνουμε μήνυση και στο Υπουργείο Οικονομικών; Οι πολίτες και εσείς μαζί. Γιατί μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι στους οποίους έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας δεν κάνουν καλή δουλειά, αφού έχουν μαζέψει 850.000.000 λιγότερα από αυτά που είχαν προγραμματίσει…

Σίγουρα μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η υστέρηση των εσόδων.

Βεβαίως μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι χρόνια και διαρθρωτική και δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανένας μέσα σε 17 μήνες ως δια μαγείας να λυθούν όλα τα προβλήματα.

 

Όταν βάζουμε στόχους είναι προφανές ότι τους βάζουμε πατώντας σε μια πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει μια πραγματικότητα τουλάχιστον 35 ετών η οποία ήταν πολύ ευχάριστη και πολύ αποδοτική για όσους είχαν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συσσώρευσε όμως ένα τεράστιο χρέος που κληροδοτείται σήμερα κυρίως στη νέα γενιά, η οποία πληρώνει και το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης.

Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι δεν ωφελεί να γίνει μήνυση στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να υπάρξει πολιτική αποτίμηση αυτής της προσπάθειας η οποία δεν είναι προσπάθεια μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά εθνική προσπάθεια στην οποία πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις καθώς και όλοι όσοι συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση.

 

Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της με τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα που οφείλει;

Όσον αφορά, τις προθέσεις, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχει βούληση να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που προκαλούν και συσσωρεύουν το χρέος.

Όμως ξέρετε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν ενεργοποιηθεί κατάλληλα ο ανθρώπινος μηχανισμός. Επειδή υπάρχουν αδυναμίες διαχρονικά και διακομματικά.

Βέβαια δεν μπορούμε να εγκαλούμαστε γιατί εδω και δεκαετίες, ενώ υπήρχε εποπτεία  από όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής, η κατάσταση τελικά ήταν ανεξέλεγκτη και ξαφνικά διαπίστωσε η Ε.Ε. ότι η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης.

Έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν είμαστε όμως μόνο εμείς, εμείς πάμε σε Σύνοδο Κορυφής και σε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο να δοθεί πολιτική λύση, η οποία θα είναι λύση αλληλεγγύης.

Μιλάμε με όρους ρεαλισμού και λογικής. Ταυτόχρονα κάνουμε και την αυτοκριτική μας για λάθη και υστερήσεις που αφορούν το μηχανισμό του κράτους, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας, ό,τι αυτό συνεπάγεται στην, για την καθημερινότητα, την ύφεση, την ανεργία.

 

Ξέρετε κ. Κατρίνη οι πολίτες λένε πως και θετική λύση να πάρουμε στις 25 Μάρτη, την άλλη μέρα δεν θα τα έχουμε τα 850… που λείπουν.

Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια και αλλαγή φορολογικής συνείδησης με ρεαλιστική όμως αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, όχι μόνο λογιστική, όχι μόνο θεωρητική.

Γιατί πολλές φορές αλλιώς σχεδιάζονται οι πολιτικές και αλλιώς υλοποιούνται στην πράξη και τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες.

Πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι πολλές από τις επιλογές που κάναμε δεν έφεραν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μπούμε στη λογική μόνο κριτικής ή αυτοκριτικής αλλά στη λογική της θετικής συμβολής στη λύση του προβλήματος.

Δεν είναι προβλημα του ΠΑΣΟΚ ή του Υπουργού Οικονομικών ή της κυβέρνησης. Είναι πρόβλημα της χώρας και πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι παραγωγικές τάξεις.

 

Ναι αλλά εσείς διοικείτε…

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια έχουμε την πρώτη ευθύνη, και υφιστάμεθα μεγάλη κριτική γιατί πιθανόν σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε δημιουργήσει προσδοκίες και ελπίδες σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που μας ψήφισε.

Επειδή ακριβώς υφιστάμεθα αυτή την αυθόρμητη και καλόπιστη κριτική, έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά και θέλουμε σε περιπτώσεις που θεωρούμε πως το δημόσιο συμφέρον απειλείται να υπάρχει μια σθεναρή αντίδραση, μια στάση της ελληνικής πολιτείας που δεν θα επιτρέπει τα 10 ευρώ που μειώνονται από έναν σύνταξιούχο των 800 ευρώ να υπονομεύονται από έναν οίκο αξιολόγησης ο οποίος αυθαιρετεί κερδοσκοπικά εις βάρος της χώρας μας.

Σας ευχαριστούμε κ. Κατρίνη

Και εγώ σας ευχαριστώ.

Back To Top