Skip to content

Κολλημένες οι επενδύσεις στις Α.Π.Ε.

Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στο μείζον ζήτημα των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας, καθώς παρά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών που εδόθησαν, πλην φωτοβολταϊκών, στο τέλος Δεκεμβρίου οι επενδύσεις στον τομέα αυτό έχουν κυριολεκτικά «κολλήσει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, παρόλο που το 2009 -με εξαίρεση τα αιολικά, όπου οι επιδόσεις υποχώρησαν– οι ανανεώσιμες πηγές έδωσαν μόλις το 5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στην διάρκεια του Ιανουαρίου βελτιώθηκε ουσιαστικά η κατάσταση που χαρακτηρίζει την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, χρονιά στην διάρκεια της οποίας, πάντως, σημειώθηκε η καλύτερη, ιστορικά, επίδοση με ένταξη έργων ισχύος άνω των 200 μεγαβάτ.

Τον Ιανουάριο προστέθηκαν μόλις 6 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα καθώς και άλλα 6 από φωτοβολταϊκά συστήματα, με τα τελευταία να έχουν αισίως φτάσει σε ισχύ τα 53 μεγαβάτ σε όλη την χώρα, μέγεθος σίγουρα αρκετά μικρό σε σχέση με αυτά που ήταν εγκατεστημένα προ έτους.

Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, στο τέλος Ιανουαρίου λειτουργούσαν έργα ισχύος 1.128 μεγαβάτ από ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας, βιομάζα καθώς και 53 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά-, ενώ έργα ισχύος 177 μεγαβάτ βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Επειδή, είναι ήδη γνωστός ο στόχος, που έχει θέσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας προσωπικά για την ένταξη έργων ισχύος περίπου 1.000 μεγαβάτ ετησίως από ΑΠΕ, προκειμένου έως το 2020 το 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα και προκειμένου οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να έχουν μειωθεί κατά 20%, σε συνδυασμό και προς την κατά 20% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας.

Επειδή, εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης και ύφεσης η «πράσινη ανάπτυξη» φαντάζει αυτήν την στιγμή ως το μοναδικό αναπτυξιακό στοίχημα για την δοκιμαζόμενη οικονομία μας, και ως ένας τρόπος να τονωθεί η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης.

Επειδή, λοιπόν, η ύφεση- πέραν φυσικά της γραφειοκρατίας- παρεμποδίζει την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, είναι επιτακτικό να δοθούν κίνητρα και δράσεις για να «ξεμπλοκάρουν» οι επενδύσεις στις ΑΠΕ- ιδιαίτερα στην περιφέρεια- ως ένας τρόπος να τονωθεί η ανάπτυξη, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» οι επενδύσεις στις Α.Π.Ε.

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση σχετικά με την προώθηση των Α.Π.Ε. στην Ηλεία σύμφωνα και με τα όσα υποσχέθηκε και μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός στην Αρχαία Ολυμπία για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» στο Νομό μας.

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 7172

Back To Top