Skip to content

Η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μια παγκόσμια πρωτοτυπία-ΑΝΤ1

Η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μια παγκόσμια πρωτοτυπία:
Μη κερδοσκοπικά παραρτήματα κερδοσκοπικών funds και πανεπιστημίων.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη στο MEGA

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Το ΠΑΣΟΚ λέει ναι στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, αλλά μετά από θεσμικό διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση. Η Νέα Δημοκρατία φέρνει σήμερα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή δημιουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων από κερδοσκοπικά funds. Δεν έχει σχέση με αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για αποκέντρωση των μη κρατικών πανεπιστημίων και για θέσπιση κριτηρίων με κανόνες σε σχέση με την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια, με δεδομένο ότι πχ στην Ιατρική Σχολή οι φοιτητές εισάγονται με υπερδιπλάσια μόρια σε σχέση με αυτούς που θα επιλέξουν την Ιατρική σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση υπέρ των ισχυρών ρυθμίσεων και επιδιώκει να ανοίξει η σχετική συζήτηση με σωστούς όρους και μέσα από θεσμικό διάλογο και όχι με τη λογική του αιφνιδιασμού και του τελεσιγράφου, όπως θέλει ο κύριος Μητσοτάκης για να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έχει συγκεκριμένη πρόταση, την έχει καταθέσει και πάνω σε αυτή θα κινηθεί.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που σέβεται τον διάλογο και τις διαφορετικές απόψεις. Όμως υπάρχει μια ξεκάθαρη προγραμματική και πολιτική θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό είναι αντιληπτό από όλους.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε εταιρείες και πρόσωπα για το Predator, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην εξεταστική επιτροπή αρνήθηκε να καλέσει τους υπευθύνους των εταιρειών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν και αυτή τη στιγμή έχουν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Κύριος Σμυρλής, ο οποίος υπέγραψε για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, σήμερα είναι κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έγινε έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην εταιρεία Intellexa, αλλά τι απέδωσε; Και ας συγκριθεί το αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας με την απόφαση της αμερικάνικης δικαιοσύνης. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει πλειοψηφία της ΝΔ στην εξεταστική, ούτε μπορεί να επικαλεστεί κάποιος το επιχείρημα του 41% για να κουκουλωθεί μια υπόθεση.

Back To Top