Skip to content

Άμεση ανάγκη στήριξης των πληττόμενων παραγωγών της Ηλείας από τον πρόσφατο παγετό-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν τους Ηλείους παραγωγούς, μετά από τις καταστροφές που υπέστησαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ακόμη και ολική καταστροφή των όψιμων καλλιεργειών εσπεριδοειδών (ποικιλίες Ναβελίνες, Μέρλιν, Βαλέντσια και μανταρίνια Νόβα, Ορτανίκ), ενώ κατά τα φαινόμενα το ίδιο καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα για τις καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών, καρπουζιών και πεπονιών.

Ειδικά για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη για φέτος, αφού ο παγετός χτύπησε τα δέντρα πάνω στην ανθοφορία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίπτωση να καρποφορήσουν, ενώ όπως σημειώνεται, φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι καλλιέργειές τους βάλλονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εκτεταμένες, όμως, είναι και οι ζημιές και στην καλλιέργεια της πατάτας από τον πάγο των τελευταίων ημερών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεδομένου ότι η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη και ο χρόνος για την συγκομιδή είναι κοντά, οι παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν το ήδη μειωμένο εισόδημά τους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει πως η συγκεκριμένη καταστροφή συνέβη σε μια δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα, με τα κόστη παραγωγής να έχουν εκτοξευθεί, με την κατανάλωση να είναι μειωμένη, λόγω της ακρίβειας και της κρίσης, ενώ οι υποχρεώσεις των αγροτών έχουν πολλαπλασιαστεί και σε αυτό το πλαίσιο ζητά να πληροφορηθεί το:

  • Πότε σκοπεύουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Ηλείας που επλήγησαν από τον παγετό;
  • Με ποιο μηχανισμό θα γίνει αυτό και σε πότε θα ολοκληρωθεί;
  • Αν θα υπάρξει πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων καλλιεργητών, προκειμένου να αποζημιωθούν για την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ στο σύνολο της;
  • Αν υπάρχει επεξεργασία για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους καλλιεργητές, για όλα τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τις νόσους στην παραγωγή με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτσης:

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

     τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

 

Θέμα: « Άμεση η ανάγκη για τη στήριξη των παραγωγών της Ηλείας που υπέστησαν ζημιά από τον πρόσφατο παγετό»

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές της Ηλείας εξαιτίας του παγετού των τελευταίων ημερών, με τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν να κυμαίνονται αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ακόμη και ολική καταστροφή των όψιμων καλλιεργειών εσπεριδοειδών (ποικιλίες Ναβελίνες, Μέρλιν, Βαλέντσια και μανταρίνια Νόβα, Ορτανίκ), ενώ κατά τα φαινόμενα το ίδιο καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα για τις καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών, καρπουζιών και πεπονιών.

Όπως επισημαίνουν, συγκεκριμένα, οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη για φέτος, αφού ο παγετός χτύπησε τα δέντρα πάνω στην ανθοφορία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίπτωση  να καρποφορήσουν, ενώ όπως σημειώνουν, φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι καλλιέργειές τους βάλλονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εκτεταμένες, όμως, είναι και οι ζημιές και στην καλλιέργεια της πατάτας από τον πάγο των τελευταίων ημερών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη και ο χρόνος για την συγκομιδή είναι κοντά, ενώ οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι η παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη, με αποτέλεσμα να βαίνει μειούμενο και το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.

Η συγκεκριμένη καταστροφή συνέβη σε μια δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα, με τα κόστη παραγωγής να έχουν εκτοξευθεί, με την κατανάλωση να είναι μειωμένη, λόγω της ακρίβειας και της κρίσης, ενώ οι υποχρεώσεις των αγροτών έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επειδή ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας δοκιμάζεται για πολλοστή φορά και συνεπώς περιμένει την άμεση αρωγή της πολιτείας, η οποία πρέπει να σταθεί έμπρακτα δίπλα του.

Επειδή οι αγροτικοί σύλλογοι έχουν εδώ και έναν τουλάχιστο χρόνο διατυπώσει συγκεκριμένο αίτημα για αλλαγή των προβλέψεων που αφορούν την ανθοφορία των εσπεριδοειδών και τις σχετικές αποζημιώσεις, στο πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, όπως έχει συμβεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, αποφεύγουν συνήθως να δεσμευτούν πάνω σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποζημιώσεων των παραγωγών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Ηλείας να μην γνωρίζουν ούτε το ποτέ, ούτε το ποσό, αλλά ούτε και το πώς θα αποζημιωθούν για τον παγετό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε σκοπεύουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Ηλείας που επλήγησαν από τον παγετό; Με ποιο μηχανισμό θα γίνει αυτό και σε πότε θα ολοκληρωθεί;
  2. Θα υπάρξει πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων καλλιεργητών, προκειμένου να αποζημιωθούν για την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ στο σύνολο της;
  3. Επεξεργάζεσθε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους καλλιεργητές, για όλα τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τις νόσους στην παραγωγή με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Μιχάλης Κατρίνης

 

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο