Ξεκάθαρες κουβέντες (πιο ξεκάθαρες δε γίνεται) από τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη…
Τεράστιο θέμα οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΦΕΤ και ενιαίο σύστημα ελέγχων.
Κρίσιμα θέματα και ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), που αφορούν άμεσα και την Ηλεία, έθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν για ακρόαση οι προτεινόμενοι για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ..
Ο βουλευτής αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο και ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ο έλεγχος των σφαγείων και ο έλεγχος συγκομιδής, διανομής και συσκευασίας των νωπών φρούτων και των λαχανικών, που ανήκουν στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι το πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις, τις οποίες η πολιτεία δεν μπορεί να ανιχνεύσει, είναι τεράστιο και θίγει τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές του τόπου μας, σε πάρα πολλά προϊόντα, όπως π.χ. είναι το γάλα, το κρέας, τα οπωροκηπευτικά (πατάτες) κλπ.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι ο έλεγχος των τροφίμων είναι σήμερα κατανεμημένος σε πολλές υπηρεσίες, αποσπασματικός και άρα όχι όσο αποτελεσματικός θα έπρεπε, αφού εκτός του ΕΦΕΤ πραγματοποιούν ανάλογους ελέγχους και οι περιφερειακές υπηρεσίες (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δ/νσεις Υγείας), καθώς και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε το ερώτημα, εάν και κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση για την θεσμοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος ελέγχων των τροφίμων, στο οποίο ο ΕΦΕΤ θα έχει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο όλων αυτών των υπηρεσιών.
Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό του ζήτησε, επίσης, να απαντήσει, εάν έχει την πολιτική βούληση να ζητήσει την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΦΕΤ στην κατανομή των προσλήψεων, αφού σε αρκετές περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχουν περιφερειακές διευθύνσεις που να λειτουργούν, όπως είναι η Στερεά Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος, στην Κρήτη πέντε επιθεωρητές κλπ.
Τέλος, αφού εξήρε τις ικανότητες του υψηλής ποιότητας και επιστημονικής κατάρτισης προσωπικού του ΕΦΕΤ, ρώτησε τον Υπουργό εάν θεωρεί ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να συμβάλει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την βιομηχανία τροφίμων, με σκοπό την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων και όχι μόνο να παραμένει στα αυστηρά ελεγκτικά του καθήκοντα.