Skip to content

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του “Flash 96”

Η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, με έμφαση στις ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε το αντικείμενο της ραδιοφωνικής συνέντευξης του βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη.Ο κ. Κατρίνης φιλοξενήθηκε στον “Flash 96” και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Στάμου και η συζήτηση που έλαβε χώρα στον “αέρα” του ραδιοφώνου έχει ως εξής:

Κύριε Κατρίνη είστε από τους συνυπογράφοντες, 20 τον αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι με επιστολή τους θέτουν θέμα άμεσης λύσης ηγεσίας. Άμεση και καθαρή λύση ζητάτε. Και απευθύνεστε με αυτή την επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο. Τι σας ανάγκασε λοιπόν να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία ομαδοποιημένα;

Κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι μια ομαδοποιημένη επιστολή, όπως πολύ εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί.
Είναι μια κοινή συνισταμένη, μια κοινή άποψη μελών της Κοινοβουλευτική Ομάδας, τα οποία έχουν βεβαίως και θέση και λόγο και άποψη για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρη. Βάζει ένα πολιτικό σκεπτικό ότι θα πρέπει πλέον να προσδιορισθεί η πολιτική φυσιογνωμία του Κινήματος, ότι θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός και νηφάλιος απολογισμός του έργου της τελευταίας κυβερνητικής περιόδου, χωρίς μηδενισμούς αλλά και χωρίς ωραιοποιήσεις.
Βεβαίως όλα αυτά προϋποθέτουν ότι υπάρχουν καθαρές διαδικασίες και εν ευθέτω χρόνω…

Άρα διαδικασίες απ’ αυτές που προβλέπει το καταστατικό και σίγουρα πριν απ’ τις βουλευτικές εκλογές.
Γιατί αυτή η θολή εικόνα που υπάρχει για το αν θα γίνει εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αν θα γίνει πριν τις εκλογές ή μετά, αν θα υπάρχει μια διττή υπόσταση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις βουλευτικές εκλογές… Όλα αυτά δημιουργούν μια σύγχυση και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αρκετά βάρη και δεν μπορεί να σηκώσει περαιτέρω…

Δεν ξέρω. Και γι αυτό το έθεσα ως ομαδοποίηση. Αυτές οι συνεχείς υποψηφιότητες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Γιατί έχουμε τώρα συνεχείς υποψηφιότητες, αρχής γενομένης από τον κ. Χρυσοχοϊδη, σίγουρα θα είναι ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Βενιζέλος τ’ αφήνει ανοιχτό, ο κ. Καστανίδης είπε ναι μεν αλλά, η κ. Κατσέλη ναι αλλά ας μου το προτείνουν, ο κ. Τζουμάκας έβγαλε και ένα πολιτικό μανιφέστο, ων ουκ έστιν αριθμός. Από υποψήφιους καλά πάμε. Τα πρόσωπα θα λύσουν την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ ή οι πολιτικές;

Εγώ λοιπόν γι’ αυτό σας είπα εξ αρχής ότι η επιστολή λέει ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, η οποία θα μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε και τις σχέσεις μας με την ελληνική κοινωνία, οι οποίες έχουν διαρραγεί, και αυτό βεβαίως δεν είναι μόνο στη δημοσκοπική αποτύπωση αλλά είναι και στην καθημερινή επαφή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους συμπολίτες μας…

Υπάρχει αυτή η επαφή όμως κ. Κατρίνη; Γιατί το θέτετε και στην επιστολή σας. Τα μέλη λέτε και οι φίλοι του Κινήματος. Εγώ βλέπω πραγματικά, ακόμα και στις τοπικές οργανώσεις, να μην υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή…

Εγώ θεωρώ ότι σε μια νέα προοπτική και μια νέα σελίδα που ανοίγει για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξη, νομίζω ότι είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες, οι οποίοι θέλουν να πάρουν το λόγο, έχουν άποψη και θέλουν να εκφραστούν.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε εισαγάγει τις ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση, έχοντας κάνει δυο φορές αντίστοιχες διαδικασίες και μας ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία, δώσαμε αυτή τη δυνατότητα στον απλό πολίτη που αισθάνεται είτε μέλος είτε φίλος να εκφραστεί.

Αυτό το θέμα της συμμετοχής είναι μια πραγματικότητα από την οποία δεν μπορούμε να κρυβόμαστε κ. Στάμου, δηλαδή αν φοβόμαστε τη μη μαζική συμμετοχή ή αν φοβόμαστε ότι πιθανόν αυτές οι διαδικασίες θα στιγματιστούν από “παρατράγουδα” , νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί ούτως ή άλλως.

Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να σταθώ σε κάποια σημεία ακόμα στην επιστολή σας. Επιβάλλεται λέτε να αναληφθούν οι ευθύνες. Ιδιαίτερα από όλα τα στελέχη. Έχουν αναλάβει αυτές τις ευθύνες ή  η ρητορική είναι αυτή, ξέρετε ναι μεν αλλά και ο μόνος που ανέλαβε την ευθύνη ενδεχομένως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, λέει κάποιος…

Κοιτάξτε οι ευθύνες ποικίλλουν βεβαίως. Είναι άλλες οι ευθύνες του επικεφαλής ενός κυβερνητικού σχήματος, άλλες οι ευθύνες ενός μέλους της Κυβέρνησης, άλλες ενός μέλος του Κοινοβουλίου και άλλες ενός απλού ψηφοφόρου ή υποστηρικτή μιας συγκεκριμένης παράταξης.

Όμως οι ευθύνες αυτές, επειδή εύκολα αποδίδονται και πολλές φορές αποδίδονται και με έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι κομψός και δεν τιμά και την πορεία μας και την παρακαταθήκη μας ως Κίνημα.

Τώρα φαίνεται να είναι της μόδας όλοι να μπαίνουν σε μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ να εξαγνίζονται και να εμφανίζονται ως κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό  για το οποίο οι ίδιοι είναι συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι.

Κατά τη δική μου άποψη το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσδιορίσει στην ελληνική κοινωνία τι εκφράζει, να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα. Δεν μπορεί να είναι ένα Κίνημα, ένα κόμμα το οποίο έχει πολύ μεγάλες γωνίες στην πολιτική του, δεν μπορεί να είναι πολυσυλλεκτικό με την παραδοσιακή έννοια γιατί πλέον τα διλλήματα, τα διακυβεύματα και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει για τη νέα πορεία της χώρας είναι πολύ συγκεκριμένα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουν  αυτά τα πράγματα.

Back To Top