Skip to content

ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού υπό κατάρρευση. Απαιτούνται άμεσες λύσεις-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε επίκαιρη επερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Μ. Βορίδη και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με 21 συναδέλφους του, σε σχέση με την καθημερινά εντεινόμενη θεσμική, οικονομική και λειτουργική ασφυξία των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, εξαιτίας των κυβερνητικών αβελτηριών.

Όπως τονίζει ο Ηλείος βουλευτής: «Η τοπική δημοκρατία ασφυκτιά, έχοντας υποστεί αλλεπάλληλες απόπειρες χειραγώγησης της λειτουργίας της», αφού το θεσμικό «σοκ» που επέφερε ο «Κλεισθένης Ι» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολούθησαν οι βεβιασμένες, όσο και δίχως ολοκληρωμένο σχεδιασμό νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Αλλά και σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την καταιγίδα ανατιμήσεων, που εκτινάσσουν το κόστος καθημερινής λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες, ο βουλευτής Ηλείας κάνει λόγο για δραματικό αδιέξοδο των Νομικών Προσώπων, των Επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), αφού όπως υπολογίζεται, με βάση τις τρέχουσες τιμές, οι Δήμοι της χώρας, από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 1 δις ευρώ για τις ίδιες υπηρεσίες.

 

Όπως μάλιστα τονίζει ο βουλευτής, ο κίνδυνος μετακύλισης νέων βαρών στις «πλάτες» των δημοτών μέσω διόγκωσης των δημοτικών τελών είναι απειλητικά παρών, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως σειρά δημοτικών υπηρεσιών έχουν εκ του νόμου ανταποδοτικό χαρακτήρα στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους.

 

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως η δημοσιονομική αβεβαιότητα κορυφώνεται, τόσο για τους Δήμους όσο και για τις τσέπες των πολιτών, εξαιτίας και του τέλους ταφής απορριμμάτων, που «φορτώθηκε» στην Αυτοδιοίκηση από 1.1.2022, χωρίς ωστόσο να ευθύνεται ο θεσμός για τις αποφάσεις, τις καθυστερήσεις και τους λανθασμένους χειρισμούς που βαρύνουν το Κεντρικό Κράτος.

 

Επιπλέον στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησης, η κυβέρνηση εγκαλείται για:

  • Τις καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,
  • Το μη βαρύνοντα ρόλο και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, τόσο σε σχέση με την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, όσο και σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας,
  • Την υποστελέχωση των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού, η οποία θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή άσκηση των αρμοδιοτήτων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθιστώντας «Γολγοθά» το έργο των εργαζομένων.
  • Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που προωθούν την ιδιωτικοποίηση κομβικών υπηρεσιών για τους ΟΤΑ,
  • Το ελλιπές πλαίσιο που αφορά τις λειτουργίες, τις αρμοδιότητες, όπως και τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας,
  • Και τις κυβερνητικές ασάφειες σε σχέση με τις οριστικές λύσεις βιωσιμότητας και χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, καθώς και των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

 

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμπιστεύεται τους Ο.Τ.Α. και πιστεύει ότι μόνο η γενναία ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, με ταυτόχρονη διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων, σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και λογοδοσίας, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε πλείστες “κακοδαιμονίες” του Ελληνικού Κράτους», καταλήγει χαρακτηριστικά το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης του Μιχάλη Κατρίνη και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

 

 

Back To Top