Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται τις εκλογές – Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Είστε έτοιμος για την εκλογική μάχη; Στις προεκλογικές περιοδείες που θα πραγματοποιήσετε ανά την Ηλεία, τι είναι αυτό που θα μεταφέρετε στους Ηλείους; Αισθάνεστε καθόλου την ανάγκη να απολογηθείτε για τα πεπραγμένα της διετούς κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Δύο είναι τα δικά μου μηνύματα. Το μήνυμα της αλήθειας και της ελπίδας. Είμαι νέος άνθρωπος και τα δύο τελευταία χρόνια ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώθηκε πάρα πολύ. Όσα έζησα και βίωσα ήταν καθοριστικά. Πόνεσα από την ανατροπή του κεκτημένου διαβίωσης  των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.

Ωρίμασα, βλέποντας την παρακμή και τις πρακτικές ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Άλλαξα, διαπιστώνοντας ότι η υπέρβαση της κρίσης αποκτά νέες συμπεριφορές, βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές. Τόλμη και μεταρρυθμίσεις. Πρέπει όλοι να δούμε και να πούμε την αλήθεια στους πολίτες. Η ελπίδα γεννιέται μέσα από την αλήθεια. Έχω μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Ηλείας, γνωρίζουν ότι είμαι συνεπής στις ιδέες μου και δίνω μάχη για αυτές. Γνωρίζω ότι υπάρχει ανασφάλεια, πόνος ότι πολλοί συμπατριώτες μου τα βγάζουν πέρα με πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς. Και να ζητήσουμε μία μεγάλη συγνώμη από τους πολίτες. Εγώ, ένας νέος βουλευτής που δεν άσκησα ποτέ κυβερνητική εξουσία, αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι με μία συγνώμη «καθαρίζουμε». Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο, να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες του αποτελούν τη βάση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Κυρίως να στηρίξουμε τη κοινωνική συνοχή. Θα αναφερθώ σε μία πρωτοβουλία που πήρα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του στις συνθήκες του σήμερα, οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όχι το στραγγαλισμό τους.

Η χώρα πρέπει να αρχίσει να ζει με τις δικές της δυνάμεις, να αποκτήσει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Κράτος που θα σέβεται και δεν θα επιβαρύνει τον πολίτη.

 

Το πραγματικό διακύβευμα, το ουσιαστικό δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή

 

Διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις για την απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ποια είναι η δική σας αίσθηση; Έπρεπε να παραταθεί κι άλλο η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Η συζήτηση αυτή είναι καθαρά θεωρητική τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες, να αποτιμήσουν και να επιλέξουν πολιτικές προτάσεις. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα μπορούσε πράγματι να εξαντλήσει την τετραετία εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που θα ήταν καρπός μίας πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας. Κάτι ανάλογο γίνεται στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία. Ο κ. Σαμαράς, για καθαρά εσωκομματικούς λόγους, ήθελε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται τις εκλογές, είναι δεδομένο ότι κανείς από εμάς δεν πρέπει να φοβάται την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτή είναι η Δημοκρατία.

Οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες από το 1974. Θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική και συνέχεια. Την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Και να κρίνουν και να αποφασίσουν οι πολίτες.

 

Μετανιώσατε για την ψήφιση του 2ου Μνημονίου; Στην κριτική των πολιτών πως απαντάτε;

Ποτέ δεν περίμενα ότι η χώρα μου θα βρισκόταν σε αυτό το οριακό σημείο. Η νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση για να συνεχίσει να αναπνέει η χώρα, το γνωρίζουν όλοι.

Ακόμα και αυτοί που δημαγωγούν χωρίς την παραμικρή αίσθηση ευθύνης. Όλοι αυτοί βολεύονται από την ιδέα ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι που αναλαμβάνουν ευθύνες και ψηφίζουν δύσκολες αποφάσεις.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, καλά βολεμένοι και τακτοποιημένοι που ονειρεύονται την Ελλάδα της δραχμής και της εξαθλίωσης.

Η Ελλάδα έπρεπε να μην γονατίσει. Να έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ανακάμψει, να βγει έξω από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας της Ευρ. Ένωσης και της συμμετοχής μας στη ευρωζώνη.

Το πραγματικό διακύβευμα, το ουσιαστικό δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή. Οφείλουν να το καταλάβουν και να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Η Ευρώπη, παρά τα προβλήματα συντονισμού και διακυβέρνησης, αποτελεί τη μοναδική λύση που προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα. Η συμμετοχή μας όμως στο πιο σταθερό νόμισμα συνεπάγεται και υποχρεώσεις.

Για αυτό είναι τουλάχιστον ανεδαφική και καιροσκοπική η στάση κάποιων πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην Ε. Ένωση και την ευρωζώνη, χωρίς την τήρηση κανόνων και υποχρεώσεων.

