Skip to content

Αυτό που λείπει από τον προϋπολογισμό είναι η ανθρωπιά-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για προϋπολογισμό από τον οποίο λείπει η ανθρωπιά κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας επιπλέον ότι ο προϋπολογισμός πάσχει στα πεδία της αξιοπιστίας και της ευθύνης, ενώ δεν δίνει λύσεις σε προβλήματα που «καίνε» τους συμπολίτες μας, όπως το τεράστιο ιδιωτικό χρέος και η ακρίβεια, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων.

Όπως ανέφερε, η απάντηση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι η 4η πιο ακριβή στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι τα «χρωματιστά» τιμολόγια, με σκοπό να κρύψει τη «γκρίζα» ρύθμιση που συνδέει τις διακυμάνσεις στους λογαριασμούς, με τη χονδρική αγορά. Επιπλέον, δεν δίνει καμία εξήγηση στους πολίτες που ρωτούν πώς είναι δυνατόν, ενώ έχει πέσει ο γενικός πληθωρισμός κι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παίρνει μέτρα, να είναι σήμερα η Ελλάδα πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων με 9%, ενώ η αύξηση των ειδών διατροφής σωρευτικά ξεπερνάει το 31,5% από το 2020 μέχρι σήμερα.

Σε σχέση με την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως έκαναν με επιτυχία άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε ότι αυτό γίνεται επειδή επιλέγει να εισπράττει φόρους κυρίως από την άδικη έμμεση φορολογία, που έχει φτάσει να αποτελεί το 60% των φορολογικών εσόδων και να πλήττει τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιφυλάσσει μια σειρά από μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους λίγους και εύπορους εισοδηματικά πολίτες. Επιπλέον, όπως τόνισε, με την επιβολή του οριζόντιου κεφαλικού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση ομολογεί πως αδυνατεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, παρότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις έλεγε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την τεχνογνωσία και την αυτοπεποίθηση να το κάνει.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργοποίησε την κρυφή της ατζέντα, που απέκρυψε προεκλογικά από τον ελληνικό λαό, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια εθνική οικονομία χωρίς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υλοποιώντας κατευθύνσεις της Έκθεσης Πισαρίδη.

Χαρακτήρισε μύθο της κυβέρνησης ότι τα έσοδα που θα πάρει από τον κεφαλικό φόρο των επαγγελματιών θα πάνε στην υγεία, αφού ουσιαστικά θα πάνε για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων, που αυξήθηκαν κατά 664 εκατομμύρια σε εννέα μήνες, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταρρέει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με γιατρούς εξουθενωμένους που εκπέμπουν σήμα κινδύνου και βεβαίως με νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, που δεν έχουν γιατρούς.

Σε σχέση με την πολιτική στον πρωτογενή τομέα, ο Ηλείος βουλευτής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι αγρότες μας, αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις, ζημιές που δεν πληρώνονται ή πληρώνονται πετσοκομμένες και με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και υψηλά χρέη που απειλούν ιδιοκτησίες αγροτών και κτηνοτρόφων».

Ο  Μιχάλης Κατρίνης απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για θετικό πρόσημο στην οικονομία, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μειωμένες το 2023 κατά 40%, το εμπορικό έλλειμμα είναι 26 δις, ενώ οι εξαγωγές θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο και πρόσθεσε: «Στην απονομή της δικαιοσύνης είμαστε στην 14η κατάταξη της παγκόσμιας τράπεζας, στην ελευθερία του Τύπου είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ, στην ανθρώπινη ελευθερία η Ελλάδα είναι προτελευταία  και μόνο πάνω από την Ουγγαρία. Το 78% των επιχειρηματιών θεωρούν τη διαφθορά σοβαρό εμπόδιο. Ο Ευρωπαϊκός Ελεγκτικός Μηχανισμός αναφέρει ότι το 40% των έργων δίνονται με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Για ποια λοιπόν μεγάλα επιτεύγματα μιλά η κυβέρνηση; Για αυτά που κανείς δεν πιστεύει;»

 

 

 

Back To Top