Skip to content

Το επιτελικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην  ΕΡΤ NEWS και στην εκπομπή ”Επτά” με την Βάλια Πετούρη

 

Σε σχέση με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

 

Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, ανάμεσα στον ΟΣΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ενδεικτικό της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί σε ένα νευραλγικό τομέα κρατικής ευθύνης που αφορά άμεσα τους πολίτες, όπως είναι ο σιδηρόδρομος.

Παρά την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει ολόκληρη την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης ούτε σήμερα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

Ωστόσο, εν έτει 2023, κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι η ασφάλεια των πολιτών μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα, χωρίς άλλες ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

Ευθύνες υπάρχουν, λοιπόν, και στη διοίκηση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ και στον τέως πολιτικό τους προϊστάμενο, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν υπεύθυνος για τον σιδηρόδρομο.

Ευθύνες υπάρχουν και για το επιτελικό κράτος, το οποίο επί τέσσερα ολόκληρα  χρόνια «πανηγυρίζει», αυτάρεσκα, για τα δήθεν επιτεύγματά του, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι δεν «άκουγε» καν τις φωνές αγωνίας των εργαζόμενων και των υπεύθυνων και δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών. Και η ευθύνη αυτή βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που προϊσταται του ‘’επιτελικού’’ κράτους

Η δε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού περί «θυσίας των παιδιών» στο δυστύχημα των Τεμπών είναι πολιτικά απαράδεκτη.

 

Για την ξαφνική «καρατόμηση» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Είναι άξιο απορίας, πώς αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί ένας αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος μόλις ένα μήνα πριν είχε κριθεί ως απολύτως κατάλληλος να συνεχίσει να προσφέρει στη θέση αυτή.

Είναι ενδεικτική, μάλιστα, η δημόσια τοποθέτηση του τέως αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος κάνει πλέον λόγο για κέντρα εξουσίας που παρέβλεψαν με πρωτοφανή τρόπο τις προτάσεις του, αφήνοντας σαφή εννοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Θεωρώ ότι τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές, όχι μόνο δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτους δικαίου, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν εκπνεύσει ο συνταγματικός της βίος, προσπαθεί με απροκάλυπτο τρόπο να ελέγξει οποιοδήποτε θεσμό της πολιτείας περνάει μέσα από την δικαιοδοσία της.

Τέτοιες συμπεριφορές, ωστόσο, μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω.

Για τον ρυθμιστικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

Θα πρέπει κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, επιτέλους, να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών και όχι να τη μεταθέτει συνεχώς, στο πλαίσιο ενός προσωπικού, μικροπολιτικού σχεδιασμού.

Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές με το δικό του πρόγραμμα, έχοντας μεταξύ πολλών άλλων καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις μας:

  • Για το συνεχώς αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, στην αντιμετώπιση του οποίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς.
  • Για την στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο παρότι όλοι αποθέωναν μέσα στην πανδημία, καταρρέει, έχοντας αφεθεί στην τύχη του σκοπίμως από την κυβέρνηση.

Με αυτές και άλλες προτάσεις θα προσέλθουμε στις εκλογές και θα ζητήσουμε-μετά τις εκλογές-την αποδοχή των θέσεων μας, γιατί θεωρούμε ότι η υιοθέτηση των προτάσεών μας θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντάς τους ελπίδα και προοπτική.

Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι το βραδύ των εκλογών ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μία δυνατή εντολή και με βάση τις «κόκκινες γραμμές» μας, θα καλέσουμε τις υπόλοιπες  πολιτικές δυνάμεις να μας πουν, αν τις αποδέχονται ή όχι, προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μακριά από τις «περιπέτειες» των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

 

Back To Top