Γνωρίζω ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και οργή. Ίσως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της οργής προέρχεται από το γεγονός ότι κανείς δεν τους μίλησε μέχρι σήμερα με τη γλώσσα της αλήθειας. Οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες της Ηλείας πρέπει να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι συνέπειες αλλά και οι προοπτικές κάθε επιλογής.

 

Σας προβληματίζει ότι το κόμμα σας φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα στη συγκρότηση ψηφοδελτίων; Πολλά στελέχη σας απαντούν αρνητικά να συμμετάσχουν να είναι υποψήφιοι. Πως το σχολιάζετε;

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσπεράσει το ισχυρό κοινωνικό αίτημα για ανανέωση. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους  να τους δώσει βήμα και ρόλο.

Έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη με την αποχώρηση τους σηματοδοτούν αυτή την ανάγκη ανανέωσης. Οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε  ότι διαθέτουν πολιτική γενναιότητα, ανοίγουν το δρόμο στους νέους.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει άλλες απαιτήσεις, θέλει διαφορετικά προτάγματα. Το ΠΑΣΟΚ επανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών με νέους ανθρώπους, με νέα υποδείγματα πολιτικής συμπεριφοράς.

Άλλωστε το νέο ποτέ δεν οικοδομήθηκε με φθαρμένα υλικά

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα εκφράσουν την ανανέωση και την ελπίδα.

 

Η Ηλεία αδικήθηκε πολλαπλά

 

Έργα ακούμε, αλλά έργα δεν βλέπουμε στο Νομό Ηλείας εδώ και χρόνια. Επειδή πλέον δεν είναι θέμα διεκδίκησης, αλλά έλλειψης πόρων, αν υποθέσουμε ότι ικανοποιούνταν ένα από τα 4-5, ποιο θα προτείνατε;

Η Ηλεία αδικήθηκε πολλαπλά.

Αυτό που επισημαίνω με κάθε ευκαιρία είναι η ανάγκη μεγάλης Τοπικής Συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα αποτελεί  προϊόν συνεργασίας και συνεννόησης. Θα περιλαμβάνει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Θα δημιουργεί μία νέα παραγωγική βάση. Η αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού μας κεφαλαίου, η τουριστική ανάπτυξη και η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και η ανάδειξη και η πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων είναι οι βασικοί άξονες.

Φυσικά, πρέπει να ιεραρχηθούν τα έργα και οι υποδομές.

Είμαστε πολύ κοντά στην απεμπλοκή των διαδικασιών για την Ολυμπία Οδό. Πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα επιταχυνθούν τα έργα. Η ανάπτυξη δεν είναι αφηρημένη και μεταφυσική έννοια. Προϋποθέτει έργα και κορυφαίες υποδομές όπως αυτή.

Οι παραγωγικές δραστηριότητες θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα υποδομή στον τομέα των μεταφορών. Θα δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ηλεία, θα διευκολύνει πρόσβαση και  μεταφορές.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος οικοδομεί την Αυτοδύναμη Ελλάδα

Είστε αισιόδοξος ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταφέρει να αναπληρώσει ένα μέρος της χαμένης εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ; Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. είναι μονόδρομος;

Νομίζω ότι αυτό αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Διαπιστώνεται η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ που θα επιταχύνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αλλά και όσο ξεδιπλώνονται οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες και προτάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Έχει πολύ ισχυρές και μεγάλες ιστορικές αναφορές για να διαλυθεί, όπως ελπίζουν και περιμένουν ορισμένοι.

Υπάρχουν πολίτες, ταγμένοι στις ιδέες της δημοκρατικής παράταξης. Και είναι πολλοί.

Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να σηκώσει το βάρος μιας απειλούμενης χρεωκοπίας. Αυτό το βάρος συσσωρεύτηκε από τις πρακτικές και τις αμαρτίες ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς.

Εμείς πληρώσαμε βαρύ και δυσανάλογο τίμημα. Γιατί η ευθύνη έχει πάντα βαρύ κόστος και τίμημα.

Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει για να μετατραπεί σε ένα μεγάλο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της προοδευτικής πολιτικής. Προοδευτική πολιτική δεν είναι να διοικούν οι συντεχνίες ένα δημόσιο οργανισμό αλλά  ο δημόσιος οργανισμός να προσφέρει υπηρεσίες, να μην παράγει ελλείμματα και χρέη που επιβαρύνουν τον πολίτη. Σε ότι αφορά το θέμα των συνεργασιών, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα το καθορίσουν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει  να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να βγει ισχυρό μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Η Νέα Δημοκρατία κυνηγάει την ουτοπία της, την αυτοδυναμία που δε θα μπορέσει να πετύχει ποτέ. Εμείς προβάλλουμε την Αυτοδύναμη Ελλάδα, της σταθερότητας, της αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης. Και υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό χώρο που μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Back To Top