Skip to content

Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Εθνικής Συντονίστριας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών & πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμε

Αξιότιμε  κ. Επίτροπε μεταναστευτικής πολιτικής ,

Σεβαστοί επίσημοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητή Εθνική Συντονίστρια,

Θέλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφης Γεννηματά για την πρόσκληση στη σημερινή σας εκδήλωση, καθώς και το ειλικρινές ενδιαφέρον της για την ολομέτωπη προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης των εξαρτήσεων.19551028_10156237447212699_344173156_n

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών προσφέρεται για εξαγγελίες, προθέσεις και ευχολόγια σχετικά με τον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Προσφέρεται, όμως, και για έναν ειλικρινή απολογισμό από όλους όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη, αλλά κυρίως όσους ασχολούνται καθημερινά με την πρόληψη και τη θεραπεία, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

Γιατί το ζήτημα των εξαρτήσεων και δη της χρήσης ναρκωτικών είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι εκφράζουν συμπάθεια, κατανόηση και αγωνία, λίγοι όμως ασχολούνται με την καταπολέμηση του, ίσως γιατί τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις αλλά και η παιδεία μας δεν μας το επιτρέπει.

Κυρίες και κύριοι,

Διάγουμε ήδη τον 8ο χρόνο μιας πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης, μέσα στην οποία όλοι επαναπροσδιορίζουμε και ιεραρχούμε διαφορετικά τις προτεραιότητες και τις ανάγκες, ατομικές και συλλογικές.

Μαζί όμως με τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών, συμφωνούμε, επίσης, ότι απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, ως αντίβαρο στην έξαρση των ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό χιλιάδων συμπολιτών μας από βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως αυτά της υγείας και της παιδείας.

Η ευαισθητοποίηση, η έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη, η μείωση της βλάβης, η θεραπεία, η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων.

19551064_10156237449147699_1152887273_nΠροσέγγιση που απαιτεί τη συνεργασία των θεραπευτικών οργανισμών ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ του εθνικού συντονιστή, του συνόλου του πολιτικού κόσμου , των ΜΚΟ, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των λειτουργών υγείας, της εκκλησίας αλλά και την εγρήγορση της κοινωνίας συνολικά.

Να επενδύσουμε στην πρόληψη, με την ενδυνάμωση των κέντρων πρόληψης, την ενίσχυση της αγωγής υγείας στα σχολεία με περισσότερες ώρες διδασκαλίας για τα παιδιά μας,  αλλά και την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών πάνω σε όλο το φάσμα των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως  πχ διαδίκτυο.

Να προσφέρουμε θεραπεία σε όλους όσοι τη χρειάζονται, με τη γενναία ενίσχυση των θεραπευτικών οργανισμών μέσα και από την αποκλειστική χρήση των χρημάτων που κατάσχονται από εγκληματικές ενέργειες, για να υπερβούμε τα πεπερασμένα όρια της κρατικής ενίσχυσης.

Γιατί η πραγματική εξάλειψη της λίστας αναμονής αποτελεί ένα στόχο αξιοπρέπειας για χιλιάδες νέους ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση σε κορυφαίο επίπεδο για να φτάσουμε στο στόχο.

Να στηρίξουμε τις πολιτικές μείωσης της βλάβης που στοχεύουν σε χρήστες που ανήκουν σε ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση, χωρίς αγκυλώσεις, δογματισμούς και ιδεοληψίες για την αναγκαιότητα λειτουργίας εποπτευόμενων σταθμών, για λόγους δημόσιας υγείας πρωτίστως αλλά και για να μην μένουμε απλά στη λεκτική καταδίκη και να συνεχίζουμε να αντικρίζουμε καθημερινά εικόνες εξαρτημένων ατόμων που κάνουν χρήση δίπλα μας κυριολεκτικά, όπως πχ στη Νομική ή και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Κυρίες και κύριοι,

Οφείλουμε να απεξαρτηθούμε από δογματικές λογικές και στερεότυπα του παρελθόντος, να δράσουμε συλλογικά και να διαπαιδαγωγήσουμε κατάλληλα τις νεότερες γενιές, ώστε να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο.

Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται διακομματική συναίνεση και συνεννόηση, κυρίως όμως ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, αφού συγχαρώ και πάλι την εθνική συντονίστρια για την πολυετή και πολυεπίπεδη δράση της, χαιρετίζω την εκδήλωσή σας, συντασσόμενος σε μια προσπάθεια που οφείλει να μας ενώσει όλους. Και είμαι σίγουρος ότι μας ενώνει.

Back To Top