1) Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του…
Να ενημερώνονται οι δανειολήπτες πόσα πληρώνουν τα funds για να αγοράζουν τα χρέη τους από τις τράπεζες.
Τη θέσπιση της υποχρεωτικής ενημέρωσης των δανειοληπτών για το τίμημα και όλα τα στοιχεία που αφορούν την πώληση των χρεών τους από τις τράπεζες στις εταιρίες των funds, ζητούν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, Β. Κεγκέρογλου και Κ. Σκανδαλίδης, με κοινή ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, μετά από την κατάργηση του ν. 3869 του 2010 («νόμου Κατσέλη»), «έρχονται δραματικές εξελίξεις με την αύξηση των πλειστηριασμών των κατοικιών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και με την άρση κάθε μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Απρίλιο».
Οι εξελίξεις αυτές θέτουν τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους και επιβάλλουν στην πολιτεία την υποχρέωση να θεσπίσει, κατ’ ελάχιστον, «την υποχρεωτική ενημέρωση των δανειοληπτών για το ακριβές τίμημα της μεταβίβασης, μαζί με όλα τα στοιχεία που αφορούν τη μεταβίβαση απαιτήσεων μέσω τιτλοποίησης των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και εταιρίες απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.
Η νομοθετική αυτή αλλαγή επιβάλλεται, όπως τονίζουν ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές, εφόσον με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται μόνο «η αναγγελία της μεταβίβασης του δανείου προς τους οφειλέτες και τους εγγυητές με κάθε πρόσφορο μέσο», αλλά όχι και το χρηματικό ποσό με το οποίο έγινε η μεταβίβαση από την τράπεζα στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια ο δανειολήπτης να βρίσκεται σε δυσμενή διαπραγματευτική θέση, κατά τις συζητήσεις του με αυτές τις εταιρείες. Είναι επομένως κρίσιμο να γνωρίζει το ακριβές τίμημα, ώστε να μπορέσει να υποβάλει ρεαλιστικές προτάσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη, τόσο τα δικά του συμφέροντα, όσο και της εταιρείας, από τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες, οι οποίες πούλησαν αυτές τις απαιτήσεις, ισχυρίζονται ότι δεν μπορούσαν να προτείνουν «κούρεμα του χρέους» στον δανειολήπτη, προφασιζόμενες «ηθικούς λόγους». Είναι, επίσης, απολύτως βέβαιο ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού αγοράζουν τα δάνεια των οφειλετών σε τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το ύψος των μεταβιβασθέντων απαιτήσεων, με αποτέλεσμα να μπορούν να κερδοσκοπούν αθέμιτα και καταχρηστικά εις βάρος τους.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, η μεγάλη πλειοψηφία των απαιτήσεων που μεταβιβάστηκαν ή θα μεταβιβαστούν, αφορούν, κυρίως, τα δάνεια των πραγματικά αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας και λιγότερο τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», για τους οποίους ούτως ή άλλως δεν τίθεται θέμα προστασίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι με παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Βλάχο ο Μιχάλης Κατρίνης επανέφερε το αίτημα να κληθούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών των funds να ενημερώσουν τη Βουλή για τη δράση και λειτουργία τους, ενόψει αυτών των δραματικών εξελίξεων για τους δανειολήπτες.