Skip to content

Υπάρχει τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας;ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι :

-Η αύξηση των επιτοκίων  οδήγησε σε έσοδα πάνω από 7 δις ευρώ το 2023 για τις Τράπεζες, χωρίς να έχουν δοθεί επιπλέον δάνεια. Στα έσοδα αυτά που οφείλονται μόνο στην αύξηση των επιτοκίων προστίθενται και τα αυξημένα έσοδα από τραπεζικές προμήθειες, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το πρόστιμο που επιβλήθηκε.

-Τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ το επιτόκιο χορηγήσεων είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωζώνη, με την απόκλιση να υπερβαίνει το 43% στα καταναλωτικά δάνεια.

-Παρά την κερδοφορία των τραπεζών, δεν χορηγούνται νέα δάνεια ενώ το 90% όσων ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη χώρα  είναι αποκλεισμένο από την τραπεζική ρευστότητα και τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.

– Το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανταγωνισμό, σύμφωνα και με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, την στιγμή που οι 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 97% της αγοράς.

‘’ Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχει στη χώρα μας τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας’’ τονίζει σε δήλωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που ερωτά τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών :

-Αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τραπεζική ρευστότητα και να μειωθούν οι προμήθειες.

-Αν προτίθεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο πιθανής αντι-ανταγωνιστικής πρακτικής στην λειτουργία των τραπεζών, ζητώντας την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Back To Top