Skip to content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Με τόλμη και ειλικρίνεια

 

Η νέα δανειακή σύμβαση περιλαμβάνει σκληρά μέτρα και περικοπές. Μπορείτε να πείσετε τους πολίτες να τα αποδεχθούν; Είναι πειστικό το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση;

Δεν πιστεύω στα εκβιαστικά διλήμματα. Πιστεύω στο σκεπτόμενο πολίτη, που διαθέτει ωριμότητα και λογική. Οι οριζόντιες μειώσεις και περικοπές δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, δεν έχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιβάλλονται όμως για να κρατηθεί όρθια η χώρα, να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και έξοδο  από την Ευρωζώνη. Οι πολίτες έχουν υποστεί απίστευτες θυσίες και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους, να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εναλλακτική λύση. Είναι η καταστροφική επιλογή. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε και να υπονομεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η Ελλάδα αναζήτησε και έχει πλέον την ευκαιρία να σταθεί γερά στα πόδια της, να αφήσει πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος. Να χτίσει ένα Κράτος αποτελεσματικό και παραγωγικό, που δε θα στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες για να πληρώσουν τις δικές του αδυναμίες.

Να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην υγιή επιχειρηματικότητα, όχι στο κράτος και τον άκρατο τραπεζικό δανεισμό, για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα.

 

Ήταν εύκολη η ψήφιση της δανειακής σύμβασης; Είδαμε ότι αρκετοί συνάδελφοί σας και μέσα στο ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν συνολικά ή σε επιμέρους άρθρα όπως το άρθρο 1

Είμαι  νεότερος από πολλούς συναδέλφους και σέβομαι την απόφασή τους. Όλοι κρινόμαστε απ’ τους πολίτες. Τη δική μου ψήφο την καθόρισε η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μου, στον τόπο μου και τις επόμενες γενιές.

Οφείλω να σας πω ότι αν δεν ψηφιζόταν το άρθρο 1, δεν θα εγκρινόταν η δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του χρέους. Το άρθρο 1 περιείχε τη δανειακή σύμβαση, τους όρους του PSΙ , τα μνημόνια και τα εργασιακά. Αποτελούσαν όλα μία αλυσίδα υποχρεώσεων, που αναλάμβανε η χώρα. Δεν προσφερόταν για τακτικισμούς ή επικοινωνιακές κινήσεις. Η μη ψήφιση του άρθρου 1 “τίναζε στον αέρα” τις  προσπάθειες και τις θυσίες των τελευταίων ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Αυτή η επιλογή, όμως, συνεπάγεται περικοπές, μειώσεις, ύφεση. Δίνει ελπίδα κάτι τέτοιο ή ενισχύει τις ακραίες απόψεις όπως λέτε;

Η ύφεση πρέπει να ανακοπεί και θα ανακοπεί, όχι όμως πάλι με δανεικά, ούτε με μαγικό τρόπο. Να πατήσουμε γερά και με τα δύο πόδια στον τόπο μας και να δουλέψουμε. Μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση μπορεί να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά  και στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα οδικό χάρτη ανάπτυξης με την προσέλκυση επενδύσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου, τον απεγκλωβισμό των μεγάλων έργων, την ενίσχυση του τουρισμού και την υπεραξία των αγροτικών μας προϊόντων. Αυτοί είναι οι μοχλοί ανάπτυξης.

Όποιος υποσχεθεί μαγικές λύσεις και αυξήσεις δε θα είναι μόνο ψεύτης αλλά και ανεύθυνος. Τους λαϊκιστές και τους ανεύθυνους τους πληρώσαμε ακριβά. Είναι καιρός να δούμε τι πραγματικά μπορεί να γίνει.

Με ειλικρίνεια πρέπει να πάμε στους πολίτες  και μαζί με την τόλμη να αλλάξουμε τη σημερινή εικόνα.

