Skip to content

Προβλήματα στο πρόγραμμα νέων αγροτών

Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού μας ως προς την εφαρμογή του προγράμματος νέων αγροτών λόγω κυρίως της αδράνειας και αθέτησης των δεσμεύσεων από την προηγούμενη Κυβέρνηση παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της για διαφορετική αντιμετώπιση με πρόσθετους πόρους και μέτρα για την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση της αγροτικής παραγωγής και τη διευκόλυνση των νέων να παραμείνουν στον τόπο τους.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, καθώς και φορείς των Νομών Αχαΐας και Ηλείας με ανακοινώσεις και επιστολές τους εξέθεσαν τις απόψεις τους προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ζήτησαν την αλλαγή της μοριοδότησης ή την πρόσθετη μοριοδότηση για πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές, όπως ο Νομός Ηλείας.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο, που έχει προταθεί περιλαμβάνει επαναπροκήρυξη του Μέτρου για όσους υποψήφιους εντάχθηκαν εν μια νυκτί με την πρόσθετη κατανομή 175 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος την 3η Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός αυτό επιβαρύνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς οι υποψήφιοι προς ένταξη είναι πάρα πολλοί και οι χιλιάδες επιλαχόντες θα μπορέσουν να ενταχθούν αν κάποιος από τους εν δυνάμει δικαιούχους δεν μετέχει τελικά ή εάν μεταφερθούν και άλλες πιστώσεις στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα προκύπτει με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κυρίως των εγκύων γυναικών, που υπέβαλλαν αίτηση ένταξης στους Νέους Γεωργούς, καθώς ο ΟΓΑ δεν τις ασφαλίζει, ζητώντας εκκαθαριστικό της Εφορίας με γεωργικά εισοδήματα.

Από την άλλη, δεν πρέπει να γίνεται συμπληρωματική δήλωση σε προηγούμενο χρόνο, διότι τότε στον επανέλεγχο του ΥπΑΑΤ θα βρεθούν οι υποψήφιοι να είναι επαγγελματίες πριν την αίτηση τους τη στιγμή, όμως που ο ΟΓΑ ικανοποιεί την αίτηση μετά από 1-2 χρόνια, γεγονός που για να νέα ζευγάρια είναι εξοντωτικό.

Η δήλωση έναρξης επαγγέλματος στην Εφορία, καθώς και οι βεβαιώσεις που δίνει η Περιφέρεια θεωρείται ως αποτελεσματικότερη λύση, αλλά πάντως είναι ένδειξη πολυπλοκότητας, αναποτελεσματικότητας αλλά και της γραφειοκρατίας που χαρακτηρίζει τα προγράμματα αυτά, γεγονός που καθυστερεί την ένταξη των υποψηφίων στα προγράμματα αυτά και ταλαιπωρεί τους αγρότες.

Επειδή, το πρόγραμμα όπως προκηρύχθηκε με περιορισμένους πόρους και πρόσθετα μόρια σε συγκεκριμένες περιοχές και απεριόριστο αριθμό ενδιαφερομένων, θα φέρει λίστες εν δυνάμει δικαιούχων ή επιλαχόντων ή ακόμη και απορριφθέντων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το τόσο σημαντικό πρόγραμμα των νέων αγροτών.

2. Πρόκειται να επανεξετασθούν τα κριτήρια μοριοδότησης, ώστε να αρθούν οι αδικίες και να διασφαλιστούν ίσοι όροι πρόσβασης των νέων στο πρόγραμμα;

3. Ποια η στήριξη στους ελάχιστους νέους των πυρόπληκτων περιοχών, που βλέπουν την παραμονή τους στο χωριό τους αβέβαιη και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η μία μετά την άλλη, να αναιρούνται.

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1260

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο