Skip to content

Στη Βουλή φέρνει ο Μιχάλης Κατρίνης το ζήτημα του αποκλεισμού της Ηλείας από τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές

Με επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο Μιχάλης Κατρίνης επιδιώκει να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα του αποκλεισμού της Ηλείας από τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές και να αρθεί η αδικία.

Ο κ.Κατρίνης επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι κάηκαν 125.000 στρέμματα φυτικού και δασικού κεφαλαίου, η Ηλεία αποκλείστηκε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ειδικό πρόγραμμα  ανασυγκρότησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης με δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρθηκε 2 φόρες μόνο στην Εύβοια, ανακοινώνοντας και οριζόντια μέτρα ανακούφισης μόνο για τους 2 δήμους της βόρειας Εύβοιας.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος σε ορίζοντα-τουλάχιστον-πενταετίας, ενώ εξαιρούνται από τα μέτρα  αποκατάστασης φυτικού κεφαλαίου οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ.

Παράλληλα όπως τονίζει ο κ.Κατρίνης δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα υποστούν τις συνέπειες άμεσα ή έμμεσα από το πλήγμα στην αγροτική οικονομία ενώ χαρακτηρίζει ακατανόητη την εξαίρεση των δύο δήμων της Ηλείας που επλήγησαν από την πυρκαγιά από τα οριζόντια μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων που ισχύουν οριζόντια για όλους τους κατοίκους στους δύο δήμους της Εύβοιας.

Ο κ. Κατρίνης ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, αφού σύμφωνα με την Π.Ν.Π. που δημοσιεύτηκε, τα κριτήρια διανομής των πόρων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, χωρίς αυτά να διευκρινίζονται.

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε:

΄΄ Όπως έχω πει και άλλες φορές, επιβεβαιώνεται ότι η Ηλεία δεν υπάρχει στο χάρτη για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νομός Ηλείας αντιμετωπίζεται είτε με προκλητική αδιαφορία είτε με συμπεριφορές και επιλογές που φτάνουν στα όρια της εμπάθειας.

Η εξαίρεση του νομού μας-ειδικά της Αρχαίας Ολυμπίας με πάνω από το 50% των δημοτικών διαμερισμάτων να έχουν πληγεί από την πυρκαγιά- από τα οριζόντια μέτρα στήριξης για τις πυρόπληκτες περιοχές συνιστά άδικη, άνιση και εκτός λογικής αντιμετώπιση.

Έστω και την ύστατη ώρα, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, ζητώ από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιλογές της, να αντιληφθεί ότι οι πυρόπληκτοι της Ηλείας δικαιούνται και αυτοί όσα προβλέπονται και για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα για την ανακούφιση των κατοίκων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να είναι διάφανος και κοινά αποδεκτός, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς.’’

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: Ελλιπή τα μέτρα στήριξης για την πυρόπληκτη Ηλεία

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία απαιτούν δραστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης του περιβαλλοντικού, παραγωγικού και οικονομικού ιστού της περιοχής, αφού οι συνέπειες θα είναι δραματικές το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρά τα 125.000 καμένα στρέμματα φυτικού και δασικού κεφαλαίου των πρόσφατων πυρκαγιών, η πυρόπληκτη Ηλεία απουσιάζει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ειδικό πρόγραμμα  ανασυγκρότησης, ενώ ο τρόπος διάθεσης των πόρων του Ταμείου Κρατικής Αρωγής θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.  Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν προβλέφθηκε η αναπλήρωση εισοδήματος σε ορίζοντα πενταετίας για το απολεσθέν αγροτικό εισόδημα, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εξαίρεση από την αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου των ιδιοκτητών που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ. Την ίδια στιγμή απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων δήμων, ενώ ακατανόητη θεωρείται η εξαίρεση των δήμων της Ηλείας από τα οριζόντια μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων που ισχύουν οριζόντια για όλους τους κατοίκους μόνο για δύο δήμους της Εύβοιας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα εντάξει την Ηλεία στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών και με ποια κριτήρια θα διαθέσει τους πόρους του Ταμείου Κρατικής Αρωγής για την ενίσχυση και αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν;
  2. Με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσει το απολεσθέν αγροτικό εισόδημα και πως θα ενισχύσει επιχειρήσεις και  επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών;

 

Back To Top