 

Λάθη έγιναν; Έχει ευθύνες το ΠΑΣΟΚ;

Φυσικά και έγιναν. Στους πρώτους μήνες το πολιτικό κόστος μετρούσε περισσότερο από την ευθύνη και οδηγούσε στην αμηχανία, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα. Πολλά μέλη της κυβέρνησης δεν πίστεψαν την ανάγκη για αλλαγή και συνέχιζαν να πολιτεύονται με όρους περασμένων δεκαετιών.

Το πολιτικό σύστημα έχει, διαχρονικά, τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Έχει όμως και την υποχρέωση να αλλάξει και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Όποιοι κουνούν το δάχτυλο στην κοινωνία προκαλούν οργή, δίνουν την εικόνα ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που επενδύουν στο λαϊκισμό και στην Ελλάδα της απομόνωσης και της δραχμής.

Να σεβαστούμε επιτέλους τις θυσίες των πολιτών. Να εμπιστευθούμε την κρίση τους. Οι Έλληνες έχουν σοφία και ωριμότητα. Γνωρίζουν ότι η διέξοδος περνά μέσα από την ασφάλεια της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέσα από τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια.

 

Στηρίζετε τον Ε. Βενιζέλο στην αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δυνατότητες για να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το δημοσκοπικό σοκ των χαμηλών ποσοστών, που καταγράφει σήμερα;

Στηρίζω τη νέα προοπτική της δημοκρατικής παράταξης, ένα ΠΑΣΟΚ σύγχρονο και ανοικτό στην κοινωνία. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σηκώνει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ένα δυσβάσταχτο βάρος. Πληρώνει βαρύ προσωπικό κόστος. Αναδεικνύει, όμως, την πολιτική της ευθύνης σε μία εποχή που χρειάζονται αντιστάσεις απέναντι στο λαϊκισμό και στην ανευθυνότητα των άκρων. Δικαιούται και αξίζει  να έχει τη δική του ευκαιρία.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κόμμα της Κεντροαριστεράς, να παράγει πολιτική και ιδέες και να εφαρμόζει αυτά που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν. Να χτίσει μία νέα σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες για να αποκτήσει αξιοπιστία και μέλλον.

Οι  δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία συγκυρία. Η δημοκρατική παράταξη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες με δημοκρατικές και προοδευτικές  ιδέες.

Πολίτες με συναίσθηση ευθύνης και ωριμότητας. Την κρίσιμη ώρα της απόφασης αλλά και όσο πλησιάζουμε σε αυτήν, οι πολίτες θα ψηφίσουν για τη χώρα και την προοπτική της μέσα σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

 

Ποιες είναι οι προοπτικές της Ηλείας στη δίνη αυτής της κρίσης;

Με τόλμη και αλήθεια πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες της Ηλείας, ενός τόπου που έχει εισπράξει περίσσευμα  αδικίας και διαχρονικής εγκατάλειψης. Ταυτόχρονα δεχτήκαμε απανωτά χτυπήματα από φυσικές καταστροφές με τελευταία θύματα το νοσοκομείο του Πύργου, επιχειρήσεις και κατοικίες.

Ευθύνες έχει και η δική μας κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο ανασυγκρότησης αφέθηκε στην τύχη του, παρά τις διαβεβαιώσεις. Θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ενίσχυσης  του πρωτογενούς τομέα, να γίνει ο τόπος μας ακόμα ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός.

Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας σε ένα εφικτό στόχο. Στο ξεμπλοκάρισμα του μεγάλου έργου που αφορά τον άξονα της Ολυμπίας οδού, ο οποίος αναμένεται να ξεμπλοκάρει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 και να οδηγήσει στην άρση του οδικού αποκλεισμού με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Εδώ συνυπάρχουν ένα πλούσιο δυναμικό δημιουργικών ανθρώπων, συγκριτικά πλεονεκτήματα, ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, τουριστική ανάπτυξη, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και, εσχάτως, ορυκτός πλούτος.

