Μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων για τα τραγικά περιστατικά ασθενών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση ανακάλυψε…
Η Ηλεία περιμένει το σχέδιο ανασυγκρότησης και την δίκαιη αντιμετώπισή της σε σχέση με τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Μιχάλη Κατρίνη στην ολομέλεια της Βουλής, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να εντάξει την Ηλεία στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.
Μάλιστα, η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει μέσω του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την φορολογική πολιτική κ.Βεσυρόπουλου, ενώ ήταν αυτονόητη υποχρέωση να έρθουν στη Βουλή για να απαντήσουν, ο Υπουργός Οικονομικών (υπεύθυνος για την κρατική αρωγή) και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ που έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.
Το γεγονός αυτό στηλίτευσε στην ομιλία του ο κ. Κατρίνης, τονίζοντας ότι: « η κυβέρνηση δεν θέλει ενοχλητικά ερωτήματα, όπως για ποιο λόγο αποκλείονται από τα μέτρα αποκατάστασης πυρόπληκτες περιοχές, όπως η Ηλεία. Δεν έχει άλλωστε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα…
Πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, και μετά από πίεση, εξήγγειλε σχέδιο αποκατάστασης και της Ηλείας, του οποίου έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Θα συμμετάσχουν οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας στην εν λόγω επιτροπή;» αναρωτήθηκε ο Ηλείος βουλευτής
Ο κ. Κατρίνης ζήτησε να εφαρμοστούν τα οριζόντια μέτρα στήριξης που ισχύουν για την Εύβοια (εκδόθηκαν ήδη οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις) κατ’ αναλογία και για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας και όχι να παρατηρείται ‘’αρωγή 2 ταχυτήτων’’ (άλλα μέτρα στην Εύβοια-άλλα στην Ηλεία),
Μέτρα όπως:
- Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών
- Αναστολή δανειακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και πλειστηριασμών
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 2022, 2023
- Αναστολή συμβάσεων εργασίας με επιδότηση εργαζόμενων
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να υλοποιηθούν για τις πυρόπληκτες περιοχές μέτρα όπως:
- Αναπλήρωση χαμένου αγροτικού εισοδήματος σε βάθος 5ετίας
- Αναπλήρωση του συνόλου του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά
- Ειδικό πρόγραμμα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με το 70% του ποσού να μην επιστρέφεται
- Ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων
Δυστυχώς, σε όλα αυτά τα ερωτήματα και προτάσεις δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση, ενώ δεν απαντήθηκε και το ερώτημα σε σχέση με τα κριτήρια διάθεσης των πόρων του Ταμείου Αρωγής .
Ο κ. Κατρίνης ζήτησε η Ηλεία να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο σε σχέση με τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης.