Skip to content

Ομιλία στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

«Υπερψηφίζουμε όλα τα μέτρα που ανακουφίζουν τους συμπολίτες μας, όπως κάναμε και πριν. Γιατί για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, στο επίκεντρο της προσοχής μας ήταν, είναι και θα είναι οι μη προνομιούχοι»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Μανώλη Σκουλάκη, ενός πραγματικού ευπατρίδη της πολιτικής, ο οποίος διακόνησε και τίμησε το ελληνικό Κοινοβούλιο ανελλιπώς από το 1981 έως το 2010 και τον Δήμο Χανίων από το 2010 έως το 2014 και ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, βιάστηκε να συναντήσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο που πρόσφατα έχασε. Όμως, και η απώλεια του λαμπρού επιστήμονα και τεχνοκράτη του Γρηγόρη Τασούλα, που πριν λίγες ώρες δυστυχώς αποχαιρετήσαμε για τελευταία φορά, καθιστούν τη σημερινή μέρα ιδιαίτερα δύσκολη συναισθηματικά για όλους εμάς στο Κίνημα Αλλαγής. Όμως, ας προχωρήσουμε λίγο στο νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα περιλαμβάνει αρκετές θετικές διατάξεις που σίγουρα -και νομίζω δεν διαφωνεί κανείς σε αυτήν την Αίθουσα- ανακουφίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Και γι’ αυτό δηλώσαμε εξ αρχής ότι είμαστε θετικοί και το υπερψηφίζουμε τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.

Βεβαίως, κανείς εδώ δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι σίγουρα ένα θετικό μέτρο, ένα μέτρο ανακούφισης.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα ισχύσει αυτό που αποτυπώνεται στο κείμενο, ότι είναι μόνο για φέτος ή αν –αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός εχθές- ξεκινάμε από φέτος, καλλιεργώντας τις προσδοκίες ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρχει και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Και επειδή ό λαός με σοφία λέει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες ή πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, κύριε Υπουργέ θα πρέπει να μας απαντήσετε ξεκάθαρα τι θα γίνει με τη δρομολογημένη διαδικασία επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εσείς θα ολοκληρώσετε σήμερα, για την εναρμόνιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών που ξέρετε πολύ καλά ότι θα εξανεμίσει την όποια μείωση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές περιοχές.

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά έχει γραφτεί σε έγκριτα μέσα όπως είναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Λέει ξεκάθαρα ότι αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα φέρει η ένταξη δύο χιλιάδων περιοχών στις αντικειμενικές, ότι θα πρέπει το 2019 και το 2020 οι αντικειμενικές να κουμπώσουν στις εμπορικές αξίες και αυτό βεβαίως, εφόσον γίνει και τηρηθεί η συμφωνία που έκανε και υπέγραψε η απερχόμενη κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε όλες τις λαϊκές συνοικίες σε αύξηση έως και 50% και σε μείωση 30% μεσοσταθμικά σε ακριβές περιοχές.

Και επειδή ξέρω ότι θα πείτε ότι αυτό δεν ισχύει για φέτος -και προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει για φέτος, γιατί σε έναν μήνα θα βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ-, θα πρέπει να απαντήσετε εδώ ρητά στην Εθνική Αντιπροσωπεία τι θα κάνετε με αυτήν τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί, γιατί αυτό ίσως εξηγεί τη βιασύνη σας για λόγους εντυπωσιασμού να καταγραφείτε στην πολιτική ιστορία ότι μειώσατε τώρα τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε έξι μήνες από τώρα με την αύξηση των αντικειμενικών η ίδια η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εξανεμιστεί.

Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό άρθρο.

Βεβαίως, για να μην μας κατηγορήσετε ότι είμαστε μίζεροι και τα βλέπουμε όλα άσχημα και μαύρα, θα πρέπει να πούμε ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετά θετικά μέτρα, όπως είναι η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο καθεστώς ρύθμισης των εκατό είκοσι δόσεων -ένα χρόνιο αίτημα του εμπορικού κόσμου στο οποίο, νομίζω, ότι η πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί και συνηγορεί-, η μείωση του ποσού της μηνιαίας καταβαλλόμενης δόσης -γιατί, ναι, κύριοι συνάδελφοι και τα 10 ευρώ έχουν μεγάλη αξία, γιατί όλοι ξέρουμε συνανθρώπους μας που με 10 ευρώ περνούν αρκετές ημέρες και δεν πρέπει να το υποτιμούμε αυτό και είναι ένα θετικό μέτρο- η μείωση του επιτοκίου, η άρση των κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Βεβαίως, τα είπε ήδη και ο εισηγητής μας, χρειάζεται να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως είναι η αναπροσαρμογή του συντελεστή για τις κατοικίες ενδιάμεσης αξίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα και βιοκλιματικά κτήρια. Και βεβαίως δεν προβλέπεται οριστική κατάργηση του φόρου στα αγροτεμάχια ο οποίος έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έχει ανασταλεί προσωρινά και αυτό το πράγμα παρατείνεται. Εμείς, όμως, ζητάμε -και πρέπει και σε αυτό να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση- αν προτίθεστε να απαλλάξετε τα αγροτεμάχια από αυτόν τον συμπληρωματικό φόρο.

Καμία πρόβλεψη για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των συνεπών φορολογουμένων. Καμία επιβράβευση της συνέπειας, καμία έκπτωση βεβαίως. Και κάποια στιγμή θα πρέπει και εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την 100% προκαταβολή φόρου που θα πρέπει να μειωθεί για τους συνεπείς φορολογούμενους και να είναι ένα κίνητρο, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση. Και βεβαίως, το είπα και στην επιτροπή και χθες, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το υπόμνημα της ΕΣΑΜΕΑ με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, γιατί ξέρω και την ευαισθησία που έχετε για τα άτομα με αναπηρία.

Υπάρχουν αρκετά γκρίζα σημεία στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που μιλάει για υστέρηση εσόδων 205 εκατομμύρια ευρώ, έχει κόστος αυτό το μέτρο. Άλλες δύο πηγές υστέρησης εσόδων τις οποίες προσυπογράφει ο Υπουργός και βεβαίως μιλάει ρητά κατηγορηματικά για καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας, ο οποίος βλέπει, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια, ότι θα υπάρχει μεσομακροπρόθεσμα αύξηση εσοδών, κάτι που δεν βλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Άρα, μιλάμε για μαύρη τρύπα; Και αυτό το λέω γιατί πριν από κάποιους μήνες, προεκλογικά ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ένα πακέτο παροχών. Και τότε μιλούσατε με πολύ μεγάλη ευκολία για μαύρη τρύπα. Ή θα πάτε σε στάση πληρωμών, κύριε Βεσυρόπουλε, τη γνωστή συνταγή που ουσιαστικά έχει στεγνώσει την αγορά;

Έρχομαι στην τελευταία δυνατότητα ρύθμισης έκτακτης φύσεως, το οποίο λέτε εμφατικά και μετ’ επιτάσεως για τις οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2018. Είναι κατανοητή η αγωνία της Κυβέρνησης ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης στο τέλος της εβδομάδας να δείξει ότι είναι σκληρή και άμεμπτη με τα δημοσιονομικά και ότι δεν θα δώσει άλλη ευκαιρία. Μήπως ξαφνικά από την 8η Ιουλίου ή από το 2019, κύριε Υπουργέ, ομαλοποιήθηκε η οικονομική κατάσταση στη χώρα και έγιναν όλα τόσο εύκολα και για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα;

Μήπως οι επιχειρήσεις πέρα από τις οφειλές που ρυθμίζονται για την εφορία έχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία; Κάτι ψέλλισε ο Υπουργός χθες, αλλά περιμένουμε να το επιβεβαιώσει σήμερα και να το αποτυπώσει σύντομα ή δεν έχουν σε τραπεζικά δανεισμό στα κόκκινα δάνεια; Δηλαδή νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, γιατί η πραγματική οικονομία έχει δομικά προβλήματα και δυστυχώς, η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων έρχεται ως μάννα εξ ουρανού για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών.

Θετική λοιπόν, αλλά αποσπασματική η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Εμείς, κύριε Υπουργέ, περιμένουμε με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες σας σε πάρα πολλούς άξονες της φορολογικής πολιτικής.

Έχετε εξαγγείλει από τις 3 Ιουνίου μια πλειάδα μέτρων. Εμείς σε κάθε νομοσχέδιο θα σας το φέρνουμε, θα σας το υπενθυμίζουμε και θα σας το καταθέτουμε για να βλέπουμε τη συνέπεια μεταξύ λόγου και έργων, γιατί φοβάμαι ότι πολλά από αυτά θα τα αναθεωρήσετε.

Εμείς, λοιπόν, επειδή έχουμε ήδη καταθέσει μια πρόταση νόμου, την οποία καταθέτω για τα Πρακτικά, από τον Νοέμβριο του 2018, που δυστυχώς ο κ. Βούτσης δεν θεώρησε σκόπιμο να τη συζητήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής Περιόδου, την επαναφέρουμε. Έχουμε μια σειρά μέτρων που θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ανακουφίζουν και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα. Επιγραμματικά θα αναφέρω κάποια: Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%. Τριετής απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος και εισφορές σύνταξης για τους νέους που αρχίζουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα. Κατάργηση, κύριε Υπουργέ, του τέλους επιτηδεύματος. Θέσπιση ειδικού ακατάσχετου εμπορικού λογαριασμού επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Επίσης, διευκόλυνση ένταξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες που δυστυχώς έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η φορολογική πολιτική σίγουρα δεν προσφέρεται για δημιουργία εντυπωσιασμών και για δημιουργία εντυπώσεων ότι η νέα Κυβέρνηση άμα τη αναλήψει ανακουφίζει τους πολίτες, ευρισκόμενη σε ένα μετεκλογικό βέρτιγκο, που είναι λογικό, αλλά δεν δίνει πολλές φορές τις απαιτούμενες λύσεις και απαντήσεις. Απαιτείται φορολογική πολιτική που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Παρά τις όποιες ενστάσεις μας, εμείς υπερψηφίζουμε τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, όπως δεν διστάσαμε να κάνουμε και σε ανάλογες πρωτοβουλίες που ήταν στην ίδια κατεύθυνση και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτές είναι πρωτοβουλίες που ανακουφίζουν τους πολίτες και γιατί για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής στο επίκεντρο της προσοχής μας ήταν, είναι και θα είναι οι μη προνομιούχοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Back To Top