Με σοβαρότητα και μεθοδικότητα πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά και να τα αξιοποιήσουμε.

 

Όλα αυτά με ποια κυβέρνηση θα μπορούσαν να γίνουν;

Νομίζω ότι είναι καιρός εμείς οι ίδιοι, εδώ στην Ηλεία, να διαμορφώσουμε μία συλλογική αντίληψη, ένα κοινό τόπο διεκδίκησης και κοινής προσπάθειας. Να στηριχθούμε σε νέους ανθρώπους με ιδέες, με ανοικτούς ορίζοντες.

Σε νέα μυαλά. Να βάλουμε τέλος στις αδιέξοδες κινήσεις διαμαρτυρίας και να εμπλουτίσουμε την επιχειρηματολογία μας. Όταν διαθέτεις σχέδιο, γνώση και επιχειρήματα, τότε σίγουρα είσαι σε πλεονεκτική θέση. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την αντίληψη και όχι να ρέπουμε με ευκολία στο δρόμο της καταγγελίας και των φωνών.

Οι έκτακτες και ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε ανοίγουν νέους δρόμους. Όσοι συμπεριφέρονται σα να βρισκόμαστε στο 2007 το 2000 ή και νωρίτερα, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την εποχή, δε θέλουν να αποδεχθούν την ανάγκη των αλλαγών.

Που θέλω να καταλήξω. Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε και να δουλέψουμε επάνω σε κοινούς στόχους για την Ηλεία, να υλοποιήσουμε μία Τοπική Συμφωνία Δημιουργίας, Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας.

 

Η τοποθέτησή σας ακούγεται ως προτροπή για μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, θα απευθυνθεί και σε αυτούς που σήμερα θέλουν να δώσουν μία τιμωρητική ψήφο αντίδρασης. Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.

Είμαστε μια πολιτική δύναμη ευθύνης, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η χώρα μεταπολεμικά. Ακόμα και αυτοί που επένδυσαν στην αντιμνημονιακή ρητορική και εννοώ τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία κυρίως, έχουν αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που σηκώσαμε.

Ακόμα και η Αριστερά βολεύεται με την ιδέα ότι υπάρχει στη Βουλή μία πλειοψηφία που παίρνει δυσάρεστες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Τα προβλήματα της χώρας δεν τελείωσαν εδώ με την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα για να μην υποστούν οι Έλληνες άλλες θυσίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης. Και η κοινωνία θα συναινέσει όταν η πολιτική ή οι πολιτικοί, που την εκπροσωπούν, έχουν αξιοπιστία. Μόνο τότε το μήνυμα ή αυτά που προτείνεις έχουν αποδοχή και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η οργή και η αγανάκτηση είναι εύλογες. Γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν είπε κανείς την αλήθεια στους πολίτες για τα αίτια που οδήγησαν στον εκτροχιασμό. Αυτή η αλήθεια συμπεριλαμβάνει τις ευθύνες αυτού του πολιτικού συστήματος, που απέναντί του δεν έβλεπε πολίτες αλλά πελάτες.

Είμαι ένας νέος άνθρωπος που δε φανταζόταν ποτέ ότι θα έμπαινε στη Βουλή για να ψηφίσει περικοπές μισθών και συντάξεων. Όταν, όμως, μπαίνει στη ζυγαριά η απομόνωση της χώρας και η επιστροφή στις συνθήκες της δεκαετίας του ΄60 επιλέγεις το δρόμο της ευθύνης. Δεν άσκησα διακυβέρνηση, είμαι νέος βουλευτής, αλλά συναισθάνομαι αυτές τις ευθύνες. Μπορώ να τις αναλάβω αν χρειαστεί , γιατί τώρα τελευταία πολλοί τις αποποιούνται. Και έχω δώσει όρκο τιμής και ζωής να διατηρήσω την καθαρή σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους συμπατριώτες μου.

Back To Top