Skip to content

Εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ηγουμενίτσα

Συντρόφισσες-Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο, 1 ημέρα μετά το τελευταίο Eurogroup στο οποίο επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η πολιτική αδυναμία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και η εμμονή της στην επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας.

Τα ψηφίζουν όλα, τα προνομοθετούν, αγωνίζονται δήθεν παρακαλώντας και συνθηκολογώντας σε όλες μα όλες τις απαιτήσεις των δανειστών με μοναδικό στόχο την παραμονή τους στην εξουσία.

Καμία απόφαση για το χρέος, καμία ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων, καμία αλλαγή προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.IMG_0754

Μια κυβέρνηση που έχει κλείσει τον κύκλο της και διαχειρίζεται το υπόλοιπο της παραμονής της στην εξουσία, στήνει ένα δυνατό σύστημα κρατικού μηχανισμού, επενδύει σε ταξικές επιλογές, στο θυμικό του κόσμου με βουτιά στο παρελθόν, στη σκανδαλολογία και στην πόλωση.

Καμία στρατηγική για την παιδεία, την απαραίτητη αλλαγή του οικονομικού και αναπτυξιακού προτύπου, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την πραγματική καταπολέμηση της ανεργίας

Δε θα επεκταθώ όμως άλλο, γιατί εκτιμώ ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα είμαστε πεπεισμένοι για την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ούτε βεβαίως θα αναφερθώ στην τρομακτική εναλλακτική που εμφανίζεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και η οποία δεν είναι άλλη από την πολιτική δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας.

Της παράταξης που οδήγησε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη χώρα και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να συγκαλύπτει την εγκληματική πενταετία 2004-2009.

Της παράταξης που έδωσε το αστικό άλλοθι στο νεοπαγές τότε  κίνημα των αντιμνημονιακών αγανακτισμένων της πλατείας, μέσα από τις υποσχέσεις των Ζαππείων και του άλλου μείγματος πολιτικής.

Φίλες-φίλοι,

Η προσπάθεια αναπαραγωγής του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ  και εναλλαγής τους στην εξουσία ως λύση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απόδειξη ότι μετά από 8 χρόνια οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής αλλά και αξιακής κρίσης, δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει πως χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις για να σταθούμε όρθιοι και να ξεφύγουμε από το τέλμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η καθοριστική ενίσχυση της δημοκρατικής συμπαράταξης.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αυτόματα, αυτονόητα ή να επενδύσουμε στη σταδιακή φθορά της κυβέρνησης για να αποκομίσουμε εκλογικά οφέλη.

Ακόμα και αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε, αφού έστω και συγκυριακά εγκλώβισε, αλλά και ακόμα εγκλωβίζει ένα τμήμα των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης.

IMG_0793Από την άλλη, θα πρέπει να επανα-οριοθετήσουμε τις σχέσεις μας με τον παραδοσιακό αντίπαλό μας, τη συντηρητική παράταξη η οποία φαίνεται να ανακτά το πολιτικό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό.

Να συμφωνήσουμε και να αποφασίσουμε ότι η πολιτική μας αναγέννηση και ανάκαμψη δεν είναι εύκολο να συνδυαστεί με ένα πλαίσιο πολιτικής σύγκλισης με τον στρατηγικό μας αντίπαλο.

Αυτό, όμως σημαίνει, ότι θα πρέπει:

 

  1. Να επαναπροσδιορίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και την πολιτική μας φυσιογνωμία.
  2. Να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε να εκφράσουμε, ποιους πρέπει να εκπροσωπήσουμε αυθεντικά και σε ποιους απευθυνόμαστε για να ανακτήσουμε την πολιτική κυριαρχία.
  3. Να προτείνουμε συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες, προοδευτικές λύσεις για τη χώρα μέσα από το τρίπτυχο ανάπτυξη-απασχόληση-αλληλεγγύη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

  • Πιστεύουμε στην ανοιχτή κοινωνία, την πολυπολιτισμικότητα, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο μιας χώρας με νέες ιδέες.

Η πρόσφατη ιστορία με το τέμενος και το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών απέδειξε τη συνέπεια και την αξιοπιστία μας, όταν όλες οι υπόλοιπες δήθεν ευρωπαϊκές και φιλελεύθερες-στα δικαιώματα- δυνάμεις ψάρευαν σε θολά νερά για να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη.

  • Πιστεύουμε στην ανάδειξη της χώρας με όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα από σύγκρουση με το πελατειακό και παρασιτικό σύστημα που πτώχευσε τη χώρα και διάβρωσε τους πολίτες.

