Skip to content

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3

Στο  ραδιόφωνο  του ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή των δημοσιογράφων Νίκου Ανδρίτσου και Νίκου Υποφάντη “Στο Στόμα του Νίκου”  φιλοξενήθηκε και σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011.Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Να ξεκινήσουμε καταρχήν από το κλίμα στο νομό Ηλείας. Πώς είναι τα πράγματα εκεί, πιο ήπια ή πιο άγρια;

Το κλίμα είναι το ίδιο και στην Αττική και στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια λόγω της εγγύτητας των σχέσεων των πολιτικών προσώπων με τους πολίτες καταλαβαίνετε ότι είναι ήπιες σχετικά οι αντιδράσεις. Υπάρχει όμως ένα κλίμα απαξίωσης και απογοήτευσης έντονο, απέναντι στους πολιτικούς και βεβαίως όσο η οικονομική καθημερινότητα δεν βελτιώνεται, δεν υπάρχει και λόγος να αναστραφεί αυτό το κλίμα.

 

Τι σας λένε στο πολιτικό σας γραφείο;

Υπάρχει μια αντίδραση του κόσμου, μία οργή. Ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ, γιατί αν και συμφωνούμε όλοι- βεβαίως και εσείς συμφωνείτε- ότι κάποια πράγματα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, έγιναν σε πολύ μικρό χρόνο και με πολύ βίαιο τρόπο με αποτέλεσμα να ανατραπεί η ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

 

Μιας και μιλάτε κ. Κατρίνη για ανατροπή, πως σχολιάζετε το εύρημα της δημοσκόπησης της εφημερίδας Έθνος, το οποίο λέει ότι το 75%  των ερωτηθέντων θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων; Νομίζετε ότι το πολιτικό σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να πάμε σε κάτι καινούργιο;

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι ο πολιτικός κύκλος της μεταπολίτευσης, με τις παραδοσιακές γραμμές της αριστεράς, της δεξιάς, όπως διαμορφώθηκαν και μεγαλούργησαν τα τελευταία 40 χρόνια έχει κλείσει τον κύκλο του.

Και έχει κλείσει τον κύκλο του γιατί νομίζω ότι δεν ήταν ουσιαστικές αυτές οι διαφορές, αλλά πολλές φορές ήταν και επίπλαστες.

 

Έχει κλείσει τον κύκλο του και το ΠΑΣΟΚ;

Έχει κλείσει τον κύκλο του σίγουρα το ΠΑΣΟΚ των περασμένων δεκαετιών. Το ΠΑΣΟΚ όπως το μάθαμε, το γνωρίσαμε, όπως το έμαθαν και το έζησαν οι παλαιότεροι έχει σίγουρα κλείσει τον κύκλο του γιατί είναι ένα κόμμα και μία πολιτική (και λογική),  η οποία δεν μπορεί να είναι συμβατή με την καινούρια εποχή.

Και αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνον το ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν ασκήσει διακυβέρνηση και έχουν ασκήσει αντιπολίτευση σε ανέμελες περιόδους διακυβέρνησης κάνοντας πλειστηριασμό παροχών, πλειστηριασμό αυξήσεων, πλειστηριασμό ευχάριστων λόγων.

Θεωρώ ότι πλέον η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ανεξάρτητα από εάν συνοδεύεται από τη δημιουργία ή όχι νέων κομμάτων, πρέπει να γίνει στη βάση ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν αυτές τις περιβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα μας να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και από την άλλη ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα επιλέξουν να μιλούν τη γνώριμη κα εύκολη γλώσσα του λαϊκισμού μεταθέτοντας τις ευθύνες και ουσιαστικά προσπαθώντας να επιβιώσουν πολιτικά για ένα, όμως, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σχολιάζετε, με αυτόν τον τρόπο και τη δήλωση του Α. Λοβέρδου «η Ελλάδα καταρρέει  με Παπαδήμο»; Με λίγα λόγια βλέπουμε ενώ υπάρχει η στήριξη των τριών κομμάτων στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, υπάρχουν και οι εσωτερικές διενέξεις στο ΠΑΣΟΚ που δεν αφήνουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει…

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και είχε την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι με ανακούφιση είδαν ένα πρόσωπο εκτός πολιτικής να αναλαμβάνει αυτό τον πολύ δύσκολο ρόλο.

Δυστυχώς λόγω της πολυπλοκότητας και του όγκου του σχήματος, αλλά κυρίως λόγω του ότι μπήκαμε σε μία εν δυνάμει προεκλογική περίοδο και ότι ο καθένας χρησιμοποιεί την πολιτική θέση ή κάποιο υπουργείο για την προσωπική επιβίωση, πολιτική επανεκλογή ή ανάδειξη ή διαφοροποίηση και όχι για δουλειά και στήριξη αυτής της δύσκολης προσπάθειας, νομίζω ότι υπονομεύει αυτή την κυβέρνηση.

Και γι’ αυτό ο κ. Παπαδήμος με πραγματικά  δική του ευθύνη πρέπει  να πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Κυβέρνησή του να επιτελέσει πραγματικά αυτό το έργο για το οποίο κλήθηκε.

 

Θα στηρίξετε εσείς τις όποιες επιλογές Παπαδήμου π.χ. να βγάλει από την Κυβέρνηση όσους είναι διεκδικητές του χρίσματος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Η οποιαδήποτε συζήτηση αφορά στο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ- το λέω με ειλικρίνεια-  δεν έχει κανένα νόημα όταν διακυβεύεται αυτή τη στιγμή η ύπαρξη της χώρας.

Δηλαδή τι νόημα έχει αν αύριο κάποιος πάρει τον πρώτο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ όταν η χώρα θα έχει φτάσει σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση ή εάν μπούμε σε μια κατάσταση μη αντιστρέψιμη.

Νομίζω ότι τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται αυτή τη σοβαρότητα, από την άλλη βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αλλάξει.

 

Εμείς βλέπουμε ότι δεν το αντιλαμβάνονται κ. Κατρίνη με τα όσα συμβαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο…

Αυτό σας λέω και πάλι, είναι θέμα του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι είναι και θέμα ευθύνης των στελεχών της Κυβέρνησης, να αποδείξουν ότι είναι πολιτικοί για τη χώρα και όχι πολιτικοί για τις προσωπικές τους επιδιώξεις.

 

Κύριε Κατρίνη ευχαριστούμε γι αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία διότι είναι σημαντικό να ακούγονται και οι ψύχραιμες απόψεις.

Δυστυχώς η εποχή μας δεν προσφέρεται για ψύχραιμες απόψεις, αλλά προσφέρεται για πλειστηριασμό ευχάριστων λόγων και απενεχοποίησης. Και εγώ σας ευχαριστώ.

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο