Skip to content

Η κυβέρνηση , στη δεύτερη τετραετία της, ενεργοποιεί την κρυφή της ατζέντα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση πάσχει στο πεδίο της αξιοπιστίας και σε αυτό της ευθύνης. Βασίζεται σε αδικαιολόγητες βεβαιότητες που έρχονται σε σύγκρουση με την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και με τα προβλήματα που διογκώνονται και απειλούν την κοινωνική συνοχή.’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ.Κατρίνης μίλησε ευθέως για την ενεργοποίηση της κρυφής ατζέντας της κυβέρνησης, αναφερόμενος στη φορολογική της πολιτική.

‘’Ο κεφαλικός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και διαψεύδει την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα επιβάλει κανένα νέο φόρο.΄΄ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους και τους ισχυρούς , γεγονός που αποδεικνύεται από:

-Τη μείωση φόρων σε μερίσματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία

-Την αύξηση αφορολόγητου στις δωρεές μεγάλης ακίνητης περιουσίας

-Τη μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων

-Τη μείωση φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

-Τη μείωση φόρου στα επιχειρηματικά ομόλογα, ενώ οι ενδοομιλικές συναλλαγές ,που εξαφανίζουν τα κέρδη, βρίσκονται  στο απυρόβλητο.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους που πλήττουν την μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών που, παρά τη μειωμένη πιστωτική επέκταση, αυξάνουν εντυπωσιακά τα έσοδά τους από προμήθειες και τόκους, λόγω της υψηλής διαφοράς επιτοκίου χορηγήσεων-καταθέσεων.

Παράλληλα ο κ.Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια εθνική οικονομία χωρίς μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες έχει αποκλείσει από τη ρευστότητα, τα φθηνά δάνεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις  βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών.

Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αύξηση των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία, ο Μιχάλης Κατρίνης αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 486 εκατομμύρια για την υγεία θα διοχετευθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων, που αυξήθηκαν κατά 664 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες.

Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι στον 5ο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, για τις δαπάνες υγείας οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους 5,5 δις ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ 5,3 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Κατρίνης τόνισε:

‘’Το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι ενώ ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συζητά και τι διαπραγματεύεται.

Η διακήρυξη που υπογράφηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν σημαίνει τίποτα στην πράξη από τη στιγμή που η Τουρκία διατηρεί το casus belli, θέτει ζητήματα τουρκικής μειονότητας και αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά και προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, όπως η συμπερίληψη ελληνικών περιοχών σε στρατιωτικές της ασκήσεις.

Η εθνική συνεννόηση δεν συνιστά αποδοχή τετελεσμένων που αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση.

Και βέβαια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποσυνδέονται από το Κυπριακό. Η Κύπρος, όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού, δεν είναι βάρος.’’

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία μου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης.

Όχι αυτές που ακούστηκαν προεκλογικά, αλλά αυτές που αποτελούν την πραγματική της ατζέντα.

Ένας προϋπολογισμός που πάσχει και στο πεδίο της αξιοπιστίας και σε αυτό της ευθύνης.

Γιατί βασίζεται σε αδικαιολόγητες βεβαιότητες κόντρα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, χωρίς να δίνει λύση στα προβλήματα που διογκώνονται και απειλούν την κοινωνική συνοχή.

Όσο κι αν ψάξει κανείς στις  2163 σελίδες του προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να βρει καμία πρόταση ή διέξοδο σε προβλήματα που καίνε τους συμπολίτες μας, όπως είναι η ακρίβεια ή το τεράστιο ιδιωτικό χρέος, προβλήματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων.

Και για να γίνω σαφής.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, με 120 και πλέον ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι τα χρωματιστά τιμολόγια, για να κρύψει την γκρίζα ρύθμιση που συνδέει τις διακυμάνσεις στους λογαριασμούς με την τιμή του ρεύματος στη  χονδρική αγορά.

Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων με 9%, με σωρευτικό πληθωρισμό 31,5% στα τρόφιμα την τελευταία τριετία.

Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες, αλλά η κυβέρνηση δεν τους δίνει κάποια εξήγηση είναι: αφού μειώνεται ο γενικός δείκτης πληθωρισμού, αφού πήρατε τόσα μέτρα, αφού κάνετε τόσους ελέγχους, γιατί αυξάνεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα;

Δεν δίνει εξήγηση, αφού οι αυξήσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν το 2024, τροφοδοτούνται επί δύο χρόνια από την αισχροκέρδεια και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως προτείνουμε εμείς και όπως έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί;

Γιατί θα αποκαλυπτόταν η αποτυχία της δημοσιονομικής της διαχείρισης και της φορολογικής της πολιτικής, αφού τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους.

Ως αντιπολίτευση μιλούσε για το κοινωνικά άδικο μείγμα στο ισοζύγιο έμμεσων και άμεσων φόρων.

Τώρα που η ίδια εκτόξευσε τους έμμεσους φόρους-που πλήττουν την μεσαία τάξη-και και τους οικονομικά ασθενέστερους οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των φορολογικών εσόδων και το 80% των επιπλέον εσόδων, σιωπά.

Το πώς αντιμετωπίζει, βέβαια, η κυβέρνηση τους λίγους, εύπορους εισοδηματικά πολίτες, αποδεικνύεται με αριθμούς και επιλογές:

  • Μείωση φόρων σε μερίσματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία
  • Αύξηση αφορολόγητου στις δωρεές μεγάλης ακίνητης περιουσίας και μετρητών
  • Μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων
  • Μείωση φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Μείωση φόρου στα επιχειρηματικά ομόλογα, ενώ
  • Οι ενδοομιλικές συναλλαγές – που εξαφανίζουν τα κέρδη – βρίσκονται επίσης στο απυρόβλητο.

Ο κεφαλικός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και διαψεύδει την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα επιβάλει κανένα νέο φόρο.

Πού πήγε άραγε η γεμάτη αυτοπεποίθηση προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τους φοροφυγάδες, στις προγραμματικές δηλώσεις του, όταν έλεγε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την τεχνογνωσία να τους εντοπίσει;

Χάθηκε η τεχνογνωσία;

Ή μήπως τώρα ενεργοποιεί την κρυφή ατζέντα που απέκρυψε από τους πολίτες προεκλογικά;

Και ποια ακριβώς είναι η κρυφή ατζέντα;

Ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια εθνική οικονομία χωρίς μικρές επιχειρήσεις, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ‘’Έκθεσης Πισαρίδη’’.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τη ρευστότητα, τα φθηνά δάνεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών οδηγούνται σε βίαιες εξαγορές και κλείσιμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού αποκαλύπτουν από πού θα αντλήσει φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση:

-38,7% από ΦΠΑ.

-21,1 % από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

– Και μόλις 10,6% από φόρο κερδών. Λιγότερα από το 2023.

Αυτό είναι το μίγμα άντλησης εσόδων.

Δεν θα αντλήσει έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών που, παρά τη μειωμένη πιστωτική επέκταση, αυξάνουν εντυπωσιακά τα έσοδά τους από προμήθειες και τόκους, λόγω της υψηλής διαφοράς επιτοκίου χορηγήσεων-καταθέσεων.

Στις τράπεζες παρέχει μόνο εγγυήσεις για να μειώσουν λογιστικά τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, ενώ το ιδιωτικό χρέος 7.000.000 δανειοληπτών και οφειλετών υπερβαίνει τα 270 δις ευρώ.

Μύθος ότι μειώθηκαν τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια.

Ένας ακόμη μύθος που διακινεί η κυβέρνηση είναι ότι τα έσοδα από τον κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες θα πάνε στην υγεία.

Δεν αποκαλύπτει, όμως, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά τα 486 εκατομμύρια θα διοχετευθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων, που αυξήθηκαν κατά 664 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες.

Τι απομένει για να στηριχθεί το ΕΣΥ που καταρρέει, χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εξουθενωμένους γιατρούς που εκπέμπουν σήμα κινδύνου, με νοσοκομεία-ιδιαίτερα στην περιφέρεια- χωρίς γιατρούς;

Μόνο εξαγγελίες προεκλογικές.

Και η αμείλικτη πραγματικότητα.

Στον 5ο χρόνο διακυβέρνησής σας, για τις δαπάνες υγείας 5,5 δις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες από την τσέπη τους και 5,3 δις ο ΕΟΠΥΥ.

Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω πόσοι συνάδελφοι συμμερίζονται την αισιοδοξία για αύξηση των επενδύσεων στο 15% το 2024, όταν το 2023 α) ο ρυθμός αύξησής τους ήταν ο μισός από αυτόν που είχε προβλεφθεί, β) οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν μειωμένες 40% σε σχέση με το 2022, ενώ γ) το 70% εξ αυτών αφορούσε εξαγορές δανείων και αγορά ακινήτων.

Δεν ξέρω πόσοι πείθονται από τις εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι (Wood) προβλέπουν αισθητά χαμηλότερο ρυθμό κι όταν οι οικονομίες της ευρωζώνης, με τις οποίες συνδέεται η ελληνική, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Δεν ξέρω πόσοι εφησυχάζουν από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εύρωστη οικονομία, όταν το εμπορικό έλλειμμα ήδη αγγίζει τα 26 δις, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνά το 7%, οι εξαγωγές κλείνουν το 2023 με αρνητικό πρόσημο, οι πληρωμές ΕΣΠΑ πάγωσαν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου αυξήθηκαν (πρωτογενή πλεονάσματα γαρ), οι δημόσιες επενδύσεις και τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης μειώθηκαν το 2023.

Την ίδια στιγμή, η άλλη Ελλάδα του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες μας, αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, ζημιές από  την κλιματική κρίση που δεν πληρώνονται ή πληρώνονται πετσοκομμένες και με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και υψηλά χρέη που απειλούν τις ιδιοκτησίες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τον Οκτώβριο πληρώσατε στους παραγωγούς τη μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης που έχει δοθεί ποτέ. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις; Τα οικολογικά σχήματα; Η αναδιανεμητική ενίσχυση; Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ; Πότε θα πληρωθούν;

Πως θα γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους ενστάσεις μας, θα ψηφίσει τις δαπάνες για την Άμυνα, όπως έκανε πάντοτε, γιατί είναι υπεύθυνη και πατριωτική πολιτική δύναμη.

Από την άλλη όμως, δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι ενώ ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συζητά και τι διαπραγματεύεται.

Γιατί η Διακήρυξη που υπογράφηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν σημαίνει τίποτα στην πράξη.

Το casus belli της Τουρκίας παραμένει, ενώ συνεχίζει να θέτει ζητήματα τουρκικής μειονότητας και αποστρατιτικοποίησης στα νησιά και να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, όπως η συμπερίληψη ελληνικών περιοχών σε στρατιωτικές της ασκήσεις.

Η εθνική συνεννόηση δεν συνιστά αποδοχή τετελεσμένων που αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση.

Αυτό να το ξεχάσετε.

Η εθνική συνεννόηση διαμορφώνεται θεσμικά, με μια συμφωνία
«κόκκινων γραμμών» για τη συζήτηση με την Τουρκία.

Και βέβαια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποσυνδέονται από το Κυπριακό.

Η Κύπρος, όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού και χτυπά πολύ δυνατά, δεν είναι βάρος!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα χρειάζεται μια νέα και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Που να έχει ως πυξίδα της την εθνική αξιοπρέπεια και ασφάλεια, αλλά και την αξιοπρέπεια και ασφάλεια κάθε πολίτη στην καθημερινότητά του.

Που να θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή.

Μια πολιτική που να αγκαλιάζει όλους όσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται σήμερα εκτός των τειχών ή είναι αόρατοι για την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης, μόνο ως ένα κράτος δικαίου και ευθύνης, με διαφάνεια παντού, με σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας, αλλά προπαντός με σεβασμό του κράτους στον πολίτη.

Η οικονομία μας θα γίνει ισχυρή, μόνο εάν αλλάξουμε το παραγωγικό μας πρότυπο και εγκαταλείψουμε παθογένειες του παρελθόντος, κάτι που δεν έγινε παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, κάτι που δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που συζητούμε.

Η χώρα μας πρέπει να απελευθερωθεί από  παρωχημένες πρακτικές και να επενδύσει στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, να επενδύσει στη νέα γενιά.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να ανταποκριθεί.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν τους στρατηγικούς στόχους της επόμενης μέρας, στους οποίους είναι δεσμευμένο το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ που είναι μια σύγχρονη, υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη.

Το ΠΑΣΟΚ που ασκεί τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση και διαμορφώνει μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί να εκφράσει τις δυνάμεις αυτές στην πορεία αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Γιατί υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις, που αναζητούν αυτή την προοδευτική έκφραση.

Γιατί οι δημιουργικές δυνάμεις γίνονται πλειοψηφικές, όταν βρίσκουν αυτή την έκφραση.

Για να υπάρχει ισονομία, ανάπτυξη, ελπίδα και προοπτική για όλους.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί και θα πετύχει περισσότερα.

 

 

Back To Top