Skip to content

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Παιδεία

Φίλες  Φίλοι

Αγαπητή Πρόεδρε

Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στη θεματική ημερίδα παιδείας.

Είναι τιμή και χαρά να βρίσκονται ανάμεσά μας συνδικαλιστικά στελέχη που δίνουν καθημερινά τη μάχη για ένα καλύτερο σχολείο.

Επίσης, στελέχη της εκπαίδευσης που εφάρμοσαν πολιτικές της παράταξης, κάνοντας πράξη το όραμά μας για μια παιδεία ανοικτών οριζόντων, την παιδεία του 21ου αιώνα.

Παιδεία η οποία χρησιμοποιήθηκε , δυστυχώς, ως το τέλειο επικοινωνιακό αντίμετρο από τη σημερινή κυβέρνηση σε κάθε κρίσιμη πολιτική συγκυρία, αποτελώντας ταυτόχρονα το πεδίο άσκησης  ιδεοληπτικής, παλαιοκομματικής και εν τέλει αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Ο κ. Μπαλτάς, ο κ. Φίλης και τώρα ο κ. Γαβρόγλου μεθοδικά ξήλωσαν τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση, μεταρρυθμίσεις που είχαν προχωρήσει με διάλογο και ευρύτατη, διακομματική συναίνεση.

Η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, η επαναφορά αναχρονιστικών διατάξεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μεθοδεύσεις στις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν μερικά μόνο από τα παραδείγματα της ρεβανσιστικής και οπισθοδρομικής τακτικής των κυβερνώντων.

Φίλες και φίλοι

Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη αλλά και άποψη για την παιδεία. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας στην ακολουθούμενη τακτική- και όχι βέβαια πολιτική- χωρίς κραυγές και εύκολο καταγγελτικό λόγο, αλλά με προτάσεις.

Η στάση αυτή, για εμάς είναι θέμα πολιτικής παιδείας.

Ζητήσαμε και ζητάμε διάλογο, παρά την εμμονική στάση της ηγεσίας του υπουργείου.

Πιστεύουμε στη σύνθεση και τη συναίνεση για μια ισχυρή, σύγχρονη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για όλους.

Εκπαίδευση που προωθεί αξίες και αναπτύσσει δεξιότητες, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης όλων των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαίδευση που εναρμονίζεται με τα σύγχρονα αναπτυξιακά και οικονομικά δεδομένα σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, χωρίς αγκυλώσεις άλλων εποχών.

Εκπαίδευση που παρέχει εφόδια και ανοίγει δρόμους για τους μαθητές, σέβεται την αξιοπρέπεια των λειτουργών της εκπαίδευσης, στηρίζοντας τον αγώνα και την αγωνία των γονέων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένα χρόνο πριν, κάναμε το πρώτο βήμα στη συνδιάσκεψη, καταθέτοντας βασικές αρχές της πρότασής μας.

Σήμερα, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου εξειδικεύουμε την πρότασή μας σε δυο στρατηγικές επιλογές:

  • την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και
  • την ανάκτηση του αυτόνομου μορφωτικού και παιδευτικού ρόλου του λυκείου μέσα και από ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μέσα από διάλογο με τους φορείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, τα στελέχη και τα μέλη μας.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην υιοθετεί την εθνική στρατηγική για κρίσιμα ζητήματα όπως  το χρέος, εμείς όμως έχουμε χρέος ως παράταξη να επιζητούμε και να επιβάλλουμε την εθνική στρατηγική για την παιδεία

Αφού ευχαριστήσω τα στελέχη των τομέων παιδείας της συμπαράταξης και τους ομιλητές για τη συστηματική τους δουλειά και το ερέθισμα διαλόγου που θα μας δώσουν σήμερα, θέλω να καλέσω στο βήμα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει διακονήσει πολιτικά με επιτυχία και το χώρο της εκπαίδευσης, γνωρίζοντας την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της στα θέματα παιδείας αλλά και της νέας γενιάς.

Back To Top