Skip to content

Δήλωση για τον χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη στην Ηλεία

Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη  στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό κ. Ραγκούση, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Στη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση,  είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα  που αφορούν το θεσμικό υπόβαθρο αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Θέλω να επισημάνω ότι ο τελικός αριθμός των δήμων που θα προκύψουν από το νέο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ηλεία, προσεγγίζει τις θέσεις και τις προτάσεις της ΤΕΔΚ.

Αυτό αποδεικνύει ότι η δημόσια διαβούλευση έχει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο έστω και αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόλυτη ομοφωνία.

Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός στηρίζεται στην υιοθέτηση ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων που “ακουμπούν” στο αναπτυξιακό πρότυπο κάθε περιοχής, στα πληθυσμιακά, κοινωνικά, ιστορικά και γεωγραφικά δεδομένα.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, όχι μόνο διοικητική στα “όρια των δήμων”, αλλά ουσιαστική, στη γενικότερη λειτουργία του κράτους, προς όφελος του πολίτη.

Όπου υπάρχουν ισχυροί δήμοι, αυτοί αναπτύσσονται με όφελος πολλαπλασιαστικό για το σύνολο των πολιτών των νέων δήμων.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι συνοδεύεται από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που παραχωρεί μεγάλες αρμοδιότητες στους δήμους και κυρίως νέα και πάγια έσοδα για να τις ασκήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη.

Η διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σχέδιο “Καλλικράτης” , σύντομα θα δοθεί σε διαβούλευση και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Στόχος της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, δεν είναι η ικανοποίηση φιλοδοξιών, αλλά η ισόρροπη ανάπτυξη των νέων δήμων που θα προκύψουν και οι οποίοι δεν θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και την ιστορία του τόπου μας.”

 

Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πατρίς, Πρωινή, Πρώτη

Back To Top