Skip to content

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα “παίζει” μόνος του. Εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παίζει μόνος του. Εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης»

Σημεία τοποθέτησης επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2022:

    • Μπροστά στην υγεία και τη μάχη για τη ζωή δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Το μόνο κόστος που μπορεί να υπάρχει είναι σε ανθρώπινες ζωές. Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, την ώρα που έπρεπε. Το Κίνημα ζήτησε επανειλημμένα την ενίσχυση του ΕΣΥ με ΜΕΘ και προσωπικό, την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό, την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα εμβολιασμών, την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, με  ουσιαστικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων. Στήριξε επιπλέον καθαρά τις ακόμη και δύσκολες πολιτικά αποφάσεις, όπως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ο Πρωθυπουργός, όμως, «πήρε τη μεζούρα» και μετρούσε το πολιτικό κόστος, σε κάθε απόφαση ή μέτρο που πρότειναν οι επιστήμονες. Έδωσε πρώτος το μήνυμα της χαλάρωσης, μετά κήρυξε το τέλος της πανδημίας, ενώ «κουνούσε το δάχτυλο»  στους πολίτες, στους νέους που δεν πειθαρχούν και πρόσφατα στους πολίτες άνω των 60, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, επιμερίζοντας ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας.
  • Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη διαχείριση της πανδημίας, σε πεδίο φθηνής κομματικής αντιπαράθεσης. Αλλά και η στάση του κ. Τσίπρα είναι λαϊκίστικη, αφού κλείνει το μάτι σε διάφορες ομάδες με όρους εκλογικής πελατείας. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής δε θα ακολουθήσει ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον κατήφορο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να απαιτήσει τις λύσεις που χρειάζονται οι πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να παίζει μόνος του. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, με τη νέα ηγεσία του αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο.
    • Οι απόψεις του κ. Σκέρτσου για «πολυτελές σύστημα υγείας» δεν είναι προσωπικές. Εκφράζουν τη συνολική λογική της κυβέρνησης. Γιατί το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με τη σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά, ήταν και παραμένει «ξένο» για τη ΝΔ. Και αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχε προχωρήσει στο σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμη και μέσα στην πανδημία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να στηρίξει πρώτα τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
    • Πρόκειται για ένα συντηρητικό, μεταβατικό και διαχειριστικό προϋπολογισμό και γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής τον καταψηφίζει. Πλην βέβαια των αμυντικών δαπανών, αφού σε τέτοια ζητήματα δεν επιτρέπονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο προϋπολογισμός του 2022  αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες για τη χώρα, σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα «για ποιους και με ποιους». Η επιλογή της ΝΔ είναι, ξεκάθαρα, για τους πολύ λίγους. Η «εντός ή εκτός εισαγωγικών» ανάπτυξη, δεν θα φτάσει στους πολίτες και στην κοινωνία. Ουσιαστικά, επιχειρείται ένας βίαιος ανασχεδιασμός της δομής της ελληνικής οικονομίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο, οδηγούνται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το σχέδιο της ΝΔ είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, να απορροφηθούν οι μικρές επιχειρήσεις ή και να κλείσουν.
    • Ο προϋπολογισμός του 2022 πλήττει ευθέως τους οικονομικά αδύναμους. Δηλαδή τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή υπολειτουργούσαν. Τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που ζούσαν για μήνες με 534 ευρώ. Τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βιώνουν τις αυξήσεις στα εφόδια, στα καύσιμα, στο κόστος παραγωγής. Τους 350.000 μακροχρόνια άνεργους που έμειναν εκτός κυβερνητικών ενισχύσεων μέσα στην κρίση. Τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν για μήνες και χρόνια να πάρουν τις συντάξεις τους. Και ο πληθωρισμός είναι βέβαιο ότι θα εντείνει αυτή τη δυσαναλογία. Θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερα τα νοικοκυριά, οι οικονομικά ασθενέστεροι.
  • Το ΠΑΣΟΚ συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε σε μια προσπάθεια πολιτικής και εκλογικής του λεηλασίας. Όμως η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε, είναι εδώ. Επέστρεψε για να ξανακερδίσει την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου. Μια Ελλάδα που υπερασπίζεται μαχητικά και δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Δημοκρατική παράταξη επέστρεψε για να γίνει η εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε μια σύγχρονη Ελλάδα. Σε μια χώρα ανθεκτική που μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, με έναν λαό κυρίαρχο, σίγουρο και αισιόδοξο για το μέλλον του. Και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Back To Top