Skip to content

Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και την κοινωνία για την ανατροπή-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  1. 1. Βάσει δημοσκοπήσεων σχηματίζεται η εικόνα πως η ΝΔ μένει “μόνη” στο “παιχνίδι” δίχως αντιπολιτευτική πίεση. Όμως έχουν έτσι τα πράγματα τελικά…;

Αν εννοείτε την εικόνα που διαμορφώνει η επικοινωνιακή και μιντιακή υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να είναι έτσι.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Τόσο στη Βουλή όσο και μέσα στην κοινωνία το ΠΑΣΟΚ είναι η τεκμηριωμένη και ‘’ενοχλητική’’ για την κυβέρνηση αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε αυτοί που αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και ταυτόχρονα καταθέτουμε και ρεαλιστικές προτάσεις. Για την ακρίβεια, για την κοινωνική κατοικία, για το δημόσιο σύστημα υγείας, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά της χώρας.

Είναι δεδομένο και το έχω ξαναπεί ότι υπάρχει μια μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που αναζητά έκφραση.

  1. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πάντως δείχνει να ανεβαίνει αυτό που λέμε “αργά και σταθερά”. Τι εκτιμάτε ωστόσο για το … από εδώ και πέρα;

Όλοι συμφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τις επιδόσεις τους στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις-και κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές-ότι είναι σε φάση διαρκούς ανόδου. Θέλουμε η πορεία αυτή να επιβεβαιωθεί με σημαντική αύξηση των ποσοστών μας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η πορεία αυτή είναι πιστεύω σε αρχικό στάδιο, το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι σε λίγο καιρό το ίδιο. Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και απέφυγε να αντιμετωπίσει. Στις ευρωεκλογές, οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους έχουν την ευκαιρία να σηματοδοτήσουν την ανατροπή του σημερινού σκηνικού και την αλλαγή συσχετισμών.

Έχουν επιλογή: είναι το ΠΑΣΟΚ ,που στέκεται με αποφασιστικότητα απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη  που όσο περνά ο καιρός αποκτά όλο και πιο έντονα καθεστωτικά χαρακτηριστικά.

Η ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού προϋποθέτει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Είναι προϋπόθεση για να εκδηλωθούν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες την επόμενη μέρα για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής και δημοκρατικής πρότασης διακυβέρνησης.

  1. Η κατάσταση στη χώρα έχει ως εξής: Οι οικονομικές δυσκολίες στα νοικοκυριά συνεχίζονται, οι μικρομεσαίοι στενάζουν, η ακρίβεια βαίνει αμείωτη. Είναι όντως οι διεθνείς συγκυρίες που δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωσης ή μήπως απλώς αποτελούν το ιδανικό “άλλοθι” αδιέξοδων πολιτικών;

Μέχρι σήμερα το αφήγημα της κυβέρνησης ήταν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.

Το αφήγημα αυτό όμως καταρρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, στον πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Όπως έχω ξαναπεί, η ίδια η κυβέρνηση παρακολουθεί αν δεν τροφοδοτεί την ακρίβεια προκειμένου να έχει αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ. Για αυτό άλλωστε και δεν συζητά τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για αυτό και δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά, στην οποία πλέον κυριαρχούν τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια, η οποία διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  1. Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους. Κι εσείς, που είστε Ηλείος, γνωρίζετε καλά τα βαθύτερα προβλήματα που άπτονται της αγροτικής πολιτικής. Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης – υπουργείου;

Η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση , αντί να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, αναζητά δικαιολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Πέρα από την αδυναμία αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους παραγωγής για τον Έλληνα αγρότη, καταγράφονται προβλήματα όπως οι μειωμένες ενισχύσεις και η περικοπή αποζημιώσεων, ενώ η τιμή πώλησης του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους-με το ίδιο κόστος παραγωγής-έπεσε 30 λεπτά μέσα σε δύο εβδομάδες, χωρίς να μειωθεί η τιμή στο ράφι.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν συζητά την ενεργοποίηση μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο.

Χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα , με ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, νέα στρατηγική, φορολογικά κίνητρα. Η πολιτική για τον πρωτογενή τομέα πρέπει να συνδεθεί με το δημογραφικό και με την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

  1. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως εθνική επιτυχία την προμήθεια των F-35. Είναι έτσι;

Το ΠΑΣΟΚ, όπως όλοι γνωρίζουν έχει στηρίξει όλες τις αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Από εκεί και πέρα όμως, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας με επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς όρους.

Σε ότι αφορά στα F-35, ουδείς γνωρίζει το κόστος και τον αριθμό των αεροσκαφών που θα προμηθευτεί η χώρα μας.

Επίσης δεν γνωρίζουμε αν ισχύει η δωρεάν παραχώρηση φρεγατών LCS για την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός. Και βέβαια η αξιολόγηση του συγκεκριμένου τύπου πλοίου θα πρέπει να γίνει από τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και όχι από τρίτους, γιατί ήδη υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις.

Να επισημάνω επίσης ότι απουσιάζει κάποια αναφορά ή δέσμευση για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο κατασκευαστικό κομμάτι, ενώ η ανακοίνωση της προμήθειας των F-35 έγινε για να καλύψει τις εντυπώσεις από την έγκριση της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με τις ΗΠΑ να ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για συμμετοχή της Τουρκίας στα F-35.

Να υπενθυμίσω την ομιλία του κ.Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, το Μάιο του 2022 όταν κάλεσε το Κογκρέσο να λάβει υπόψη του την επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά και τις επιλεκτικές της σχέσεις με τη Ρωσία, πριν προχωρήσουν στην πώληση πολεμικού υλικού.

Η Τουρκία που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που απειλεί ευθέως μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα, που έχει εισβάλλει και κατέχει παρανόμως έδαφος ενός ανεξάρτητου κράτους όπως είναι η Κύπρος, ότι κάνει δηλαδή και η Ρωσία στην Ουκρανία, επιβραβεύεται.

Δεν το λες αυτό και θρίαμβο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

  1. Και μια ερώτηση για την Δυτική Ελλάδα συνολικότερα: Σας ικανοποιεί η πορεία της Περιφέρειάς μας ή θεωρείτε πως υπάρχει κάτι που ΔΕΝ γίνεται…

Η Νέα Δημοκρατία είχε ως στόχο να ελέγξει τις περιφέρειες, γιατί στη δική της λογική οι περιφέρειες αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και προέκταση της πολιτικής της.

Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αυτόνομη στρατηγική. Η Δυτική Ελλάδα έχει έλλειψη υποδομών, δεν έχει σαφή και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρότυπο, δεν αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα .

Χρειαζόμαστε πολιτικές για την απασχόληση, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας. Αυτές απουσιάζουν, ενώ περισσεύουν κινήσεις μικροπολιτικής περασμένων δεκαετιών. Εύχομαι αυτή η εικόνα να αλλάξει.

Back To Top