Δεν οραματιζόμαστε την επιστροφή στην Ελλάδα του άνετου παρελθόντος, όπως το βίωνε η κοινωνία πριν την έξαρση της κρίσης, γιατί αυτός ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, εφικτός και ,πλέον (μετά την περιδήνηση του ΣΥΡΙΖΑ), πιστευτός.

  • Οραματιζόμαστε μια άλλη Ευρώπη, με ουσιαστική ενοποίηση αλλά και κοινωνική συνοχή. Στο δίπολο ευρωπαϊσμός-αντιευρωπαϊσμός έχουμε ξεκάθαρη στάση και άποψη: δεν διαπραγματευόμαστε τη θέση της χώρας στο σκληρό πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, άποψη για την οποία δώσαμε σκληρές και μοναχικές μάχες, πληρώνοντας συντριπτικό πολιτικό κόστος.
  • Πιστεύουμε στον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης και αγωνιζόμαστε για την ενδυνάμωση των ελληνικών θέσεων και την εδραίωση των ελληνικών συμφερόντων, με ειρηνικές σχέσεις κατανόησης και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες μέσα, όμως, από το  αμοιβαίο σεβασμό των κανόνων διεθνούς δικαίου.

Πατριωτισμός όμως δε σημαίνει εύκολος και κίβδηλος εθνικισμός ή εθνολαϊκισμός, χωρίς αίσθηση της γεωπολιτικής θέσης και των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας, αλλά και των κινδύνων που εγκυμονούν.

Ο πατριωτισμός μετριέται με τις πράξεις στις κρίσιμες εθνικές επιλογές και όχι με τους λεονταρισμούς, εκ του ασφαλούς.

  • Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία, μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην πλειοψηφία των πολιτών και όχι τα κεκτημένα κλειστών συντεχνιακών ομάδων πληθυσμού.

Κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια την διετία 2010-2012 αλλά όχι τόσο τολμηρή όσο θα έπρεπε.

Μεταρρυθμίσεις με πολιτικό περιεχόμενο, κατανόηση και αποδοχή των πολιτών και οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση, δημιουργώντας επαγγελματικές ευκαιρίες.

ΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ

Εξίσου σημαντικό, αν όχι πιο σημαντικό, από το στίγμα και τη φυσιογνωμία μας  είναι το ποιους θέλουμε να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε σε μια κοινωνία που μετασχηματίζεται και οδηγείται σε τεράστιες ανισότητες.

Η παράταξή μας πήρε δύναμη και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όταν εξέφρασε τους μη προνομιούχους. Με τους μη προνομιούχους της σύγχρονης εποχής πρέπει να ξανασυναντηθούμε.IMG_0748

Τα μεσαία στρώματα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που σταδιακά φτωχοποιούνται, μέσα από τη μείωση των εισοδημάτων, την αύξηση των φόρων και των εισφορών, με ορατό πλέον τον κίνδυνο των μαζικών πλειστηριασμών κατοικιών και επιχιερήσεων.

Τους νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι μεταναστεύουν χωρίς καμία αναστολή, αναζητώντας κανόνες, αξιοκρατία και αξιοπρέπεια στη δουλειά και τη ζωή τους.

Τους συνταξιούχους που χάνουν δικαιώματα μιας ζωής με μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης αλλά και μειωμένες κοινωνικές παροχές.

Τους αγρότες που βλέπουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες να υπονομεύονται από τα μεγάλα κόστη και τις υψηλές επιβαρύνσεις, χωρίς στήριξη από το τραπεζικό σύστημα και την πολιτεία.

Τους οικονομικά ασθενέστερους, πολίτες της διπλανής πόρτας, που περιθωριοποιούνται μένοντας για αρκετά χρόνια εκτός εργασίας, κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και αναζητούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, όπως της υγείας και της παιδείας.

Και εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγαματα (ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ – ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ + ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ)

Ταυτόχρονα και ισοβαρώς, να εκφράσουμε και να στηρίξουμε τους δημιουργικούς ανθρώπους που καινοτομούν, δίνοντας προστιθέμενη αξία στη χώρα και την τοπική τους κοινωνία αλλά και όλους όσοι πιστεύουν σε μια Ελλάδα αυτοδύναμη, ανταγωνιστική.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΛΥΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’ΕΛΛΑΔΑ’’

Όλα αυτά θα τα πετύχουμε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να επιχειρήσει με όρους πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας αλλά και το κράτος θα διευκολύνει τις επενδύσεις, θα ρυθμίζει τη λειτουργία των αγορών και θα προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Με επενδύσεις που θα συνοδεύονται από ρήτρα απασχόλησης, με αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και των αμοιβών.

