Skip to content

“Να δοθεί παράταση προθεσμίας για το κτηματολόγιο στο νομό Ηλείας”- ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για το κτηματολόγιο στο νομό Ηλείας.

Ο βουλευτής αναφέρει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του νομού, αφού στις απομακρυσμένες περιοχές υπάρχει αδυναμία τεκμηρίωσης λόγω της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, πολλοί πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου, δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμου ραντεβού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, παρά το ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτούργησε ‘’λυτρωτικά’’ για την αποφυγή του.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας για εμπρόθεσμες υποβολές των αιτήσεων είναι ότι τα γραφεία κτηματογράφησης στο νομό Ηλείας έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού με τους πολίτες που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα την αίτηση τους ως τον Ιούλιο του 2020, για 165.000 δικαιώματα, πέραν των πέραν των 200.000 που έχουν ήδη παραληφθεί, την ίδια στιγμή που τα συνολικά δικαιώματα στο νομό Ηλείας εκτιμώνται σε 600.000.

Επειδή το 40% περίπου του συνόλου των υπόχρεων, δεν έχει υποβάλλει αίτηση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο προστίμων και κυρώσεων, ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων.

 

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 31-10-19

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: ”Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για το Κτηματολόγιο στο νομό Ηλείας.”

 

Κύριε Υπουργέ

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης στο νομό Ηλείας υποχρεώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης, δεδομένων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Παρά τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού αιτήσεων την τελευταία ημέρα υποβολής, έστω και με την απλή κατάθεση του ΑΦΜ, εκτιμάται ότι αρκετοί πολίτες δεν πρόλαβαν ή δεν κατάφεραν να υποβάλλουν αίτηση.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι, πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απλά δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του διαδικτύου δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμου ραντεβού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, παρά το ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτούργησε ‘’λυτρωτικά’’ για την αποφυγή προστίμου σε αρκετές περιπτώσεις αιτήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα και εξ’ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, σε μεγάλο ποσοστό στις απομακρυσμένες ορεινές-ημιορεινές περιοχές, προκάλεσε σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα τεκμηρίωσης της όλης διαδικασίας, λειτουργώντας ανασταλτικά στη γρήγορη και ομαλή ολοκλήρωσής της.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι ότι τα γραφεία κτηματογράφησης στο νομό Ηλείας έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού με τους πολίτες που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα την αίτηση τους ως τον Ιούλιο του 2020.

Ο προγραμματισμός αυτός αφορά  τα δηλωθέντα ως τώρα 165.000 δικαιώματα, πέραν των 200.000 που έχουν ήδη παραληφθεί, στα γραφεία κτηματογράφησης στην Ηλεία και την Αττική (για τους ετεροδημότες), την ίδια στιγμή που τα συνολικά δικαιώματα στο νομό Ηλείας εκτιμώνται σε 600.000.

Σήμερα, μία ημέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας, το 40% περίπου του συνόλου των υπόχρεων, δεν έχει υποβάλλει αίτηση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο προστίμων και κυρώσεων, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά, καθίσταται μονόδρομος η παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο στο νομό Ηλείας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν προτίθεται να εκδώσει υπουργική απόφαση για την παράταση της διαδικασίας κτηματογράφησης στο νομό Ηλείας.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top