Skip to content

“Η κανονικότητα Μητσοτάκη είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική χωρίς περιεχόμενο”-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “The Socialist”

1) Kε Κατρίνη, είναι χαρά μας να σας φιλοξενούμε στο “The Socialist”. Ξεκινώντας την συνέντευξη αυτή, μιλήστε μας για την διαδρομή σας στο Κίνημα Αλλαγής, από το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ποσοστών στο ΚΙΝΑΛ της νέας δυναμικής και “αντεπίθεσης”. Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να αποτελέσει “πόλο εξουσίας”;

Δεν έφυγα ποτέ από τη δημοκρατική παράταξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έφυγα στα δύσκολα. Ήμουν από αυτούς που πήραν το κόστος των δύσκολων αποφάσεων για τη χώρα, όταν κάποιοι άλλοι επένδυσαν στο λαϊκισμό και σήκωναν σημαίες ευκαιρίες. Και είμαι από αυτούς που επέλεξα να είμαι 7 χρόνια εκτός Βουλής, την ίδια στιγμή που συνομήλικοι, και όχι μόνο, σύντροφοί μου μετακόμιζαν σε άλλους πολιτικούς χώρους διασφαλίζοντας υπουργικούς θώκους και βουλευτικές έδρες.

Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε, απέδειξε ότι έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη. Αποτελεί την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στις συντηρητικές και αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να εκφράσει τα μεσαία και λαϊκά κοινωνικά στρώματα που αποτελούσαν πάντα τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Τις κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τη δημοκρατική παράταξη, της έδωσαν τη δύναμη για να αλλάξει τη ζωή τους, αλλά πικράθηκαν από τις –δύσκολες- επιλογές μας.

Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει, όμως, να εκφράσει και τους νέους ανθρώπους, τα πραγματικά θύματα της κρίσης, οι οποίοι νιώθουν – και είναι – αδικημένοι και αποστασιοποιημένοι από την πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πολιτικό μας χώρο και μόνο έτσι θα αναγεννηθεί ξανά. Με τη δύναμη των νέων ανθρώπων.

2) Η “κανονικότητα” που φαίνεται να ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εν τέλει μια συνηθισμένη πολιτική της Δεξιάς; Πολιτική για λίγους ή υπάρχει σχέδιο που η αντιπολίτευση έχει “παρεξηγήσει;”

Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πάρει πλέον την εξουσία, δεν κρύβει τις προθέσεις της, που άλλωστε είναι ξεκάθαρες σε όλους, αποτυπώνονται στις πολιτικές της κυβέρνησης. Δείτε τι συμβαίνει με το ασφαλιστικό, που δημιουργεί νέες αδικίες. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αναφοράς στην επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτερο εγγυημένο εισόδημα για τους πιο αδύναμους συνταξιούχους και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παραμένουν στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

Η νέα γενιά είναι εκτός των επιλογών της κυβέρνησης και η συζήτηση για την αύξηση των μισθών παραπέμπεται στις καλένδες, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να κυριαρχούν έναντι των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση. Αυτή είναι κανονικότητα στον εργασιακό τομέα κ. Γαβρή;

Η πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει, η αγορά δείχνει σημεία κάμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς.

Η ‘’κανονικότητα Μητσοτάκη’’ είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική, χωρίς ορατό περιεχόμενο για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

3) Στην αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής γραμμής του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται το φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη, από 1η Μαΐου παύει να υφίσταται η προστασία των δανειοληπτών. Έχετε βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τις δυναμικές “συγκρούσεις” σας με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Ποια η πρόταση του ΚΙΝΑΛ;

Ο κ. Γεωργιάδης με κυνικό, ομολογουμένως, τρόπο υποστήριξε ότι η αποτροπή των πλειστηριασμών θα προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες και την οικονομία. Η πλατφόρμα Γεωργιάδη απέτυχε παταγωδώς, με 380 ρυθμίσεις σε σύνολο 44294 υποψηφίων, εκτός κι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το 95% των πολιτών που πετιούνται εκτός πλατφόρμας είναι μπαταχτσήδες.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε προειδοποιήσει για την αποτυχία της πλατφόρμας και το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας. Οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα 550 ευρώ (από τα οποία 370 σύνταξη ΑμεΑ) και δύο ανήλικα παιδιά, πετιέται εκτός πλατφόρμας.

Κατέθεσα ερώτηση στον Άδωνι Γεωργιάδη να μου απαντήσει αν θεωρεί αυτή την οικογένεια στρατηγικό κακοπληρωτή και τι θα κάνει για να μη χάσει αυτή οι οικογένεια το σπίτι της μετά την 1η Μαΐου.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις ακραίες απόψεις και φωνές κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει. Πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους ασθενέστερους οικονομικά δανειολήπτες, αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αντί για αυτό η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, παραδίδοντας τους δανειολήπτες έρμαιο στα χέρια των funds, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες από ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα που η ίδια δημιουργεί.

