Skip to content

Η εποχή των αυτοδυναμιών τελείωσε-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ POLITICAl

Το  ΠΑΣΟΚ   θα επιμείνει   για κυβέρνηση συνεργασίας και  στο ενδεχόμενο ενός  δεύτερου εκλογικού γύρου;

Εμείς πιστεύουμε ότι η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα εμπεριέχει και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Άλλοι είναι αυτοί που απαξιώνουν την ψήφο των πολιτών και τους απειλούν από τώρα με δεύτερες και τρίτες εκλογές.

Είναι δυνατόν να λένε κάποιοι στους πολίτες ότι η ψήφος τους στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν θα έχει καμία σημασία και να προαναγγέλλουν δεύτερες και τρίτες εκλογές;  Είναι αυτή δημοκρατική αντίληψη;

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει κανόνες,κυρίως, όμως, δεν έχει αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα, είναι δύναμη αλλαγής και δύναμη ευθύνης.

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις εκλογές της 21ης Μαϊου, να βάλουν τη χώρα σε μια νέα εποχή.

-Με ποιο από τα δυο κόμματα  αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε  να συμπορευτείτε πιο ομαλά σε μια μετεκλογική συνεργασία;

Μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης και όχι το μοίρασμα των υπουργείων. Γι’ αυτό και η όποια συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης θα γίνει σε προγραμματικό επίπεδο.

Η πρόταση προγραμματικής σύγκλισης που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στην κοινωνία αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις.

Θα είναι μια πρόταση που περιλαμβάνει:

-Την προστασία της πρώτης κατοικίας, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και για τα κόκκινα δάνεια.

-Ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της ακρίβειας.

-Νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, να σπάσει ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων.

-Ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, επαναφορά των κανόνων δικαίου, διαφάνεια παντού.

-Συμπεριληπτική πολιτική και μέτρα ειδικά για τους νέους, με κίνητρα για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, τη δική τους οικογένεια.

-Ενίσχυση των δημόσιων υποδομών στην υγεία, στην παιδεία, στις μεταφορές.

Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης και αποτελεί προϋπόθεση, μαζί βεβαίως με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Πάνω σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να τοποθετηθούν τα άλλα κόμματα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες σχηματισμού κυβέρνησης.

Πως απαντάτε στη κριτική που σας ασκείται ότι ακολουθείτε στρατηγική πρώτου γύρου προκειμένου να αποφύγετε μεγάλες απώλειες  στον δεύτερο γύρο από τις “συμπληγάδες” ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτοί που το λένε, μάλλον θα πρέπει οι ίδιοι να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες για το γεγονός ότι απαξιώνουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαίου και απειλούν τη χώρα με δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θέλουν.

Κοιτάξτε να δείτε, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ένα κακέκτυπο δικομματισμού που δοκιμάστηκε, απέτυχε και προσπαθεί να μείνει ζωντανός εκβιάζοντας τους πολίτες , εγκλωβίζοντας τους πολίτες σε πλαστά διλήμματα.

Η εποχή των αυτοδυναμιών τελείωσε. Ας δούμε τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που σχηματίζονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή, με μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης και νέα πρόσωπα να την υπηρετήσουν.

Εκτιμάτε ότι με τις βολές που ανταλλάσσονται καθημερινά μεταξύ των τριών κομμάτων, υπάρχουν περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης  συνεργασίας;

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ένα τοξικό και διχαστικό κλίμα, καλλιεργώντας την στείρα αντιπαράθεση, έχοντας δύο στόχους.

Πρώτον να καλύψουν την ένδεια προτάσεων και δεύτερον για να εγκλωβίσουν τους πολίτες στο δίλημμα ‘’ Μητσοτάκης ή Τσίπρας.’’.

Αλίμονο αν οι επιλογές που έχουν οι Έλληνες περιορίζονται ανάμεσα στον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Τσίπρα.

Μερικοί έχουν την αίσθηση ότι γεννήθηκαν για να είναι πρωθυπουργοί, πιστεύουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να κυβερνούν.

Είδαμε που οδήγησαν αυτές οι αντιλήψεις. Η Ελλάδα χρειάζεται γενική ανασύνταξη , πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με πρακτικές και πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αφού παρά τις εξαγγελίες και των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής τους ήταν πενιχρά.

Το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει με σύνεση τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με βάση μια συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση που θα την γνωρίζουν οι πολίτες, θα κατατεθεί δημόσια, θα έχει καθαρό περιεχόμενο και κοινωνική στόχευση.

Περιγράψτε μου τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα μπορούσε να τύχει της κοινής αποδοχής των κομματικών ηγεσιών και να τους πείσει για να του παραδώσουν το “πηδάλιο” της χώρας.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η χώρα δεν πάσχει από πρόσωπα, πρόσωπα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης.

Το πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης που θα καταθέσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου σχεδίου διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτοί, όμως, που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν , δεν μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το ίδιο ισχύει και για ακραία στοιχεία που διχάζουν τους πολίτες και επιβάλλουν μια ιδιότυπη τοξική ατμόσφαιρα στο δημόσιο διάλογο.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και η κοινωνία θα επιλέξει να κοιτάξει στο μέλλον. Όλα βρίσκονται στα χέρια των πολιτών. Αυτοί πρέπει να επιβάλλουν με την ψήφο τους μια νέα πραγματικότητα σε αυτούς που την αρνούνται.

Back To Top