Skip to content

ΣΕΤΤΗΛ

Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Διάψευση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας για κατάργηση ή μετατροπή σε κέντρο λαθρομεταναστών του στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω και εγώ να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, σε σχέση με το αξιόμαχο και την επιτυχία των αξιωματικών της ελληνικής αεροπορίας, που δείχνει ότι ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι μόνο χώρος που κυριαρχούν μόνο ύποπτες υποθέσεις ή υποβρύχια τα οποία γερνούν ή υποθέσεις παράνομης συναλλαγής. Είναι και ένας χώρος ανθρώπων, οι οποίοι κοσμούν τη χώρα μας και βεβαίως δείχνει ότι γίνεται μια πολύ σωστή και συστηματική δουλειά διαχρονικά, η οποία για μας προσθέτει πολύ ασφάλεια σε μια περιοχή η οποία είναι ευμετάβλητη σε μια περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι, ίσως, η χώρα θα έπρεπε να αναθεωρήσει μερικά πράγματα και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή και τον πιθανό κίνδυνο μια έξαρσης των ισλαμιστών. Και η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει και σε θέματα της παράνομης μετανάστευσης και της αποδοχής και της διαπολιτισμικής συνεργασίας θα πρέπει, ίσως, να αναθεωρήσει κάποια πράγματα για να μείνει πιστή στις αρχές της.

Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μία παρέκκλιση από το χαρακτήρα της συζήτησης. Θέλω να ρωτήσω τον Υπουργό για ένα υπερτοπικού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει πάρει τις τελευταίες μέρες αρκετά μεγάλη διάσταση στο νομό Ηλείας. Έχει σχέση με την θρυλούμενη κατάργηση ή μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο λαθρομεταναστών. Το λέω αυτό, γιατί γίνεται μία προσπάθεια εξορθολογισμού από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και προφανώς και μείωση του κόστους. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανώνυμες καταχωρήσεις και δυστυχώς ακόμα περισσότερο από πολιτικούς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και συναδέλφους, οι οποίοι κινδυνολογούν και σε ένα γενικότερο κλίμα ξενοφοβίας και αγωνίας του κόσμου που υπάρχει, καλλιεργούν σενάρια περί ανατροπής στρατοπέδων που είναι μέσα στον αστικό ιστό, σε κέντρο λαθρομεταναστών.

Νομίζω, κύριε Υπουργέ θα πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και εσείς προσωπικά να δώσετε μία ξεκάθαρη απάντηση, η οποία θα βάλει πραγματικά στη θέση τους όλους εκείνους οι οποίοι λαϊκίζουν ασύστολα και θα μου επιτρέψετε να πω, ότι συκοφαντούν.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Θα ήθελα να ξεκινήσω με την τελευταία παρατήρηση – ερώτηση του συναδέλφου του κ. Κατρίνη, σε σχέση με τις πληροφορίες που ακούγονται στις τοπικές κοινωνίες στην περιφέρεια για τα στρατόπεδα, δηλαδή για την παραχώρηση στρατοπέδων προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εξυπηρέτηση του μεταναστευτικού ρεύματος και των μεταναστών.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους, γιατί και εγώ είμαι βουλευτής επαρχίας ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στα θέματα διαχείρισης τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων όπου προκαλούν την ανασφάλεια, το ενδιαφέρον, τον φόβο ενίοτε των τοπικών κοινωνιών.

Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για θέματα διαχείρισης υποδοχής και αντιμετώπισης του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος που έχουμε σήμερα λόγω των εξελίξεων στην βόρεια Αφρική και στη μέση Ανατολή προς την Ευρώπη και κυρίως προς τις χώρες που έχουν εκτεταμένα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάμεσα σε αυτές είναι και η χώρα μας, η Ελλάδα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο, τον κ. Κατρίνη και μέσου αυτού και όλους τους συναδέλφους του νομού Ηλείας, ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση, ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία εν εξελίξει που να καταργεί την ΣΕΤΤΗΛ και στην θέση της να αντικαθιστά την ΣΕΤΤΗΛ με ένα στρατόπεδο υποδοχής λαθρομεταναστών.

Δεν αντιλαμβάνομαι απ’ όπου εκκινούν και από πού πηγάζουν όλες αυτές οι πληροφορίες. Είναι προφανώς παραπληροφόρηση, ενδεχομένως τοπικού ενδιαφέροντος ή στόχευσης ή σκοπιμότητας, σε καμία όμως περίπτωση δεν ισχύει αυτό και θέλω να το διαψεύσω με τον πιο απόλυτο τρόπο. Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και από την πλευρά της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχουν προταθεί μια σειρά ανενεργών στρατοπέδων, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν έχει ληφθεί όμως ακόμη καμία απόφαση, ούτε από την πλευρά μας αλλά ούτε και από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όμως, σας διαβεβαιώνω, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και θέλω να διαβεβαιώσετε και τους συμπολίτες σας στην Ηλεία, για την ΣΕΤΤΗΛ. Η ΣΕΤΤΗΛ θα παραμείνει και προσφέρει σημαντικά στις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Back To Top