Skip to content

Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανατροπή

Συνέντευξη παραχώρησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης στον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσιγιάννη για λογαριασμό της εφημερίδας metro σχολιάζοντας την επικαιρότητα αλλά και θέματα που αφορούν στο Νομό Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πανανθρώπινη αξία της Ολυμπίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αδιαφορία της Πολιτείας και τον εφησυχασμό των τοπικών αρχών, αλλά και  στο σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών για το οποίο θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, αστοχίες και σημαντική καθυστέρηση.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ο κ. Κατρίνης τόνισε πως η έλλειψη προσωπικού από τη μια και η ελλιπής στήριξη της κεντρικής διοίκησης από την άλλη υπονομεύουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια Διοίκησης και εργαζομένων.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Θα γλυτώσει η Αρχαία Ολυμπία από τις ορέξεις της τρόικας;

Η Αρχαία Ολυμπία δεν κινδυνεύει από την τρόικα, αλλά από την αδιαφορία της Πολιτείας και τον εφησυχασμό των τοπικών Αρχών. Η πανανθρώπινη αξία της  Ολυμπίας υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις ή και τις επιθυμίες υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο υπ. Οικονομικών οφείλει να ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων;

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Θεωρώ απαραίτητη την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση τους από τους αρμοδίους υπουργούς και όχι τα ΜΜΕ.

Σας ενόχλησε η συνέντευξη Τύπου της τρόικας;

Η πρωτοφανής συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας προσβάλλει την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το πρόβλημα της χώρας, όμως δεν είναι η συμπεριφορά της τρόικας, αλλά η αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων. Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης ;

Η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις με τη στήριξη της κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας, σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον. Πολλές φορές παρατηρούνται καθυστερήσεις και αστοχίες, οι οποίες  εξηγούνται και διορθώνονται. Η προσπάθεια σωτηρίας της πατρίδας απαιτεί συλλογικότητα και αλληλεγγύη και όχι προσωπικές στρατηγικές. Αυτή η αρχή πρέπει να δεσμεύει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά κυρίως όσους μετέχουν στην κυβέρνηση.

Γίνεται συζήτηση για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Συμφωνείτε;

Δε νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε κάποιον που θα συμφωνεί με την κατάργηση μισθών ή την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που ξεφεύγουν πολύ από το μέσο όρο. Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται προστασία, περισσότερη προστασία όμως χρειάζονται οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν.

Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα βάζατε κόκκινη γραμμή στην κυβέρνηση;

Η κόκκινη γραμμή μπαίνει στη λεπτή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας και των ορίων αντοχής του κόσμου. Στηρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης, τη μοναδική υπεύθυνη και αξιόπιστη πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Η στήριξη δεν είναι άκριτη, αλλά κατά τη γνώμη μου ουσιαστική.

Τι γίνεται στα Λεχαινά; Κακοποιούνται παιδιά;

Στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών φιλοξενούνται πολύ δύσκολα περιστατικά νέων ανθρώπων, τα οποία απαιτούν υπεράνθρωπη προσπάθεια και προσωπικό αγώνα από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Σταθερός αντίπαλος σε αυτήν την προσπάθεια είναι η έλλειψη προσωπικού και η ελλιπής στήριξη της κεντρικής διοίκησης. Μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να ακυρώνουν τη συνολική προσπάθεια.

Το σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας μήπως έχει καθυστερήσει;

Το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών και ιδιαίτερα της πολύπαθης Ηλείας έχει σημαντική καθυστέρηση, αλλά και σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενό του. Εύχομαι να διορθωθούν οι αστοχίες και να ψηφιστεί το συντομότερο.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται ανανέωση;

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει κλείσει τον κύκλο του σαν αντίληψη και πρακτική. Χρειάζεται ουσιαστική ανανέωση, όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και στη λειτουργία του. Η νέα γενιά οφείλει να πάρει την τύχη στα χέρια της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Χρειάζεται ανατροπή και όχι εναλλαγή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: metro

Back To Top