Skip to content

Προβλήματα Πολυτέκνων

Είναι γνωστή η πρόνοια και φροντίδα της πολιτείας για τις πολύτεκνες οικογένειες ως μία προσπάθεια ενίσχυσης της κατηγορίας αυτής των πολιτών, στα πλαίσια άσκησης δημογραφικής πολιτικής, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες στην απόκτηση περισσοτέρων παιδιών.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εντούτοις και δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού βάζουν εμπόδια στα ήδη χορηγούμενα προνόμια, που έχει θεσπίσει η πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την κοινή πρακτική τα τέκνα πολύτεκνης οικογένειας χάνουν την ιδιότητά τους αυτή- ως τέκνα πολυτέκνων- εφόσον απολέσουν τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Από την άλλη, η νομοθεσία για το Α.Σ.Ε.Π. ορίζει ρητά ότι την τρίτεκνη ιδιότητα έχουν οι γονείς και τα παιδιά τους μέχρι το τρίτο παιδί συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας του εκτός αν σπουδάζει, οπότε το όριο φθάνει το 25ο έτος ηλικίας, αδυνατώντας να διοριστούν μετά την παρέλευση των δύο ηλικιακών αυτών ετών.

Και από τις δύο περιπτώσεις καταδεικνύεται ότι μέσα από στενόμυαλες αντιλήψεις και γραφειοκρατικές πρακτικές οι πολύτεκνες οικογένειες χάνουν δικαιώματα και προνόμια, τα οποία είχαν θεσμοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Η αλήθεια είναι ότι η πατρίδα μας έχει καταντήσει να είναι μεταξύ των τριών πλέον γερασμένων χωρών του κόσμου και έχει ήδη μεταβληθεί σε ένα απέραντο γεροκομείο και γι’ αυτό θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή και πρόνοιά της στις πολύτεκνες οικογένειες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αλλάξει την μέχρι σήμερα πρακτική, σύμφωνα με την οποία τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών χάνουν την ιδιότητά τους, εφόσον πεθάνει ένας ή και οι δύο γονείς.

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αλλάξει το ηλικιακό όριο των 23 ή 25 ετών για τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, τα οποία έχουν την δυνατότητα να διοριστούν στο Δημόσιο.

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2197

Back To Top