Skip to content

Η ακρίβεια καλπάζει. Σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών η κυβέρνηση της ΝΔ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης πέρασε σήμερα στην Ιστορία. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αποκαλυφθεί η αλήθεια για την δολοφονία Λαμπράκη, όπως και η ύπαρξη του παρακράτους. Γι’ αυτό και μόνο είναι δεδομένο ότι θα τον τιμήσει η ίδια η Ιστορία», τόνισε εισαγωγικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της  Βουλής.

Επιπροσθέτως, σε σχέση με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως η Πολιτεία «Επιμένει να αντιμετωπίζει τους εγκληματίες ως οπαδούς και τους οπαδούς ως εγκληματίες!», συμπληρώνοντας πως το πολιτικό σύστημα «πρέπει να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται πίσω από απαρχαιωμένα κλισέ και αναχρονιστικούς νόμους».

Σε σχέση με την επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ο επικεφαλής της Κ.Ο. υπογράμμισε πως: «Η ακρίβεια κυριαρχεί και η κυβέρνηση περιμένει απλά την αγορά να αυτορυθμιστεί, περιορίζεται στο ρόλο του παθητικού θεατή».

Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την επίκληση ότι οι ανατιμήσεις είναι διεθνές φαινόμενα, αφού όπως είπε «αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια».

Τόνισε ότι η κυβερνητική αδράνεια έχει οδηγήσει σε μια ένταση συνεπειών πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισήμανε με έμφαση ότι όλες οι διαβεβαιώσεις των υπουργών αλλά και του Πρωθυπουργού, από το φθινόπωρο, ότι η ακρίβεια ήταν ένα παροδικό φαινόμενο έχουν διαψευστεί.

«Οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειας, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση» ανέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

-1 στα 3 νοικοκυριά δυσκολεύεται πολύ να καλύψει τις βασικές ανάγκες του και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

-6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των αυξήσεων.

-8 στα 10 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες θέρμανσης.

-6 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου εξαιτίας των ανατιμήσεων και της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων.

Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο τρέχει με 5,5%, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ανέφερε επίσης ότι η ακρίβεια και οι διαρκείς ανατιμήσεις απειλούν την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιοτεχνίας, της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αρνείται  τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά,  τη στιγμή που η χώρα μας έχει ΦΠΑ 13%  σε αυτά, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ από 4 έως 7%.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν:

-Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-Μετάταξη σε υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για είδη βασικής διατροφής .

-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 2022.

-Αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συντάξεις ακόμα και κάτω από 300 ευρώ.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στο ρεύμα που οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, ο Μιχάλης Κατρίνης καταλόγισε δύο σοβαρά λάθη στην κυβέρνηση: α) ότι συντήρησε την πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και β) ότι απέκλεισε από την παραγωγή και ανάπτυξη ΑΠΕ την αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τους απλούς καταναλωτές.

Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανενόχλητους τους μεγάλους ιδιώτες παρόχους της ενέργειας, να μεταφέρουν αυτόματα τις αυξήσεις στους καταναλωτές, χωρίς να απορροφήσουν ένα μέρος των αυξήσεων.

Τη στιγμή που άλλες  Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα περιορισμού, απειλώντας ακόμα και με «πλαφόν» στις αυξήσεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας:

«Το πρόβλημα της ακρίβειας που διαρκώς διευρύνεται, είναι ‘’ψιλά γράμματα’’ για την κυβέρνηση, αφού το διαζύγιο της με τα λαϊκά στρώματα είναι οριστικό. Εμείς, είμαστε εδώ για να αποκτήσει η χώρα μια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση που διαθέτει τεκμηριωμένο και προγραμματικό λόγο.

Η  επερώτηση, που καταθέσαμε,  είναι μόνο η αρχή. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, σήμερα, για να προστατεύσει τους πολίτες και να αποτρέψει τη διεύρυνση των ανισοτήτων που απειλούν την κοινωνική συνοχή αλλά και την ίδια τη χώρα».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης πέρασε σήμερα στην Ιστορία, αφού πρώτα έγραψε Ιστορία.

Αδέκαστος και ακέραιος, Δημοκράτης και δικαστικός.

Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αποκαλυφθεί η αλήθεια για την δολοφονία Λαμπράκη και η ύπαρξη ενός παρακράτους σε εποχές δύσκολες και ταραγμένες.

Τιμήθηκε με το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι δεδομένο ότι θα τον τιμήσει η ίδια η Ιστορία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

15 χρόνια πριν ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα από τους δολοφόνους του Μιχάλη να τον μαχαιρώνουν μέχρι θανάτου και δεν κάναμε τίποτα!

5 χρόνια πριν είδαμε τον δολοφόνο του Άλκη να μαχαιρώνει σε ζωντανή σύνδεση και πάλι δεν κάναμε τίποτα!

