Skip to content

Η ακρίβεια επιμένει, η κυβέρνηση αδρανεί, οι πολίτες ασφυκτιούν-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στην εκπομπή ‘’Πρωινές Διαδρομές’’ με τον Βασίλη Αδαμόπουλο

Για το θέμα της ακρίβειας ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Τα νέα στοιχεία που αναμένονται για τον πληθωρισμό την Παρασκευή από την Eurostat και την Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά πάσα πιθανότητα θα δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, στο καλάθι της νοικοκυράς δηλαδή.

Αλλά και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, συνεχίζει να έχει την υψηλότερη τιμή, παρά τη μείωση των τιμών που έχει παρατηρηθεί στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν τόσο στην αγορά ενέργειας, όσο και στην αγορά τροφίμων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να διασφαλίσει το εισόδημα των πολιτών από τις υπέρμετρες αυξήσεις.

Μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», επιτυγχάνουν μόνο σημειακά την συγκράτηση των αυξήσεων, χωρίς κατ’ ανάγκη να καταφέρνουν να μειώσουν τις τιμές. Όλα ανεβαίνουν, ενώ ο μισθός παραμένει ο ίδιος και 910.000 συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Για το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε:

Η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη για μία ακόμη φορά, ιδίως σε μια περίοδο, όπου η έξαρση των ιώσεων και των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Η ολιγωρία του υπουργείου Υγείας οδηγεί τους πολίτες σε πανικό, με αποτέλεσμα στο άκουσμα της έλλειψης φαρμάκων, να τρέχουν να προμηθευτούν ακόμη και φάρμακα που δεν χρειάζονται, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αυξημένες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες και παράλληλα μειωμένες εισαγωγές φαρμάκων.

Μια λύση θα ήταν, αυτό που η σημερινή κυβέρνηση έκανε το Μάρτιο του 2022, όταν και απαγόρευσε την εξαγωγή φαρμάκων, για λόγους δημόσιας υγείας και εκτάκτων αναγκών. Εάν είχε κάνει και τώρα κάτι ανάλογο, έγκαιρα, η κατάσταση στην αγορά των φαρμάκων θα ήταν πολύ καλύτερη, ιδίως για βασικά σκευάσματα ευρείας χρήσης όπως η παρακεταμόλη.

Αν αυξηθεί η τιμή των φαρμάκων, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, το «μάρμαρο θα πληρώσουν» συνταξιούχοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 ευρώ.

Για την υπόθεση της «παραίτησης» του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Χειμάρα:

Η υπόθεση του κ. Χειμάρα είναι ένα ακόμη «κομμάτι στο πάζλ» των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν το κράτος ‘’λάφυρο’’ και ανερυθρίαστα λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ότι ένας εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ θεωρούσε πως μπορεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, να είναι βασικός συνεργάτης και προμηθευτής δημοσίων οργανισμών και πως αυτό θα μπορούσε να περάσει στο απυρόβλητο, δείχνει την αίσθηση αλαζονείας πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει, βέβαια, ο πρωθυπουργός είναι γιατί εξώθησε σε παραίτηση τον κ. Χειμάρα, ενώ δεν έκανε το ίδιο και για τον κ. Πάτση που εκμεταλλεύτηκε την θέση του, για να αγοράσει κόκκινα δάνεια πολιτών σε εξευτελιστική τιμή, απειλώντας αδύναμους δανειολήπτες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών.

 

Back To Top