Skip to content

Η επιστολική ψήφος και η θωράκιση της δημοκρατίας- Άρθρο στο ΠΑΡΟΝ

Το ζήτημα της επιστολικής ψήφου δεν έκλεισε το προηγούμενο διάστημα, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Στην πραγματικότητα,μόλις έχει ανοίξει και θα μας απασχολήσει πολύ ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, αλλά και στο μέλλον. Και αυτό, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία, κρυπτόμενη επικοινωνιακά πίσω από τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, ψήφισε μόνη τηςτην καθολική δυνατότητα επιστολικής ψήφου και για τους πολίτες στο εσωτερικό, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, σε ό,τι αφορά ζητήματα που άπτονται των εγγυήσεων για τη μυστικότητατης ψηφοφορίας.

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η δυνατότητα αυτή να μην δίνεται σε όλους τους πολίτες ως επιλογή, αλλά σε εκείνους που λόγω προβλημάτων κινητικότητας (ασθενείς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους), σπουδών ή εποχιακής εργασίας, δεν μπορούν να προσέλθουν στην κάλπη, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Η υιοθέτηση από την κυβέρνηση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και τη συναίνεσή του, μια διάθεση που εκφράστηκε κατ’ αρχήν στην επιτροπή.

Όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα πάντα το προηγούμενο διάστημα, ώστε να υπονομεύσει κάθε διάθεση συναίνεσης που υπήρχε. Όχι μόνο δεν δέχθηκε την τροπολογία, αλλά προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα. Κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία με την οποία θέλησε να επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, χωρίς αυτό το θέμα να έχει συζητηθεί ποτέ ούτε στη δημόσια διαβούλευση, ούτε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μια επικοινωνιακή καθαρά κίνηση με συνειδητή πρόθεση να τορπιλίσει κάθε πιθανότητα συναίνεσης και να υποδείξει ως  ‘’εχθρική’’ την αντιπολίτευση απέναντι στους απόδημους. Πέρα από την καταγγελία αυτών των αντικοινοβουλευτικών μεθοδεύσεων, η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ουσία του ζητήματος ήταν, ότι πρώτα θα πρέπει να αξιολογηθεί η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και μετά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές, αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Βασικό επικοινωνιακό επιχείρημα της κυβέρνησης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στο εσωτερικό της χώρας ήταν η διευκόλυνση των πολιτών και η αύξηση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Η αιτία, βέβαια,για την αυξημένη αποχή, δεν είναι η αδυναμία των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες. Είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης τους απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Πώς να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη, όταν μια κυβέρνηση εργαλειοποιεί και επιχειρεί να ελέγξει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές;  Μπορεί έτσι να πείσει ότι έχει ως στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας;

Όταν μια κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο και τρόπο εδώ και ενάμιση χρόνο να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών και όταν παρεμποδίζει την έρευνα για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, πιστεύει κανείς ότι οι πρακτικές αυτές δεν γίνονται αντιληπτές από τους πολίτες; Όταν μια κυβέρνηση αφήνει ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια, όταν κάνει ότι δεν βλέπει οργανωμένα συμφέροντα που βγάζουν δισεκατομμύρια εις βάρος των πολιτών, όταν η πολιτική παραδίδει την αυτονομία της, χάνει τη χρησιμότητά της και μετατρέπεται σε όμηρο οικονομικών συμφερόντων, τότε ποια εμπιστοσύνη να έχουν οι πολίτες απέναντι στο πολιτικό σύστημα;

Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός έδειξε στους βουλευτές και στους Υπουργούς του το δρόμο της αποχής, προκειμένου να μην προκληθεί κυβερνητική κρίση αλλά και ρήγμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Τι μήνυμα δίνει στους πολίτες;

Επομένως, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την επιστολική ψήφο και την εκλογική διαδικασία, μήπως κρύβουν άλλες ανομολόγητες προθέσεις; Μένει να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι η δημοκρατία μας δεν αντέχει άλλα τραύματα. Μόνος δρόμος είναι η ενίσχυση και η θωράκιση των θεσμών της, με τρόπο που οι πολίτες να αισθάνονται ότι προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία τους. Αλλά αυτό μπορεί, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, να το εγγυηθεί μόνο η δημοκρατική, πατριωτική και προοδευτική παράταξη, με κεντρικό κορμό και εκφραστή το ΠΑΣΟΚ.

Back To Top