Τόσοι θάνατοι, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί και δεν κάναμε τίποτα!

Βλέπουμε ότι το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί με βίντεο από καταδρομικές επιθέσεις, πολεμικές συρράξεις, μαχαιρώματα και ξύλο, σε γειτονιές και πάρκα των Ελληνικών πόλεων και όμως δεν κάνουμε τίποτα!

Παρακολουθούμε την «αδελφοποίηση» των ομάδων χούλιγκαν σε ένα διεθνές δίκτυο βίας και θανάτου και εξακολουθούμε να μην κάνουμε τίποτα!

Επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε τους εγκληματίες αυτούς ως οπαδούς και τους οπαδούς ως εγκληματίες!

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα!

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι έχουμε βαθμό ευθύνης για το έγκλημα στην Θεσσαλονίκη και όλα τα προηγούμενα εγκλήματα που υποτίθεται ότι σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα την εκσυγχρονισμένη πλέον μορφή του χουλιγκανισμού και τη μετατροπή του σε πλήρως οργανωμένες, εγκληματικές οργανώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό!

Κι ας σταματήσουμε επιτέλους να κρυβόμαστε πίσω από απαρχαιωμένα κλισέ και αναχρονιστικούς νόμους.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε αναλόγως!

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μετά την αποτυχία σας, κύριοι της κυβέρνησης, στη διαχείριση της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών ήρθε η ώρα σήμερα να συζητήσουμε την αποτυχία σας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξελίσσεται  στο πιο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια.

Να συζητήσουμε πάνω στα πραγματικά προβλήματα του πολίτη, μακριά από το κλίμα οξύτητας που με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μια και πίστευαν ότι η πόλωση θα τους βοηθήσει να συγκρατήσουν τον κόσμο που τους εγκαταλείπει.

Ειλικρινά όμως θλίβομαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως ακριβώς έπραξε και με την πανδημία, επιχειρεί να μας πείσει ότι πέρα από αυτό που βλέπουμε, πέρα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, υπάρχει μια άλλη εικόνα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος.

Προφανώς με τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος και συζήτηση, εκτός βέβαια του ότι τέτοια επιχειρήματα προκαλούν τους πολίτες.

Αν συνεχίσετε έτσι κ. Υπουργοί, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφθείτε , έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ένα σούπερ μάρκετ.

Ή ένα βενζινάδικο, αφού προχθές η τιμή της αμόλυβδης έφτασε το 1,824 ευρώ, απέχοντας μόλις 1,5 λεπτό από την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών (2012 Αύγουστος) ενώ ή τιμή του μπρεντ είναι 12% χαμηλότερη σε σχέση με τότε.

Μόνο τον Ιανουάριο το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε 9%, ενώ η αμόλυβδη αυξήθηκε 4,5%, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο, με την τιμή στις Κυκλάδες να ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Γιατί στην Ελλάδα, λόγω της ατελούς λειτουργίας των αγορών, όταν μια τιμή ανεβαίνει δύσκολα κατεβαίνει.

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα ψώνια φέτος ήταν μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το 2020, γιατί το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος ήταν αυξημένο κατά 5%, γιατί 1 στα 2 προϊόντα που πουλήθηκαν ήταν εορταστικές προσφορές ή προωθητικές εκπτώσεις.

Γιατί οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά δείχνουν αυξήσεις ως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αλλά και τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά που απαρτίζουν το ‘’καλάθι της νοικοκυράς’’.

Γιατί σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΤτΕ οι αυξήσεις των τιμών θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές για διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους.

Βιώνουμε ήδη ένα εξάμηνο σπιράλ ανατιμήσεων που κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός και όσο η κυβέρνηση αρκείται στο ρόλο του παθητικού θεατή και περιμένει από την αγορά να αυτορυθμιστεί.

Ας σταματήσει επιτέλους να κρύβεται πίσω από την επίκληση των διεθνών αυξήσεων, γιατί αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Γιατί η κυβερνητική ανεπάρκεια και άγνοια της πραγματικότητας έχει οδηγήσει σε μια ένταση συνεπειών πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των υπουργών σας περί παροδικού φαινομένου ακρίβειας, ακόμα και η διαβεβαίωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι με τα 9 ευρώ/MWh θα απορροφήσει το σύνολο της αύξησης του ρεύματος, αναιρέθηκαν από την πραγματικότητα.

Και τα δύο, διαψεύστηκαν οικτρά.

Κύριοι της κυβέρνησης.

Αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση.

Αυτή τη στιγμή, 1 στα 3 νοικοκυριά δυσκολεύεται πολύ να καλύψει τις βασικές ανάγκες του και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10.4%, ενώ  ο μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης στην Ελλάδα είχε την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. το 2020.

Χθες μάλιστα νακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα για το μήνα Ιανουάριο, που δεν πιστεύω να τα αμφισβητείτε.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 11 ετών και εκτινάχθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο, πάνω από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που υπολογίζεται στο 5,1%.

Υπενθυμίζω ότι το Δεκέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 4,4% .

Δηλαδή μέσα σε ένα μόνο μήνα είχαμε αύξηση 1,1%.

Ήδη κ. Σταϊκούρα αναθεωρήσατε τον ετήσιο στόχο του πληθωρισμού για το 2022 στο 1,5-2% από 1%, πάνω στο οποίο συντάχθηκε ο προϋπολογισμός σας του τρέχοντος έτους.

Είναι αυτός ο πληθωρισμός και αυτή η ακρίβεια που θα διαρκούσαν ως τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, όταν οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις μιλούν για διατήρηση σε υψηλό επίπεδο ως και το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τόσο διορατικοί είστε στην κυβέρνηση.

Σας ρωτάμε λοιπόν ευθέως:

Πως μπορούν άνθρωποι με μισθό 600  ευρώ και συνταξιούχοι των 400-500 ευρώ, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και άνεργοι να σταθούν όρθιοι απέναντι σε αυτό το κύμα των ανατιμήσεων;

Έχετε να δώσετε απάντηση;

Πως μπορεί η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας ομνύατε προεκλογικά, να αντέξει αυτές τις αυξήσεις και τις διευρυμένες ανισότητες που προκαλεί;

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Κόστος ενέργειας που αδυνατούν να καλύψουν τα νοικοκυριά και να απορροφήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την Αθήνα να κατατάσσεται στις 6 πιο ακριβές πόλεις, ανάμεσα σε 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Είναι σαφές ότι έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται, ακόμα και τώρα, σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Η ακρίβεια, κύριοι Υπουργοί, είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, συνδέεται και με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σας που να σας θυμίσω ότι σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στην αύξηση της κατανάλωσης.

Όταν, όμως, 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των αυξήσεων.

Όταν 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου εξαιτίας των ανατιμήσεων και της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων.

Όταν 8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες θέρμανσης, αφού αυτό τίθεται σε προτεραιότητα και αποτελεί το βασικό άξονα πάνω στον οποίο γίνεται η διαχείριση των εξόδων.

Τότε, πως θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της κατανάλωσης, πάνω στην οποία έχει στηρίξει η κυβέρνηση όλο τον Π/Υ του 2022;

Όταν 2 στις 3 εμπορικές επιχειρήσεις  δηλώνουν ότι οι πωλήσεις μέχρι και στην Black Friday υπήρξαν απογοητευτικές, είναι δυνατόν να λέτε σε χαμηλόμισθους ότι πρέπει να περιμένουν την Πρωτομαγιά για να πάρουν μία αύξηση στον μισθό τους, άγνωστο μάλιστα σε ποιο ύψος;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν προκάλεσε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Η συζήτηση αυτή δημιουργεί δύο σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες.

Η πρώτη είναι να αναγνωρίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα που αρνείται να δει: το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η δεύτερη και πλέον σημαντική είναι να αναζητηθούν λύσεις, να κατατεθούν προτάσεις και ιδέες, για να συγκρατηθούν οι τιμές και να σταματήσει η μείωση της αγοραστικής δύναμης και του πραγματικού εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.

Γιατί οι καθυστερημένες, ανεπαρκείς και με «δόσεις» οριζόντιες επιδοτήσεις και  τα ημίμετρα της κυβέρνησης , δεν συνιστούν λύσεις.

Ιδιαίτερα σε ένα πρόβλημα που δυστυχώς – και σε αντίθεση με τις προβλέψεις σας – θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα διαρκέσει, απειλώντας την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιοτεχνίας, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, με τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία να σημειώνει αύξηση 30% σχεδόν το Δεκέμβριο.

Τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών – θυμάστε που πανηγυρίζατε κ. Γεωργιάδη και κ. Σταϊκούρα 1 μήνα πριν – να υποχωρεί τον Ιανουάριο στις 57,9 μονάδες και το ρυθμό αύξησης παραγωγής και παραγγελιών να είναι ο βραδύτερος εδώ και 8 μήνες.

Διαβάζω μάλιστα το πανηγυρικό tweet του κ. Γεωργιάδη στις 6/1/2022, «…ότι αισθάνεται περήφανος πως επί της θητείας του, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 3η θέση Παγκοσμίως στον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), τον κορυφαίο Δείκτη για την παραγωγικότητα εκάστης Χώρας».