4) Το ζήτημα των “κόκκινων δανείων” είναι μια “καυτή πατάτα” που η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν επιθυμούν να ακουμπήσουν, το Κίνημα Αλλαγής τι έχει να πει πάνω σε αυτό;

Καταθέσαμε τροπολογία με την οποία ζητούσαμε την επαναφορά του Ν.3869/2010 για ένα έτος με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακινήτου, αλλά και διασφαλίσεις ώστε να αποτραπούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επίσης, στην ίδια τροπολογία ζητήσαμε να διαπραγματεύονται οι δανειολήπτες τα δάνειά τους με τις τράπεζες, πριν αυτά πωληθούν στα funds. Είναι μια ρεαλιστική και αμοιβαία επωφελής πρόταση, τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση τις απέρριψε και συνέχιζε να διαφημίζει την πλατφόρμα που θα ‘’έσωζε’’ την πρώτη κατοικία και έχει ως τώρα πετύχει ποσοστό ρυθμίσεων 1% επί των αιτούντων δανειοληπτών! Τώρα, στέλνει πανικόβλητη επιστολές στις τράπεζες και τα funds για να βελτιώσουν τις προτάσεις, χωρίς να υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο, αφού κανείς δεν αξιολογεί τη βιωσιμότητα των προτάσεων των τραπεζών και των funds.

Επειδή το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι το σοβαρότερο κοινωνικό θέμα με πολλαπλές διαστάσεις, ζητήσαμε πρόσφατα ως Κίνημα Αλλαγής τη σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής που θα διαμορφώσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα σύγχρονο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Περιμένουμε από τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν στην πρότασή μας για διάλογο και συναπόφαση, αν πραγματικά εννοούν αυτά που υποστηρίζουν στο δημόσιο διάλογο

5) Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν ευρέως προσπαθούν να επιφέρουν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Είτε η πολύκροτη συνάντηση Γείτονα – Φλαμπουράρη και η κατά τα λεγόμενα “ανακωχή” με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε πρόσφατα η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, είτε νωρίτερα η δήλωση του Χάρη Καστανίδη σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Τι συμβαίνει αλήθεια και για ποιο λόγο τα δημοσιεύματα στοχεύουν το Κίνημα Αλλαγής;

Ενοχλεί πολλούς η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Ενοχλεί το ΣΥΡΙΖΑ γιατί του υπενθυμίζει το λαϊκισμό του και την πρωτοφανή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με όρους στοχοποίησης και πολιτικού κανιβαλισμού, αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που της ασκούμε ουσιαστική αντιπολίτευση.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφήνουμε χώρο στην παραπολιτική. Για εμάς είναι μονόδρομος η παραγωγή πολιτικής. Μιας πολιτικής που αφορά τους πολίτες, ασχολείται με τα προβλήματα των πολλών και συνδέεται με μια νέα και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δεν κοιτάμε ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς το ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάμε κατάματα τους πολίτες και χτίζουμε καθημερινά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, αλλά θα τον διαβούμε με αποφασιστικότητα και πίστη στο εγχείρημα.

Η εσωστρέφεια δεν μας ταιριάζει και δεν συγχωρείται από τους πολίτες που μας στήριξαν στα δύσκολα, από αυτούς που κράτησαν όρθια τη δημοκρατική παράταξη.

6) Συνδιάσκεψη του Μαρτίου: Πολλοί θεωρούν πως θα αποτελέσει την αρχή της “αντεπίθεσης” και σκοπό έχει τον “εκσυγχρονισμό” της ιδεολογίας του Κινήματος Αλλαγής. Άλλοι πάλι λένε πως υπάρχει “κρίση ταυτότητας”. Τι έχετε να πείτε εσείς;

Η συνδιάσκεψη του Μαρτίου θα επιβεβαιώσει τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την απόφασή μας να αποτελέσουμε καταλύτη στην προσπάθεια ανασύνθεσης μιας μεγάλης και πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης.

Η δύναμή μας είναι οι ιδέες μας, οι δημοκρατικοί πολίτες που αναζητούν μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Αυτούς πρέπει να εκφράσουμε σε αυτούς πρέπει να δώσουμε ελπίδα.

Υπάρχει μια ακραία και συντηρητική κυβέρνηση που υιοθετεί αντικοινωνικές πολιτικές, αυτή είναι ο αντίπαλος μας. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι ουσιαστικός και τον ασκούμε με υπευθυνότητα.

7) Σε έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα, φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν στον χώρο τους δίνοντας δύναμη ξανά στο Κίνημα Αλλαγής, τι έχετε να πείτε στους ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κρίσης;

Υπάρχουν άνθρωποι που παραπλανήθηκαν, πίστεψαν τις σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά και τις εύκολες λύσεις που κάποιοι υπόσχονταν.

Όλα αυτά διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα και λογικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της εξαπάτησής τους.

Με όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν μας χωρίζει τίποτα. Αντίθετα, έχουμε κοινή διαδρομή και επιδιώκουμε να ξανασυναντηθούμε, να ξαναβρεθούμε μαζί.

Το μήνυμά μου σε αυτούς τους πολίτες είναι να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και είναι και πολλά και στέρεα. Και είμαι σίγουρος ότι όταν ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αισθανθεί ότι είμαστε και πάλι οι γνήσιοι εκφραστές του, θα μας οπλίσει με εμπιστοσύνη και δύναμη για να τον υπερασπιστούμε

.https://thesocialist.gr/2020/02/21/michael-katrinis-synenteyksi-the-socialist-kanonikotita-mitsotaki/?fbclid=IwAR2R5k19sbc1QwhLoddwQu-EmcxogNrLHqEkbfWQN0ZttKBermpcEBIfkqM

Back To Top