Με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στήριξη του εξαγωγικού χαρακτήρα, ενίσχυση συνεταιριστικών κοινοπρακτικών σχημάτων αλλά και σοβαρή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Με ένα επενδυτικό σοκ που θα συνδυάζει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ αλλά κυρίως θα προσελκύσει με αξιόπιστο τρόπο ξένα κεφάλαια, χωρίς αγκυλώσεις τύπου Ελληνικού ή Σκουριών που διασύρουν τη χώρα στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη που συνδυάζει την καινοτομία και την παιδεία με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τη βιομηχανία και την μεταποίηση, το περιβάλλον και τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο.

Μέσα από τον περιφερειακό σχεδιασμό, προτείνουμε αναπτυξιακούς πόλους-υποδείγματα γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας ένα παραγωγικό σύμπλεγμα που συνδέει τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 2 ημερίδες σε Λαμία και Πάτρα, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, ενώ ακολουθούν ανάλογες εκδηλώσεις και στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Ταυτόχρονα, με θεματικές ημερίδες για την υγεία, την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και με εργαστήρια στο συνέδριο του Ιουνίου γύρω από τον πολιτισμό, τους θεσμούς, την αυτοδιοίκηση και άλλα θέματα, ανοίγουμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων προς συζήτηση για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Το συνέδριο του Ιουνίου αποτελεί ένα κρίσιμο σταθμό στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η επικεφαλής της Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους όσοι μοιράζονται κοινές αγωνίες και ανησυχίες για το μέλλον της χώρας να συμπορευθούν στην προσπάθειά μας.

Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της υπέρβασης των αντιθέσεων αλλά και της υποχώρησης των εγωισμών, ειδικά από όσους τιμήθηκαν από την παράταξη διαχρονικά.

Να συνδιαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη νέα, μεγάλη παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Να πάρουμε αποφάσεις πολιτικές και οργανωτικές για τις προτεραιότητες αλλά και τη μορφή της παράταξης.

Μέσα από διάλογο, σύνθεση, αλλά και αίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης.

Γιατί ο διάλογος ήταν και είναι πάντα πλούτος για τη δημοκρατική παράταξη.

Γιατί η σύνθεση ήταν και είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για να ανακτήσουμε τους όρους και της προϋποθέσεις της πολιτικής και κοινωνικής μας κυριαρχίας.

Γιατί η αίσθηση ευθύνης ήταν και είναι η πυξίδα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, πυξίδα που καθόρισε τη στάση μας στις κρίσιμες εθνικές επιλογές της νεότερης ιστορίας, πάντα προς όφελος του έθνους.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά το εγχείρημα είναι ελπιδοφόρο και πρέπει να στηριχθεί, παρά τις ατέλειες ή τις καθυστερήσεις.

Φίλες-φίλοι,

Όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ απόψε, είστε η καρδιά της παράταξης. Αντέξατε στα δύσκολα, χάρη σε εσάς μπορεί σήμερα η δημοκρατική συμπαράταξη να στέκεται και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Πέρα και πάνω από τις επιμέρους διαφωνίες ή και πικρίες, , μας ενώνουν κοινές αγωνίες και προσδοκίες για το μέλλον της χώρας, η αγάπη για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και η συνείδηση της ιστορικής μας προσφοράς στην αλλαγή της χώρας.

Αλλαγή που , παρά τα όποια λάθη και υπερβολές, δεν μπορούν να αμαυρώσουν την καταλυτική μας προσφορά στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να αποκαταστήσουμε τη χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοκρατικούς πολίτες, να αγωνιστούμε μαζί τους για μια χώρα αυτόνομη, παραγωγική και δημιουργική.

Να τους καλέσουμε να μας ακούσουν ξανά, να μας πιστέψουν πάλι και να μας στηρίξουν για μία ακόμα φορά.

Να τους πείσουμε ότι μάθαμε, ότι ακούμε, ότι έχουμε προτάσεις και λύσεις, ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, ότι πιστεύουμε στις δυνατότητες τους.

Για να το πετύχουμε, πρέπει όλοι μας να κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις, να πιστέψουμε στον κοινό στόχο και να δουλέψουμε μεθοδικά, αλλά όχι προσωπικά.

Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι απαραίτητοι και σας καλώ να τον δώσουμε με ψυχή και ήθος, όπως αρμόζει στην παράταξη.

Back To Top