Περιμένω σήμερα, να μας πει αν αισθάνεται το ίδιο περήφανος που ο ίδιος δείκτης μειώθηκε τον Ιανουάριο κ. Σταϊκούρα.

Θα διαρκέσει, με τους αγρότες αβοήθητους από την πολιτεία, να μην μπορούν να αντέξουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Θα διαρκέσει, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση εργαζόμενους και συνταξιούχους, κυρίως αυτούς που είναι πιο αδύναμοι.

Από εμάς δεν θα ακούσετε προτάσεις στα όρια του λαϊκισμού ή λόγια του αέρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, εκεί που η χώρα μας έχει ΦΠΑ 13% όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ από 4 έως 7%.

Όταν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΠΕ το Δεκέμβριο η εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων στρωμάτων μπορεί να γίνει και έμμεσα, από την αναδιάταξη του επιπέδου ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, ώστε να επιμεριστεί περισσότερο αναλογικά το κόστος στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Ό,τι σας λέμε εμείς, ό,τι λέει η λογική και ό,τι αρνείστε να κάνετε.

Η κυβέρνηση όμως όλο το προηγούμενο κρίσιμο εξάμηνο απέφυγε:

-Να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

-Να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, με μέτρα τόνωσης της ρευστότητας τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις.

Όπως είπα και πριν, εμείς καταθέτουμε προτάσεις.

Προτάσεις που ανακόπτουν την ένταση του προβλήματος και ανακουφίζουν αποτελεσματικά εκείνους που αναλογικά πλήττονται περισσότερο.

Προτάσεις που προέκυψαν μετά από διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τους αρμόδιους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της πολιτείας.

Προτάσεις που περιλαμβάνουν:

1ον) Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

2ον) Μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλό συντελεστή (στο 6%) για ορισμένα βασικά αγαθά, για το κρίσιμο επόμενο διάστημα και επανεξέταση του μέτρου στην συνέχεια.

3ον) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

4ον) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 2022.

5ον) Αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους (400.000 τουλάχιστον), στη θέση του ΕΚΑΣ που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν με τέτοιο κύμα ακρίβειας να υπάρχουν συντάξεις ακόμα και κάτω από 300 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνω με μια αναφορά στο θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας που οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες.

Γιατί η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει ίσως και δύο ή τρία χρόνια , όπως εκτιμά η Κομισιόν.

Τη χρονιά που πέρασε, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην οποία η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24%.

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι τα μοναδικά στην Ευρώπη που επωμίζονται το σύνολο των αυξήσεων της χονδρεμπορικής.

Είναι καιρός, λοιπόν, να αποκτήσει η χώρα συγκεκριμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση έκανε δύο βασικά λάθη:

-Συντήρησε την πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.

-Απέκλεισε, με τον τρόπο της,  από την παραγωγή και ανάπτυξη ΑΠΕ την αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τους απλούς καταναλωτές.

Παράλληλα, έχει αφήσει ανενόχλητους τους μεγάλους ιδιώτες παρόχους της ενέργειας, να μεταφέρουν αυτόματα τις αυξήσεις στους καταναλωτές, χωρίς να απορροφήσουν ούτε κατ’ ελάχιστο ένα μέρος των αυξήσεων.

Γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την κρίση στην ενέργεια την πληρώνουν όλοι: οι βιομηχανίες, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι λιανέμποροι,  οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι.

Όλοι ανεξαιρέτως, εκτός από τους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας.

Και θα πρέπει και αυτοί να αναλάβουν μερίδιο από το κόστος αυτό και όχι να στέλνουν τον λογαριασμό σε όλους τους υπόλοιπους.

Τη στιγμή που άλλες  Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα περιορισμού, απειλώντας ακόμα και με «πλαφόν» στις αυξήσεις, αλλά και έδρασαν έγκαιρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η επικοινωνία είναι θεμιτή όταν υπάρχει και η πολιτική που παράγει ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση, μη έχοντας μια τέτοια πολιτική, αρκείται στην επικοινωνία.

Αρνείται να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος της ακρίβειας, προσπαθεί να μας πείσει είτε ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Τα προβλήματα που διαρκώς διευρύνονται είναι ‘’ψιλά γράμματα’’ για την κυβέρνηση, αφού το διαζύγιο της με τα λαϊκά στρώματα είναι οριστικό.

Εμείς, είμαστε εδώ για να αποκτήσει η χώρα μια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση που διαθέτει τεκμηριωμένο και προγραμματικό λόγο.

Η σημερινή επερώτηση είναι μόνο η αρχή.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, σήμερα, για να προστατεύσει τους πολίτες και να αποτρέψει τη διεύρυνση των ανισοτήτων που απειλούν την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να εκφράσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες του Ελληνικού λαού.

Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σίγουρα αξίζουν κάτι καλύτερο.

Back To Top