Skip to content

Υποχρεωτική και ευδιάκριτη σήμανση της υγιεινής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τροφίμων αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημαντική μάχη δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην πρόσφατη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκε το μείζονος  σημασίας θέμα για τη διαφάνεια στην υγιεινή των τροφίμων.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την υποχρεωτική, ευδιάκριτη και σαφή αναγραφή πληροφοριών για την υγιεινή και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων στις συσκευασίες τους, καθώς με την απόφασή του αυτή καθίσταται υποχρεωτική η διατροφική επισήμανση στην ετικέτα των τροφίμων στοιχείων όπως οι ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, φυσικών και τεχνιτών trans-λιπαρών, σακχάρων, αλατιού, πρωτεϊνών, και υδατανθράκων.

Ο κ. Κατρίνης στην ομιλία του πρότεινε και τελικά οι ομόλογοί του Σοσιαλιστές πέτυχαν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για όλα τα είδη κρέατος και όχι μόνο για το βοδινό και το ψάρι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική νίκη για τα ελληνικά ποιοτικά και ανταγωνιστικά μας προϊόντα, καθώς δεν θα δημιουργείται σύγχυση στην αγορά.

Παράλληλα, εγκρίθηκε και μια σημαντική για την υγεία και το περιβάλλον τροπολογία, που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή ύπαρξης φοινικέλαιου στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, κάτι το οποίο εξυπηρετεί τις ελληνικές θέσεις για την τόνωση των προϊόντων, που εμπεριέχουν ελληνικό ελαιόλαδο.

Με τη σημερινή ψηφοφορία αποφασίστηκε- σχολίασε ο βουλευτής Ηλείας- ότι οι πολίτες έχουν πλέον δικαίωμα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των διατροφικών τους επιλογών σε ένα πλαίσιο πλήρους πληροφόρησης. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα τρόφιμα που αγοράζουμε καθημερινά κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας ή όχι, καθώς με την απόφαση αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στην απόκρυψη από τους πολίτες κρίσιμων πληροφοριών για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Με την αναγραφή της ύπαρξης φοινικέλαιου στα τρόφιμα που αγοράζουμε, αποφεύγουμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι πολίτες χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε προϊόντα ή τρόφιμα, τα οποία και ανθυγιεινά είναι και πλήττουν το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς παραπληροφορούν τον κόσμο για την ύπαρξή του στα τρόφιμα, που όλοι καταναλώνουμε.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πατρίς

Back To Top